TOP 5 suplementów na odporność
Prawidłowo zbilansowana dieta oprócz dostarczenia odpowiedniej ilości substancji energetycznych i odżywczych, powinna między innymi wspomagać odporność organizmu i chronić przed zachorowaniem. Niestety, w dzisiejszych czasach w dobie wysokoprzetworzonej żywności typowy jadłospis często odbiega
od idealnego, dlatego w dużej mierze jesteśmy narażeni na niedobory substancji, które wspierają nasz układ odpornościowy. Poznaj 5 najlepszych suplementów diety, które korzystnie wpłyną na Twoją odporność.
Colostrum
Colostrum, czyli siara, jest naturalnym produktem gruczołów mlekowych ssaków powstającym w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie, kiedy to stopniowo przekształca się w mleko.
Najistotniejszą cechą różnicującą je od mleka jest przede wszystkim ogromna zawartość w colostrum biologicznie aktywnych substancji, głównie białkowych, a także witamin i soli mineralnych. Łącznie colostrum zawiera około 250 różnych składowych.
Probiotyki
Produkty przemiany materii bakterii probiotycznych pobudzają układ odpornościowy, usprawniają perystaltykę jelit i wydzielanie jelitowe.
Probiotyki zakwaszają środowisko wewnątrz jelita.
Witamina C
Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, jednocześnie ochraniając komórki przed stresem oksydacyjnym.
Witamina D3
Istnieje wiele dowodów klinicznych potwierdzających, że witamina D3 ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, przy czym ogranicza rozwój zakażeń bakteryjnych i wirusowych.
Przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania i oznaczyć poziom witaminy D3 w surowicy krwi.
Zgodnie z oficjalnymi wytycznymi za normę uznaje się zakres >30-50 ng/ml. Rekomendowana dawka witaminy D3 dla osób dorosłych (19-65 lat) wynosi: 2000 IU/dobę (dla osób z jej prawidłowym poziomem).
Witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego nie zaleca się przyjmowania jej na czczo, stąd należy przyjmować ją w towarzystwie tłuszczów (np. z posiłkiem, w którym znajduje się oliwa z oliwek, olej roślinny, jaja, awokado, ser).
Adaptogeny
Adaptogen to substancja ułatwiająca przystosowanie się organizmu do niekorzystnych warunków środowiskowych.
Stosowanie adaptogenów wiąże się nie tylko z lepszą adaptacją organizmu do stresu i utrzymaniem/normalizacją funkcji metabolicznych, ale także z lepszą sprawnością umysłową i fizyczną.
Wykazują działanie, które pomaga regulować układ odpornościowy i zwiększają zdolność osoby do utrzymania optymalnej homeostazy.
Bibliografia:
- Prokop, Paulina, and Aleksander Astel. “Rola suplementacji w zbilansowanym żywieniu człowieka. Cz. 1.” LAB Laboratoria, Aparatura, Badania 22 (2017).
- Dymarska, Ewelina, et al. “Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych.” (2017).
- KRZYSIK, MONIKA, JADWIGA BIERNAT, and HALINA GRAJETA. “Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka.” Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
- Zegan, Magdalena, et al. “Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności–badania pilotażowe.” Probl. Hig. Epidemiol 94 (2013): 910-914.
- Bojarowicz, Halina, and Paulina Dźwigulska. “Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie.” Hygeia Public Health 47.4 (2012): 433-441.
- Rusińska, A., et al. “Zasady suplementacji i leczenia witaminą D–nowelizacja 2018 r.” Postępy neonatologii 24.1 (2018): 1-24.
- Rak, K., and Monika Bronkowska. “Immunologiczne znaczenie siary.” Hygeia Public Health 49.2 (2014): 249-254.
- Knypl, Krystyna. “Witamina C jako istotny element prewencyjny w sezonie infekcyjnym.” Medycyna i Życie 7.1-2 (2020): 5-9.
- Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. “Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.