Ostropest plamisty – jak stosować?
Warto poznać ostropest plamisty! To jedna z roślin o szerokim spektrum działania. Najczęściej wykorzystywany ochronnie na wątrobę, posiada również inne zastosowania, także te związane z pielęgnacją urody. Co warto wiedzieć o ostropeście? Zapraszamy do lektury!
Ostropest – charakterystyka
Ostropest plamisty jest cenną dla zdrowia rośliną. Należy do rodziny astrowatych, wyróżnia się kwiatami o intensywnej, fioletowej barwie i masywną, sięgającą 2 metrów łodygą. W owocach znajdziemy kompleks flawonolignanów, określanych jako sylimaryna, kwercetynę, histaminę, tyraminę, fitosterole, garbniki, śluzy, kwasy organiczne, związki mineralne, wodę oraz witaminy C i K. Olej z ostropestu to również bogate źródło witaminy E i fosfolipidów.
Na co pomaga ostropest plamisty?
Sylimaryna zawarta w ostropeście plamistym wykazuje działanie ochronne na wątrobę i wspomaga procesy regeneracji tego narządu. Może być stosowana przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i jako substancja blokująca wchłanianie szkodliwych substancji do wnętrza wątroby, np. w sytuacji zatrucia alkoholem czy trującymi grzybami. Jest tez składnikiem preparatów chroniących wątrobę przed działaniem silnych leków, a według wielu badań ma zdolność poprawiania odporności.
Sporo mówi się o sylimarynie w kontekście nowotworów. Działanie przeciwnowotworowe ostropestu polega na hamowaniu namnażania się komórek rakowych, zwłaszcza w przypadku prostaty, pęcherza, jajnika, skóry czy płuc.
Sylimaryna wpływa również na patogeny jamy ustnej, działa przeciwpróchniczo i hamuje rozwój chorób przyzębia. Niektóre badania podają, że cenny składnik ostropestu plamistego może być wykorzystywany w leczeniu uszkodzeń i stanów zapalnych skóry.
Czy ostropest wpływa na ciśnienie?
Ostropest plamisty może wpływać na regulowanie ciśnienia krwi. Dodatkowo, ze względu na zawartość dobrych tłuszczów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Olej z ostropestu – jak stosować?
Olej z ostropestu powinno się serwować na zimno. Nie można na nim smażyć czy go podgrzewać. Najczęściej przyjmuje się go w czystej postaci, śmiało można też polewać nim kanapki, sałatki czy dodawać do dressingów.
Oleje tłoczone na zimno zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Proces tłoczenia pozwala wydobyć wszystkie wartości odżywcze z roślin.
Olej z ostropestu znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Ze względu na zawartość witaminy E, nazywanej witaminą młodości, oraz cennych kwasów tłuszczowych może być składnikiem kremów do twarzy, zmniejszając zaczerwienienia i wspomagając ochronę skóry.
Jak stosować ostropest mielony?
Ostropest plamisty może być stosowany w różnych formach. Na rynku znajdziemy:
– olej z ostropestu
– ostropest mielony
– tabletki z wyciągiem z ostropestu
Forma przyjmowania nie ma większego znaczenia. Oleje mogą być zarówno spożywane, jak i stosowane zewnętrznie. Ostropest mielony smakuje podobnie jak zboża, może być dorzucany do płatków śniadaniowych, koktajli, jogurtów itp. Niektórzy ziarenkami posypują kanapki i sałatki.
Z mielonego ostropestu można też przygotować maseczkę, łącząc ziarenka np. z oliwą z oliwek. Powstałą papkę nakładamy zwłaszcza na skórę suchą lub podrażnioną po opalaniu.
Z czym nie łączyć ostropestu?
Ostropest plamisty jest na ogół dobrze tolerowany i bezpieczny. W rzadkich przypadkach może wywoływać alergie i dolegliwości ze strony układu pokarmowego o łagodnym nasileniu. Nie zanotowano możliwych szkodliwych interakcji z innymi lekami, ale warto o przyjmowaniu oleju z ostropestu poinformować lekarza.
Efekty stosowania ostropestu można zauważyć po ok. 3 miesiącach.