Kwasy omega-3. Dlaczego warto je suplementować?
Tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zarówno ich niedobór, jak i nadmiar w diecie, powodują negatywne skutki. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w tłuszcze zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), może w znacznym stopniu przyczynić się do ograniczenia występowania i rozwoju wielu chorób.
Kwasy tłuszczowe omega-3 – podział
Niektóre spośród PUFA, tzw. NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), są konieczne do prawidłowego rozwoju i normalnego funkcjonowania organizmu. Do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy m.in. kwasy z rodziny omega-3. Spożywanie oraz suplementacja kwasami omega-3 wpływa korzystnie na wiele schorzeń.
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikami fosfolipidów błon komórkowych, gdzie odgrywają rolę strukturalną (budulcową) i funkcjonalną. Organizm ludzki nie ma zdolności do syntetyzowania kwasów tłuszczowych omega-3, z tego powodu związki te muszą być dostarczane wraz z dietą. Grupę kwasów tłuszczowych omega-3 stanowią kwasy:
- α-linolenowy (ALA) – będący prekursorem do syntezy kwasów dokozaheksanenowego (DHA) oraz eikozapentaenowego (EPA),
- eikozapentaenowy (EPA) – pochodzący z tłustych ryb morskich lub wodorostów,
- dokozaheksaenowy (DHA) – pochodzący z tłustych ryb morskich lub wodorostów.
Olej rybi
Oleje rybie są źródłem substancji odżywczych o dużym znaczeniu prozdrowotnym. Do najważniejszych należą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT n-3), alkiloglicerole i skwalen. Omega-3 mają duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, natomiast alkiloglicerole i skwalen odgrywają rolę jako modulatory układu immunologicznego w zwalczaniu chorób infekcyjnych i nowotworowych.
Kwasy omega-3 – właściwości
Działanie kwasów z rodziny omega-3 w organizmie jest wielokierunkowe i obejmuje:
– prawidłowy rozwój w okresie prenatalnym. Udowodniono, iż suplementacja kwasami omega-3 u kobiet w ciąży, szczególnie u tych z co najmniej jednym czynnikiem ryzyka zagrożenia ciąży, m.in. wydłuża czas trwania ciąży, zapobiega przedwczesnemu porodowi, wpływa na zwiększenie masy urodzeniowej dziecka oraz zmniejsza ryzyko okołoporodowej śmierci noworodków,
– profilaktykę oraz leczenie nadwagi i otyłości poprzez hamowanie lipogenezy oraz zmniejszenie apetytu i wzrost uczucia sytości. Ponadto dowiedziono, iż diety wzbogacone w DHA lub DHA + EPA są skuteczne w obniżaniu poziomu tłuszczu wątrobowego u osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD),
– profilaktykę oraz leczenie cukrzycy typu 2,
– działanie przeciwzapalne. W pojedynczych pracach stwierdzono, iż zwiększone spożycie kwasów z rodziny omega-3 zmniejsza częstość występowania chorób o podłożu zapalnym, m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Crohna, łuszczycy oraz migrenowego bólu głowy,
– działanie antyalergiczne związane z obniżeniem częstości występowania alergii,
– działanie antyneurodegeneracyjne związane z obniżeniem ryzyka wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych, choroby Alzhaimera, demencji. Wpływają również na poprawę pamięci i zdolności poznawczych,
– działanie antydepresyjne związane z obniżeniem ryzyka rozwoju choroby afektywnej dwubiegunowej i depresji, w tym depresji poporodowej,
– działanie przeciwnowotworowe związane z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka przewodu pokarmowego, w tym jelita grubego, a także piersi, prostaty, jajnika czy śluzówki macicy,
– leczenie niepłodności u mężczyzn poprzez wpływ na markery jakości nasienia, w tym wzrost ruchliwości plemników,
– profilaktykę zespołu suchego oka u kobiet oraz łagodzenie objawów tego schorzenia, takich jak ból, niewyraźne widzenie i suchość oka, a także redukcję stopnia ubytków w powierzchniowej warstwie nabłonka rogówki,
– działanie kardioprotekcyjne związane z obniżeniem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz częstości występowania udarów. Kwasy omega-3 zwalniają proces powstawania blaszki miażdżycowej, obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz korzystnie wpływają na profil lipidowy poprzez redukcję stężenia triglicerydów w surowicy krwi oraz wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu frakcji HDL.
Więcej na temat cholesterolu przeczytasz w artykule: Jak obniżyć cholesterol? Nasze rady!
Kwasy omega-3 – w czym się znajdują?
Kwas α-linolenowy (ALA) znajduje się m.in. w siemieniu lnianym, oleju lnianym, rzepakowym, sojowym, orzechach włoskich, a także w niektórych nasionach roślin strączkowych.
Największe ilości DHA występują w rybach morskich, takich jak m.in. śledź, pstrąg, makrela, tuńczyk oraz w olejach rybnych i owocach morza.
Kwasy omega-3 – zapotrzebowanie organizmu i zalecane spożycie
Zapotrzebowanie organizmu na omega-3 zależy od wieku, stanu fizjologicznego i stanu zdrowia. Poniżej znajdują się zalecenia dotyczące wystarczającego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie osób dorosłych według IŻŻ 2020.
