mięta na co

Właściwości herbaty miętowej – sprawdź, kiedy ją pić!

Liście mięty są jednym z najbardziej wszechstronnych i najczęściej stosowanych ziół leczniczych. Wyciągi z mięty wzmagają czynność wydzielniczą żołądka, wątroby, ułatwiają trawienie, zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych, działają wiatropędnie. Mają właściwości przeciwgrzybicze, odkażające i przeciwbólowe. Liść mięty pieprzowej w postaci tradycyjnej herbatki miętowej polecany jest przy zatruciach pokarmowych, wchodzi również w skład mieszanek ziołowych na dolegliwości sercowo-żołądkowe na tle nerwowym.

Spis treści:

Herbata z mięty – dlaczego warto ją pić?
Mięta: przeciwwskazania
Skutki uboczne picia herbaty z mięty
Ile pić mięty i jak długo?
Herbata miętowa na odchudzanie
Mięta a karmienie piersią
Herbata miętowa w ciąży
Napar z mięty na noc
Jak parzyć herbatę z mięty?

Herbata z mięty – dlaczego warto ją pić?

      • Pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspieszając oraz ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmu.
      • Przyjmowana przed posiłkiem wzmaga łaknienie – polecana jest niejadkom.
      • Zapobiega mdłościom – mięta pieprzowa łagodzi mdłości i zapobiega wymiotom. Napar z mięty wskazany jest w rozmaitych dolegliwościach przebiegających z tymi objawami.
      • Pomocna w zespole jelita nadwrażliwego (IBS) – herbata z mięty łagodzi dolegliwości bólowe, wzdęcia, gazy i biegunkę.
      • Działa wiatropędnie – zapobiega gromadzeniu się gazów i zastojom treści pokarmowej w jelitach, przywracając im prawidłową perystaltykę.
      • Pomaga rozluźnić mięśnie gładkie, zwalcza ból, dzięki czemu działa uspokajająco na umysł.
      • Działa moczopędnie oraz odkażająco na drogi układu moczowego.
      • Mięta pieprzowa jest używana również w schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Jest szczególnie polecana przy zmniejszonym wytwarzaniu żółci oraz zapaleniu pęcherzyka żółciowego.
      • Wykazuje działanie odkażające i bakteriobójcze.
      • Ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne może zapobiegać próchnicy.
      • Działa przeciwnowotworowo – dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych
      • Wpływa korzystnie na układ sercowo naczyniowy – herbata z mięty obniża poziom ,,złego’’ cholesterolu.
      • Obniża poziom cukru we krwi – poziomu glukozy jest obniżany przez przeciwutleniające działanie herbaty miętowej oraz dzięki obecności w liściach mięty kwasu rozmarynowego, który hamuje działanie enzymów odpowiadających za rozkład polisacharydów do glukozy.
      • Wpływa korzystnie na pracę mózgu – poprawia pamięć, koncentrację, zwiększa czujność i zmniejsza uczucie zmęczenia
      • Mięta liść fix

        Mięta liść fix (20 x 2 g)

        8,99 
        Dodaj do koszyka

      Mięta: przeciwwskazania 

      Nie zgłoszono działań niepożądanych herbaty miętowej, chociaż zaleca się ostrożność u osób z refluksem żołądkowo-jelitowym, przepukliną rozworu przełykowego lub kamieniami nerkowymi.

      Skutki uboczne picia herbaty z mięty

      Przy używaniu liści mięty pieprzowej i jej preparatów galenowych zgodnie z zaleceniami, działania niepożądane właściwie nie są znane. Podrażnienie żołądka w efekcie długotrwałego stosowania herbatek miętowych wynika z wewnętrznego stosowania olejku eterycznego. Dopiero gramowe dawki mentolu mogą powodować zatrucia, których objawami są: wymioty, zamroczenie, odurzenie i zakłócenie oddychania.

      Jednakże należy mieć na uwadze, iż herbata miętowa zawiera taniny. Ich obecność w herbacie może utrudniać przyswajanie żelaza z pokarmów. Badania naukowe wykazują, że spożywanie herbaty miętowej podczas posiłku obniża przyswajanie żelaza nawet o 84% w porównaniu z wodą. Dlatego też warto powstrzymać się z jej piciem co najmniej na godzinę przed i po jedzeniu.

      Ile pić mięty i jak długo?

      Herbata miętowa wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Dlatego też nie ma sprecyzowanych wytycznych co do długości jej spożywania. Zaleca się stosowanie ok. 1,5-3 g liścia mięty 3 razy dziennie w postaci naparu.

      Herbata miętowa na odchudzanie

      Herbata miętowa wypita po posiłku nie tylko usprawnia pracę narządów trawiennych, lecz również zmniejsza apetyt na słodkości i przyspiesza metabolizm, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega nadwadze.

      Mięta a karmienie piersią

      Regularne picie herbaty miętowej może wpływać na zwiększenie ilości mleka kobiecego w piersiach.

      Herbata miętowa w ciąży


      Picie herbaty z mięty nie jest przeciwwskazane w trakcie ciąży i jest uznane za bezpieczne. Jednakże, nie zaleca się nadmiernych ilości w trakcie I trymestru. Istnieje ryzyko działania stymulującego skurcz mięśni macicy do przywrócenia miesiączki.

      Napar z mięty na noc


      Liść mięty stanowi dodatek do wielu mieszanek ziołowych, stosowanych w celu złagodzenia nadmiernego napięcia nerwowego, uspokojenia i ułatwienia zaśnięcia. Wypita przed snem, herbata miętowa przyczynia się do polepszenia jakości snu i szybszej regeneracji mózgu.

      Jak parzyć herbatę z mięty?

      Najlepszym sposobem jest zaparzenie 1 łyżeczki rozdrobnionych suszonych liści w 200 ml wody o temperaturze 80˚C. Czas parzenia pod przykryciem powinien wynosić około 5 minut.

       

      Bibliografia

      1. Mystkowska, Iwona, et al. „Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.)-roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych.” Herbalism1 (2016): 1-10.
      2. Kiełtyka-Dadasiewicz, Anna, et al. „Charakterystyka i właściwości użytkowe surowców miętowych.” Towaroznawcze Problemy Jakości1 (2016): 93-104.
      3. https://naturalnieozdrowiu.pl/mieta-pieprzowa-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie/
      4. McKay, Diane L., and Jeffrey B. Blumberg. „A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.).” Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives8 (2006): 619-633.
      5. Kaczorowska, Roksana. „Herbata miętowa–jak wspiera zdrowie i kiedy ją stosować?.”
      6. Łuczak, Anna, Magdalena Nowak, and Edyta Szałek. „Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży Safety of herbal medicines during pregnancy.”
      7. Błecha, Krzysztof. „Phytotherapy and supplementation of diet in upper section of gastrointestinal tract diseases.”Postępy Fitoterapii(2019).

      PRZECZYTAJ TEŻ INNE ARTYKUŁY O ZIOŁACH:

      1. Szałwia – na co pomaga to zioło?
      2. Dlaczego warto pić rumianek?
      3. Herbata z pokrzywy: na co pomaga? Poznaj właściwości pokrzywy
      4. Czystek – na co pomaga? Czy warto pić herbatę z czystka?

      dietetyk ewa gębka

metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.