Co jeść w czasie przeziębienia?

Jesień i zima zbliżają się nieubłaganie, a co za tym idzie sezon licznych infekcji i przeziębień. Często pomimo dbania o siebie i odpowiedniej suplementacji przeziębienie nie daje za wygraną. Sprawdź, jakie naturalne domowe sposoby pozwolą szybko postawić Cię na nogi!

Jak szybko wyleczyć przeziębienie dietą?

Nawet jeśli na co dzień dbasz o siebie i zdrowo się odżywiasz, to kiedy dopadnie Cię przeziębienie, warto zwrócić szczególną uwagę na produkty wymienione poniżej.

Jedz produkty bogate w witaminę C

Badania obserwacyjne wskazują na obecność związku pomiędzy niskim poziomem witaminy C a zwiększoną częstotliwością wystąpienia przeziębień oraz zachorowalności na zapalenie płuc, co powoduje, że suplementacja witaminą C jest zalecana w okresie nasilonego ryzyka infekcji, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Przykładowo dawka 200 mg witaminy C dziennie podawana przez 4 tygodnie osobom w wieku powyżej 65 lat, zmagającym się z przewlekłymi infekcjami układu oddechowego, skutecznie łagodzi objawy infekcji, co w rezultacie powoduje poprawę ich stanu oddechowego. Z kolei wyniki metaanalizy sugerują, że suplementacja dawkami 0,7–8 g witaminy C dziennie w przypadku dorosłych może skrócić czas trwania infekcji wirusowych oraz dodatkowo złagodzić ich objawy.

W twojej diecie nie może zabraknąć czerwonej papryki, owoców cytrusowych, malin, aronii, truskawek, kiwi, czarnych porzeczek, warzyw kapustnych, natki pietruszki.

Jedz produkty bogate w cynk

Cynk jest mikroelementem, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i utrzymania integralności barier immunologicznych, takich jak skóra oraz błony śluzowe. Ponadto okazuje się niezbędny do rozwoju komórek układu odpornościowego, zwłaszcza limfocytów typu T. Niedobory cynku są związane z wystąpieniem infekcji wirusowych oraz ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu zapalenia płuc.

Cynk znajdziesz w takich produktach jak: mięso, wątroba, sery podpuszczkowe, ciemne pieczywo, kasza, jaja.

Olej z czarnuszki

Jest stosowany w aromaterapii podczas kuracji kaszlu i przeziębień. Ostatnio pojawiają się publikacje, w których można znaleźć informacje o kolejnych poznanych właściwościach surowca – przeciwbólowych, przeciwzakrzepowych, antyoksydacyjnych, hepatoochronnych, a nawet przeciwnowotworowych.

Owsianka

Owsianka była stosowana w Chinach jako sposób leczenia chorób od czasów starożytnych. Owsianka to nie tylko pyszne jedzenie Wschodu, ale także dobre lekarstwo dla lekarzy poprzednich pokoleń w leczeniu chorób.

Jedzenie owsianki może poprawić wydzielinę nosową i niedrożność nosa, ale na ten moment niewiele jest kompleksowych dowodów z randomizowanych, kontrolowanych badań dotyczących stosowania owsianki w leczeniu grypy. Niemniej jednak jest to bardzo wartościowy, lekkostrawny produkt, dlatego nie powinno go zabraknąć w naszej diecie podczas przeziębienia.

Napary ziołowe i owocowe

Podczas przeziębienia doskonale sprawdzą się napary owocowe oraz ziołowe np. z kwiatów rumianku, lipy, owoców czarnego bzu, malin, czy sok z brzozy – wszystkie te składniki działają napotnie. Podczas pocenia się organizm naturalnie obniża temperaturę ciała. Dodatkowo picie naparu z lipy pomaga w odkrztuszaniu i łagodzi stan zapalny.

Must have! Cebula i czosnek

Dzięki zawartości siarki bardzo dobrze poradzą sobie z niejednym patogenem. Surowe plasterki cebuli i czosnku działają odkażająco. Może syrop z cebuli i makaron z mocno czosnkowym pesto z bazylii i oliwy z oliwek? Samo zdrowie!

Przyprawy

Wzbogać swoją dietę o przyprawy wspomagające walkę z chorobą. Koniecznie musisz mieć w swoim domu imbir, kurkumę, kardamon, cynamon, oregano.

Mikstury na przeziębienie

Jeżeli przeziębienie już położyło Cię do łóżka nie poddawaj się! Poniższe propozycje przepisów pozwolą szybko podnieść się z łóżka, pokonać kaszel, ból gardła i inne objawy przeziębienia. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilka składników, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce.

“Złote mleko”

Składniki:

  • Mleko krowie – 1 szklanka
  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Olej lniany – 1 łyżeczka
  • Imbir – szczypta startego kłącza
  • Pieprz mielony – szczypta (żeby zwiększyć wchłanianie kurkuminy)
  • Cynamon – szczypta

Sposób przygotowania:

Mleko (lub napój roślinny) podgrzewamy, wsypując do niego kurkumę. Kiedy kurkuma się rozpuści, a mleko zmieni kolor na żółty, dodajemy starte kłącze imbiru. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Ciepły płyn zdejmujemy z kuchenki i wlewamy do niego olej. Gdy napój przestygnie, dodajemy miód, pieprz i cynamon.

Probiotyczny shot z kurkumą

Składniki: (na dwie porcje)

  • Świeża kurkuma – 100 g (4-5 kawałków)
  • Kłącze imbiru – 15 g
  • Sok z kiszonej kapusty/ zakwas buraczany – 0,5 szkl.
  • Pieprz czarny – szczypta
  • Olej z czarnuszki – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kłącza kurkumy i imbiru umyj i obierz ze skórki (kurkumę możesz wyszorować zamiast obierać). Pokrój na kawałki i przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Dodaj sok z kiszonej kapusty (najlepiej domowej albo ekologicznej) lub zakwas buraczany, olej i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Kwaśny shot z rokitnika i aronii

Składniki:

  • Sok z rokitnika – 1 łyżeczka
  • Sok z aronii – 1 łyżeczka
  • Olej z czarnuszki – 2 łyżeczki
  • Miód – 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Najprostszy syrop z cebuli (150 ml syropu)

Składniki:

  • Cebula – 2 szt.
  • Cukier/ miód – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Obierz i posiekaj drobno dwie średnie cebule. Umieść je np. w słoiku o pojemności około 400 ml. Do cebuli dodaj cztery łyżki jasnego, płynnego miodu np. lipowego lub też cztery łyżki białego lub trzcinowego cukru. 

Całość dokładnie wymieszaj. Słoik tylko przykryj przykrywką i odstaw na kuchenny parapet na dwie lub maksymalnie trzy doby. W tym czasie cebula puści sok. 

“Złoto maroka”

Składniki:

  • Imbir – 150 g
  • Woda – 100 ml
  • Pomarańcza – 2 szt.
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Pieprz – szczypta

Umyty imbir pokrój na kawałki i zblenduj na gładko z dodatkiem wody. Odsącz za pomocą gazy lub czystej ściereczki. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Połącz sok imbirowy z cytrusowym, dodaj kurkumę i wymieszaj. Przelej do czystej butelki. Przechowuj w lodówce. Przed użyciem wstrząśnij!

Szczelnie zamknięty płyn można przechowywać w lodówce do 7 dni.

ewa gębka
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.