Grupa | LC-PUFA n-3 (kwasy omega-3) |
Osoby dorosłe | ALA 0,5% energii z diety (%E)
DHA + EPA: 2 porcje ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste lub 250 mg/dobę |
Kobiety w ciąży | ALA 0,5% E
DHA + EPA 250 mg/dobę + 100-200 mg DHA/dobę |
Kobiety karmiące piersią | ALA 0,5% E
DHA + EPA 250 mg/dobę + 100-200 mg DHA/dobę |
Ponadto, według aktualnych zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego:
Kobiety zagrożone niskim ryzykiem przedwczesnego porodu – min. 600 mg DHA/dobę przez całą ciążę,
Kobiety z grupy wysokiego ryzyka przedwczesnego porodu – min. 1000 mg DHA/dobę przez całą ciąże.
Natomiast dla kobiet karmiących aktualne zalecenia Polskiego Towarzystwa Położnych są następujące:
1 – 2 porcje tłustych ryb morskich/ tydzień + min. 200 mg DHA/dobę,
W przypadku niskiego spożycia ryb należy uwzględnić suplementację wyższą, np. 400-600 mg DHA/ dobę.
W prewencji chorób sercowo-naczyniowych zaleca się spożywanie ryb 2 razy w tygodniu, w tym raz ryb tłustych lub suplementację EPA + DHA w ilości od min. 250 mg/dobę do 1000 mg/dobę u chorych z niedokrwienną chorobą serca oraz niewydolnością serca.
Kwasy omega-3 dla dzieci – rola kwasu DHA w życiu dziecka
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to jeden z najistotniejszych składników diety kobiet w ciąży i laktacji. Podaż DHA w diecie matki wpływa na rozwój psychomotoryczny oraz ostrość widzenia jeszcze nienarodzonego dziecka. Z badań klinicznych wynika, że niedobór kwasów omega-3 zwiększa ryzyko zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu. Wzrost mózgu kończy się, w dominującej części, w wieku 5–6 lat, ale są również dane potwierdzające, że okres wczesnego rozwoju mózgu trwa od zapłodnienia do wieku 6–8 lat.
Według badań niedobory omega-3 mogą prowadzić do zaburzeń zachowania i funkcji poznawczych. U starszych dzieci niedobór może objawiać się w trudnościach w czytaniu i pisaniu, zaburzeniach koordynacji oraz ADHD. Kwas DHA zmniejsza częstość infekcji, ryzyko rozwoju alergii i astmy oraz poprawia ostrość widzenia. Badania wykazały, że w wieku późniejszym zmniejsza również ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 oraz nadciśnienia tętniczego krwi. W związku z powyższym jego podaż to nieodzowny element zbilansowanej diety dziecka.
Kwasy omega-3 – jakie wybrać dla dzieci?
Należy pamiętać, iż kwas DHA znajduje się w tłustych rybach morskich oraz owocach morza, z tego względu dla dzieci najlepiej wybierać suplementy diety zawierające olej rybi lub włączyć do diety 1-2 porcje ryb i owoców morza/ tydzień, w tym raz tłustą rybę.
Zalecenia dotyczące optymalnej dawki różnią się i zależą od organizacji generującej rekomendacje. Polskie normy żywienia zalecają:
100 mg DHA/dobę dla dzieci w wieku od 7. do 24. miesiąca życia;
250 mg kwasów DHA oraz EPA łącznie dla dzieci od 2. do 18. roku życia;
Niemowlęta karmione mlekiem matki nie wymagają dodatkowej podaży kwasu DHA, pod warunkiem, że matka przyjmuje dziennie minimum 200 mg DHA, w przypadku niskiego spożycia ryb suplementuje dietę 400-600 mg DHA/dobę.
Niemowlętom po zakończeniu karmienia piersią czy mlekiem modyfikowanym należy zapewnić minimum 100 mg kwasu DHA dziennie. Badania wskazują, iż wyższe dawki również są bezpieczne.
Poniżej w tabeli znajdują się gatunki ryb i owoców morza zalecane, dopuszczalne oraz niezalecane dla małych dzieci według IŻŻ 2020.
Gatunki ryb i owoców morza zalecane, dopuszczalne oraz niezalecane dla małych dzieci, kobiet planujących ciążę, kobiet ciężarnych oraz kobiet karmiących piersią według IŻŻ 2020
Zalecane | Dopuszczalne* | Niezalecane |
Łosoś norweski, hodowlany
Szprot Sardynki Sum Pstrąg, hodowlany Flądra Krewetki Przegrzebki Ostrygi Dorsz Krab Ryba maślana Makrela atlantycka Morszczuk Langusta Anchois Homar Kałamarnica |
Karp
Halibut Marlin Okoń Żabnica Makrela hiszpańska Śledź
*od czasu do czasu w ograniczonych ilościach maks. 1 porcja/tydzień |
Miecznik
Rekin Makrela królewska Tuńczyk Węgorz amerykański Płytecznik Łosoś bałtycki wędzony Szprotki wędzone Śledź bałtycki wędzony Szczupak Panga Tilapia Gardłosz atlantycki |
Źródła:
- Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.
- SZOSTAK, Wiktor B., et al. “Właściwości zdrowotne oleju z rekina.” Przegląd lekarski4 (2006): 223-225.
- Materac, Ewa, Zbigniew Marczyński, and Kazimiera Henryka Bodek. “Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka.” Bromat Chem Toksykol2 (2013): 225-233.
- Marciniak-Lukasiak, K. “Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3.” Żywność Nauka Technologia Jakość6 (2011).
- Wcisło, Tomasz, and Waldemar Rogowski. “Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka.” Cardiovascular forum. Vol. 11. No. 3. 2006.
- Sicińska, Paulina, et al. “Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach.” Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej69 (2015).
- Bryś, Joanna, et al. “Oleje bogate w kwasy Omega-3 jako potencjalne źródło kwasów nienasyconych w diecie dla niemowląt i małych dzieci.” Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego1 (2016): 47-52.