Hiperglikemia – objawy, przyczyny i leczenie
Definicja hiperglikemii
Hiperglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi wzrasta ponad poziom prawidłowy. Inaczej mówi się o niej jako „przecukrzenie”. Występuje, gdy w organizmie brakuje insuliny np. w cukrzycy typu I lub gdy organizm nie potrafi jej odpowiednio wykorzystać np. insulinooporność w cukrzycy typu II. Jest głównym towarzyszem i jedną z przyczyn cukrzycy.
Przyczyny hiperglikemii
Wśród przyczyn hiperglikemii wyróżnia się:
- Zbyt obfite posiłki, zwłaszcza bogate w węglowodany
- Podjadanie pomiędzy posiłkami
- Zbyt małą aktywność fizyczna
- Przewlekły, chroniczny stres
- Inne choroby, infekcje, operacje
- Różnego rodzaju leki np. kortykosteroidy, antybiotyki z grupy fluorochinolonów, diuretyki tiazydow
- Zaburzone wydzielanie insuliny
- Zmniejszoną wrażliwość tkanek obwodowych na insulinę
- Nie zażycie leków przeciwcukrzycowych, zbyt mała dawka insuliny lub jej pominięcie, zbyt wczesne spożycie posiłku od podania insuliny – w przypadku osób chorujących na cukrzycę i przyjmujących insulinę lub inne leki.
Objawy hiperglikemii
Objawy hiperglikemii podobne są do tych występujących w cukrzycy. Uzależnione są od tego jak bardzo cukier przekroczył normę. Im wyższy jest poziom cukru tym bardziej nieprzyjemne mamy objawy. Zaliczamy tu m.in.:
- Częstomocz – częste oddawanie moczu i/lub dużych ilości, szczególnie w nocy
- Wzmożone pragnienie (polidypsja)
- Chudnięcie pomimo zwiększonego łaknienia
- Nadmierna senność i zmęczenie
- Problemy ze wzrokiem
- Uczucie suchości w jamie ustnej
- Zaburzenia pamięci i koncentracji
- Złe samopoczucie
- Bóle głowy
- Problemy skórne, suchość i świąd skóry
- Częste infekcje
- Gorsze gojenie się ran
- Kwaśny, „owocowy” lub „acetonowy” zapach z ust
Jednak osoby, które mają podwyższony poziom cukru we krwi, mogą przez długi czas nie odczuwać żadnych objawów, ponieważ często ujawniają się one wolno i stopniowo. W przypadku pojawienia się pierwszych symptomów hiperglikemii jak najszybciej powinny zostać wdrożone odpowiednie działania i zostać udzielona pomoc, ponieważ w przeciwnym razie może dojść do poważnych powikłań stanowiących zagrożenie dla zdrowia i życia.
Kwasica ketonowa
Podwyższone stężenie cukru we krwi pozbawia tkanki organizmu wody. Serce zaczyna pracować szybciej, a oddech staje się coraz płytszy i stopniowo przyspiesza. Mogą pojawić się wtedy wymioty, bóle brzucha i głowy, zaburzenia świadomości oraz nadmierne zmęczenie. Objawy te mogą świadczyć o wystąpieniu kwasicy ketonowej. Jest to zaburzenie metaboliczne wynikające z bardzo wysokiego stężenia glukozy we krwi, które prowadzi do nadmiernej produkcji ciał ketonowych (substancji kwaśnych w organizmie). Do kwasicy ketonowej dochodzi, gdy w organizmie brakuje insuliny, a organizm szuka innych źródeł energii. Rozwija się ona w ciągu kilku godzin, dlatego ważne jest regularne sprawdzanie poziomu glukozy we krwi i reagowanie na przedłużający się stan hiperglikemii. Kwasica ketonowa jest bardzo niebezpiecznym stanem, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia i wymaga natychmiastowego leczenia. Zazwyczaj pacjent zostaje przyjęty do szpitala.
Powikłania hiperglikemii
Hiperglikemia najczęściej łączy się z cukrzycą. Jednak rozchwiana i nieustabilizowana gospodarka glukozowo-insulinowa łączy się lub zwiększa ryzyko innych chorób, takich jak PCOS, miażdżyca, choroby tarczycy, Hashimoto, niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Prowadzi również do rozmaitych zaburzeń metabolicznych i może być przyczyną osłabienia funkcji poznawczych. Wysokie poziomy glikemii we krwi mogą także spowodować inne bardzo poważne konsekwencje zdrowotne jak zawał serca, udar, retinopatia, nefropatia, neuropatia i polineuropatia cukrzycowa.
Warto tutaj zwrócić uwagę, że zaburzenia gospodarki cukrowej często są powiązane z chorobami tarczycy. Hormony produkowane przez tarczycę mogą wpływać na gospodarkę węglowodanową w różny sposób. Do hiperglikemii może często dochodzić w nadczynności tarczycy ze względu na zwiększoną produkcję glukozy w wątrobie oraz wzmożone jej wchłanianie z jelit. Natomiast w niedoczynności tarczycy mogą pojawiać się stany hipoglikemii ze względu na spowolnienie procesów produkcji glukozy w wątrobie. Z kolei osoby z Hashimoto mogą mieć cukrzycę typu I. Wynika to ze wspólnej etiologii tych chorób – genetycznych predyspozycji do chorób autoimmunologicznych i upośledzonego działania układu immunologicznego.
Leczenie hiperglikemii
Hiperglikemia nie przesądza jeszcze o cukrzycy, ale nie wolno jej lekceważyć. Wymaga obserwacji i diagnostyki pod kątem stanów przedcukrzycowych i cukrzycy.
