Olej z nasion rukoli- właściwości i zastosowanie
Rukola i olej z nasion rukoli
Rukola, inaczej rukiew siewna, to roślina składająca się z zielonych liści i białych lub żółtych kwiatów. Ma nieco orzechowy i lekko pikantny smak. Znana jest już od czasów starożytnych. Ceniona była przede wszystkim za liście, ale także nasiona z uwagi na dużą zawartość olejków eterycznych, które miały pomagać w zwiększeniu płodności. Z nasion rukoli produkuje się wartościowy i wyrazisty w smaku olej, który znany jest też pod nazwami „jamba” lub „taramira”. Olej z nasion rukoli nie jest jeszcze popularnym produktem i można go dostać w niewielu miejscach, ale teraz możecie go już zakupić w sklepie primazdrowie.
Właściwości oleju z nasion rukoli
Olej z nasion rukoli zawiera wiele związków i wartości odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, beta karoten, witaminę K, A, E, tokoferole, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, siarkę oraz jod. Znany jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na włosy i skórę, jednak ze względu na ilość właściwości może także znaleźć zastosowanie w wielu problemach zdrowotnych.
Olej z nasion rukoli a cukrzyca
Olej z nasion rukoli dzięki zawartości kwasu alfa-liponowego pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, zmniejszyć hiperglikemię i poprawić wrażliwość insulinową.
Olej z nasion rukoli a lipidogram
Olej z nasion rukoli ze względu na na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (82,1%) i fitosteroli, w tym beta-sitosterol wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów bez wpływu na poziom HDL poprzez hamowanie absorbcji cholesterolu. Dzięki temu poprawiają się parametry lipidogramu. Działa również oczyszczająco na wątrobę.
Olej z nasion rukoli a układ pokarmowy
Olej z nasion rukoli wpiera trawienie oraz pomaga zlikwidować wrzody i nieżyt żołądka. Znajduje zastosowanie także w przypadku zgagi, wzdęć czy bólów brzucha. Wykazuje również działanie odtruwające.
Olej z nasion rukoli a wzrok
Olej z nasion rukoli ze względu na zawartość beta-karotenu, witaminy A, E, luteiny i zeaksantyny wspomaga profilaktykę zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Dodatkowo chroni siatkówkę, rogówkę i inne delikatne części oczu przed uszkodzeniem przez promieniowanie UV.
Olej z nasion rukoli a anemia
Olej z nasion rukoli jest źródłem żelaza i witaminy C, która pomaga w absorpcji żelaza, dlatego może być stosowany w profilaktyce i leczeniu anemii. Dodatkowo zwiększa poziom hemoglobiny we krwi.
Olej z nasion rukoli a odporność
Olej z nasion rukoli pomaga leczyć schorzenia górnych dróg oddechowych. Może zmniejszać flegmę i suchość w gardle oraz obniżać gorączkę. Wykazuje działanie antygrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne. Olej z rukoli może stymulować tworzenie białych krwinek i poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego.
Olej z rukoli a nowotwory
Istnieją pewne doniesienia, choć jeszcze niepotwierdzone, że olej z nasion rukoli może wspierać walkę z nowotworami np. przełyku, prostaty oraz trzustki. W jego składzie znajdziemy indole, izotiocyjaniany, tiocyjaniany i sulforafan, który może hamować działanie enzymu HDAC, biorącego udział w rozwoju komórek dotkniętych mutacją. Jednak potrzeba więcej badań w tym temacie.
Olej z nasion rukoli a skóra
Olej z nasion rukoli może zapobiegać stanom zapalnym skóry i wpierać naturalne leczenie egzemy, łuszczycy i trądziku. Wspomaga leczenie wrzodów skóry, działa przeciwłojotokowo, przeciwstarzeniowo, poprawia elastyczność i wygląd skóry. Dodawany do wody do kąpieli zmiękcza skórę, wygładza ją i poprawia jej wygląd.
