Owsianka — dlaczego warto ją jeść?

10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki. Ta prosta i szybka do przygotowania potrawa wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Sprawdź koniecznie, w jaki sposób można ją przygotować i dlaczego warto ją jeść!

Co to jest owsianka?

Owsianka to najczęściej ugotowane w wodzie, mleku lub napoju roślinnym płatki owsiane. Można również przygotować owsiankę pieczoną, czy nocną bez gotowania. Każda z nich jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym smaczna i pożywna.

Owsianka — ile ma kalorii?

Wartości odżywcze owsianki różnią się w zależności od sposobu jej przygotowania i użytych dodatków. Biorąc pod uwagę standardową porcję owsianki (ok. 40 g płatków owsianych i niecała szklanka mleka), bez dodatków (typu owoc, orzechy, miód, itp.) kaloryczność wygląda następująco:

  • owsianka na wodzie – ok. 145 kcal
  • owsianka na mleku 2% – ok. 230 kcal
  • owsianka na mleku owsianym niesłodzonym – ok. 215 kcal
  • owsianka na mleku sojowym – ok. 205 kcal
  • owsianka na mleku migdałowym – ok. 188 kcal
  • owsianka na mleku kokosowym niesłodzonym – ok. 170 kcal

Jak widać sama owsianka bez dodatków jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się jako śniadanie lub przekąska dla osób chcących schudnąć. Warto jednak wzbogacić ją w garść ulubionych owoców, żeby jeszcze bardziej wzbogacić jej wartość odżywczą.

Owsianka — składniki bioaktywne

Owsianka wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, a wszystko to za sprawą jej głównego składnika-płatków owsianych. Owies i jego przetwory, w tym przypadku płatki owsiane są produktami bogatymi w:

  • rozpuszczalne w wodzie β-glukany,
  • związki o właściwościach przeciwutleniających,
  • kwasy polifenolowe,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • składniki mineralne (żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez), a ubogie w sód,
  • witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę (B1), oraz inne przeciwutleniacze,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K.

Owsianka — dlaczego warto ją jeść?

Dzięki zawartości wyżej wymienionych substancji bioaktywnych, owsianka:

  • obniża stężenie cholesterolu we krwi,
  • poprawia glikemię u osób z zaburzeniami glukozy, cukrzycą typu 2 i insulinoopornością,
  • opóźnia opróżnianie żołądka i daje uczucie sytości,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • poprawia koncentrację i nastrój,
  • działa pobudzająco,
  • działa przeciwpróchniczo,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego.

Owsianka — przepisy

Włączenie do diety 3 g β-glukanów dziennie (co odpowiada 2/3 filiżanki płatków owsianych) zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego we krwi o 2 %, a cholesterolu LDL o prawie 5 %, co może zmniejszyć ryzyko występowania niedokrwiennej choroby serca o około 10 %.

Z tego też powodu, przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji owsianki, przygotowanej na różne sposoby.

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 50 g – Jaja kurze całe
  • 180 g – Jabłko
  • 60 g – Jogurt naturalny
  • 20 g – Ksylitol/erytrytol
  • 15 g – Migdały
  • 50 g – Płatki owsiane
  • 1 g – Cynamon, mielony
  • 60 ml – Mleko/ napój roślinny

Sposób przygotowania:

Jogurt, mleko, jajko i ksylitol dokładnie wymieszać w misce za pomocą trzepaczki lub zblendować. Dodać płatki owsiane, jabłko i cynamon, wymieszać. Masę przelać do kokilki. Na wierzchu poukładać migdały. Piec owsiankę w 180 stopniach przez około 30 minut aż wierzch się zarumieni.

Owsianka nocna z bananem

Składniki:

  • 50 g – płatki owsiane
  • 1 łyżka – nasiona chia
  • 0,75 szklanka – mleko/napój roślinny
  • 1,5 łyżeczka – masło orzechowe
  • 1 łyżka – erytrtol
  • 1 sztuka – banan

Sposób przygotowania:

Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia, dodajemy mleko, masło orzechowe, słodzik. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Rano jemy z pokrojonym bananem lub innym ulubionym owocem.

Owsianka z gruszką na wodzie

Składniki:

  • 1 sztuka – gruszka
  • 2 sztuki – morela suszona
  • 1 sztuka – orzech włoski
  • 50 g – płatki owsiane
  • 1 łyżka siemię lniane
  • 0,75 szklanka – woda

Sposób przygotowania:

Płatki gotujemy na wodzie. Gruszkę obieramy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach albo kroimy i dusimy w garnuszku razem z wcześniej namoczonymi morelami do miękkości. Mieszamy płatki z owocami i zmielonym siemieniem lnianym i orzechem.

Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.