Leczenie hiperglikemii polega przede wszystkim na zmianie stylu życia, prawidłowym odżywianiu, aktywności fizycznej oraz odpowiednio dobranym leczeniu farmakologicznym i suplementacji. Na co trzeba szczególnie zwrócić uwagę?
- Odpowiednie odżywianie. Zadbanie o regularność i jakość spożywanych posiłków. Ważne jest, żeby kontrolować ilość i jakość węglowodanów. Postawić na te o niskim indeksie glikemicznym i jak najmniej przetworzone. Z codziennego menu należy wyrzucić cukier, tłuszcze trans, wysoko przetworzone produktu, słodycze, fast foody używki, alkohol. Należy postawić na prawdziwe jedzenie, z prostym składem, warzywa, produkty pełnoziarniste, dobrej jakości mięso, ryby, warzywa strączkowe, nabiał i zdrowe tłuszcze, jak np. awokado, orzechy, olej lniany, oliwa z oliwek. Zbilansowana dieta ma nie tylko znaczenie lecznicze, ale również prewencyjne, chroniące przed rozwojem innych, poważnych schorzeń.
- Picie odpowiednich ilości wody i zadbanie o właściwe nawodnienie. Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulacji procesów metabolicznych, transportuje składniki odżywcze. Odwodnienie sprzyja hiperglikemii.
- Aktywność fizyczna – powinna być indywidualnie dobrana do stanu zdrowia, samopoczucia, możliwości i trybu życia.
- Samokontrola – regularne pomiary cukru we krwi i prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Obserwacja samego siebie, własnego samopoczucia, reakcji organizmu na poszczególne pokarmy jest bardzo ważna.
- Odpowiednie leczenie farmakologiczne. Jeśli dana osoba ma cukrzycę, to powinna przyjmować leki przeciwcukrzycowe lub insulinę we właściwych dawkach i w odpowiednim czasie.
- Suplementacja – tu warto zwrócić uwagę m.in. na:
– witaminę D3 – poprawia wrażliwość insulinową, Jej niedobór może niekorzystnie wpływać na metabolizm glukozy.
– morwę białą – działa stabilizująco na poziom glikemii, ogranicza przyswajanie glukozy w przewodzie pokarmowym.
– zieloną herbata – zmniejsza poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi oraz wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
– herbatkę ziołową poziom cukru w normie – pomaga regulować poziom cukru we krwi i utrzymać odpowiedni metabolizm glukozy ze względu na odpowiednią kombinację ziół takich, jak np. liście morwy, orzecha włoskiego, nawłoci, szałwii i łopianu oraz mniszka, który ochronnie działa na wątrobę
– koenzym Q10 – może obniżać hiperglikemię spowodowaną zmniejszeniem stężenia transportera glukozy 4 (GLUT-4) wywołanego przez stosowanie niektórych statyn (leki obniżające poziom cholesterolu). Obniża poziom glukozy, insuliny oraz poprawia pracę komórek beta trzustki i wpływa na kontrolę cukrzycy typu II. Tu warto zwrócić uwagę na ubichinol, który jest aktywną formą koenzymu Q10.
– chrom – bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy i białek. Wywiera pozytywny wpływ na stężenie glukozy we krwi, reguluje gospodarkę lipidową oraz zwiększa wrażliwość na insulinę.
– kozieradka – obniża wchłanianie glukozy, poprawia wrażliwość na insulinę. Pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, poprzez modulowanie wydzielania enzymów trzustkowych.
Podsumowanie
Gospodarka węglowodanowa ma ogromne znaczenie dla naszego stanu zdrowia i kształtowania sylwetki. Nie wolno ignorować pierwszych sygnałów ostrzegawczych wskazujących na zaburzenia metabolizmu węglowodanów. Niestety problemy z gospodarką cukrową mogą występować przez wiele lat i nie dawać żadnych objawów, które umożliwiają ich rozpoznanie. Z tego względu bardzo ważne jest regularne robienie badań, kontrolowanie masy ciała, obserwacja własnego organizmu i samopoczucia, odżywcza dieta, aktywność fizyczna, odpoczynek i sen.
Bibliografia:
- Ratajczak A., Nawrocka M., Szulińska M., Bogański P.: „Suplementy diety w leczeniu cukrzycy typu 2 – fakty i kontrowersje.”, Farmacja Współczesna 2015; 8: 36-43
- IDF Diabetes Atlas (8th Ed.) (2017). Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (International Diabetes Federation): Bruksela, Belgia. Dostęp do wersji online: 5 maja 2018 @ http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN
- American Diabetes Association. (ADA) Standards of Medical Care in Diabetes–2018. Diabetes Care 2018; 41, Suppl. 1. Dostęp do wersji online: 6 maja 2018 @ http://care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2017/12/08/41.Supplement_1.DC1/DC_41_S1_Combined.pdf
- https://zdrowydiabetyk.pl
- https://diabdis.com/
MARTA SKOCZEŃ
Dietetyk z zamiłowania. Dietetyka to nie tylko jej praca, ale i największa pasja. Szczególnie interesuje się chorobami autoimmunologicznymi, zaburzeniami hormonalnymi i problemami jelitowymi. Marta od wielu lat trenuje na siłowni, więc dietetyka sportowa jest również w zakresie jej zainteresowań. Pokazuje, że znaczenie ma nie tylko sama dieta, zdrowe odżywianie się, ale też regulacja rytmu dobowego, sen, odpoczynek, otaczanie się dobrymi ludźmi, czy kontakt z naturą. Chce pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze. Marta prowadzi również swojego własnego bloga: www.apetytnazycie.com.pl