Olej z nasion rukoli a włosy
Olej z nasion rukoli spośród wszystkich olei wykazuje chyba najlepsze zastosowanie w przypadku poprawy stanu włosów. Pomaga zwalczyć łupież, zapobiega wypadaniu włosów i łysieniu. Zawiera siarkę, która pobudza cebulki włosowe, aktywuje mieszki włosowe i wspiera produkcję/wzrost włosów. Olej wzmacnia włosy i sprawia, że stają się gęstsze. Najlepsze efekty przynosi dwuotworowe działanie – od zewnątrz i od wewnątrz, czyli picie oleju w ilości 1-2 łyżeczek dziennie i stosowanie zewnętrzne na włosy. Tu poleca się wcieranie oleju w skórę głowy na noc, a rano umycie włosów i/lub wcieranie oleju w końcówki włosów.
Olej z nasion rukoli jako afrodyzjak
W starożytności nasiona rukoli były używane do aromatyzowania olejków w celu poprawienia płodności i zwiększenia libido. Rzymianie twierdzili, że ludzie, którzy używali oleju z nasion rukoli byli bardziej aktywni seksualnie. Olej wykazuje właściwości energetyzujące, poprawia krążenie i może pobudzać seksualnie. Dziś również uważa się, że olej z nasion rukoli zwiększa libido i poprawia płodność. W krajach arabskich liście i nasiona rukoli są stosowane jako tonik seksualny.
Zastosowanie oleju z nasion rukoli w kuchni
Olej z rukoli ma charakterystyczny, specyficzny smak i zapach. Dodaje się go głównie do sałatek, makaronów i sosów na zimno, żeby podkreślić ich smak. Dodatkowo dobrze komponuje się z różnego rodzaju serami np. z mozzarellą. Poleca się go szczególnie do ciężkostrawnych potraw, ponieważ usprawnia procesy trawienne. Olej z nasion rukoli wykorzystuje się także do produkcji domowej musztardy, pesto czy różnego rodzaju past.
Dawkowanie oleju z nasion rukoli
Olej z nasion rukoli można normalnie stosować w kuchni na przemian z oliwą z oliwek, olejem z awokado, olejem z pestek dyni czy olejem lnianym do sałatek i innych dań na zimno. Natomiast jeśli chcemy przeprowadzić kurację wspierającą organizm przyjmuje się, że dorośli mogą bezpiecznie przyjmować dziennie 1-2 łyżeczki oleju, a dzieci 1-1/2 łyżeczki. I po takiej 2-3 miesięcznej kuracji warto zrobić przerwę.
Jak wybrać dobry olej z nasion rukoli?
Tak samo jak w przypadku oleju z czarnuszki i oleju z pestek dyni należy wybrać w 100% naturalny, tłoczony na zimno, nieoczyszczony, nierafinowany olej z nasion rukoli, ponieważ tylko taki zawiera biologicznie czynne związki. Najlepiej kupić go w ciemnej, szklanej butelce i po otwarciu przechowywać w lodówce. Oleje należy kupować w małych butelkach, żeby otwarte nie stały długo. Otwartą butelkę najlepiej zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Podsumowanie
Olej z nasion rukoli zawiera wiele składników odżywczych, związków, minerałów i witamin, które mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu problemów zdrowotnych.Warto urozmaicić nim swoje potrawy ze względu na oryginalny smak oraz poprawić stan swojej skóry i włosów, gdzie wykazuje naprawdę skuteczne i sprawdzone działanie.
Bibliografia:
- http://www.imedpub.com/articles/phytochemical-studies-on-sudanese-rocketeruca-sativa-seeds-and-oil-constituents.php?aid=18623
- http://www.journalijar.com/uploads/644_IJAR-3646.pdf
- https://draxe.com/nutrition/arugula/
- http://www.valuefood.info/1903/health-benefits-of-arugula/
MARTA SKOCZEŃ
Dietetyk z zamiłowania. Dietetyka to nie tylko jej praca, ale i największa pasja. Szczególnie interesuje się chorobami autoimmunologicznymi, zaburzeniami hormonalnymi i problemami jelitowymi. Marta od wielu lat trenuje na siłowni, więc dietetyka sportowa jest również w zakresie jej zainteresowań. Pokazuje, że znaczenie ma nie tylko sama dieta, zdrowe odżywianie się, ale też regulacja rytmu dobowego, sen, odpoczynek, otaczanie się dobrymi ludźmi, czy kontakt z naturą. Chce pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze. Marta prowadzi również swojego własnego bloga: www.apetytnazycie.com.pl