Poznaj te 3 naturalne antybiotyki, by nie dać się przeziębieniu
Naturalne antybiotyki mogą skutecznie wspierać nasz organizm w walce z chorobami i infekcjami typowymi dla okresu jesienno-zimowego. Chociaż nie należy ich traktować jako antybiotyki w dosłownym tego słowa znaczeniu, to warto włączyć je do swojej diety. Dzięki zawartości biologicznie aktywnych substancji te 3 produkty “podkręcą” siły obronne naszego organizmu.
Czosnek
Czosnek jest produktem bardzo bogatym w różnorodne aktywne biologiczne substancje chemiczne, ich mnogość powoduje różnorodne działania farmakologiczne i determinuje wielostronne zastosowania terapeutyczne tej rośliny leczniczej. Ze względu na skład można o nim mówić jak o naturalnym antybiotyku.
Substancje czynne zawarte w czosnku negatywnie oddziałują na bakterie Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za stany zapalne, owrzodzenia, a w następstwie raka żołądka. Czosnek przyczynia się także do niszczenia bakterii Mycobacterium, która może powodować gruźlicę. Jednocześnie zanotowano stymulujący wpływ olejku czosnkowego na rozwój bakterii z rodzaju Lactobacillus.
Kluczowym składnikiem czosnku jest allicyna. Odpowiedzialna jest za szerokie spektrum działania antybakteryjnego i przeciwgrzybiczego.
Więcej na temat czosnku przeczytasz tutaj https://primabiotic.pl/2021/09/30/jak-jesc-czosnek/
Cebula
Cebula, od wieków doceniana ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Przez całe stulecia była najcenniejszym lekiem zwalczającym szkorbut, czyli chorobę wywołaną przez brak lub niedobór kwasu askorbinowego.
Cebula poprawia odporność i pomaga wyleczyć przeziębienie, gdyż zawiera silne substancje, które potrafią zniszczyć bakterie oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod jej łuskami kryją się: fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby, dlatego cebulę można zaliczyć do grupy “naturalne antybiotyki”.
Warto wspomnieć, że cebula (zwłaszcza czerwona), jest źródłem kwercetyny – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego. Kwercetyna obniża poziom cytokin prozapalnych, jednocześnie stymulując regenerację komórek nerwowych.
Chrzan
Przeprowadzone badania z wykorzystaniem organicznego wyciągu z chrzanu potwierdziły szerokie spektrum przeciwbakteryjne, obejmujące bakterie Gram-dodatnie, takie jak: gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus), paciorkowiec kałowy (Enterococcus faecalis), laseczka sienna (Bacillus subtilis), laseczka wąglika (Bacillus anthracis), maczugowiec błonicy (Corynebacterium diphtheriae) oraz mniejszą liczbę bakterii Gram-ujemnych: pałeczkę okrężnicy (Escherichia coli), odmieńca pospolitego (Proteus vulgaris) oraz pałeczkę zapalenia płuc (Klebsiella pneumoniae).
Za działanie przeciwbakteryjne odpowiada izotiocyjanian allilu, który należy do izocyjanianów organicznych, estrów. W 2010 roku opublikowano bardzo interesujące wyniki badań in vitro oraz testów na zwierzętach, wskazujących, że izotiocyjanian allilu wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Jak jeść chrzan?
Można go spożywać w różnych formach – nie tylko w formie startego korzenia, lecz również pokrojonego w paski (czym świeższy, tym lepiej!). Korzeń ten można użyć jako dodatek do:
- mięs,
- kanapek,
- składnik sosów,
- sałatek,
- wraz z burakami jako składnik ćwikły,
- spotkać się można również z nalewkami chrzanowymi.
Bibliografia:
- Fleming, Aleksander, and Ernst Boris. “Naturalne antybiotyki występujące w żywności.”
- Kwiecień, Małgorzata, and Anna Winiarska-Mieczan. “Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne.” Probl. Hig. Epidemiol 92.4 (2011): 789-791.
- Ulanowska, Magdalena, and Beata Olas. “Fitozwiązki-ważne składniki suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie człowieka.” Kosmos 70.1 (2021): 103-114.
- Sadzikowska, Lucyna. “Morcinkowe kartofle, chlebiczek i cebula: rozważania wstępne.” Bibliotheca Nostra. Śląski Kwartalnik Naukowy 2 (2021).