Białko roślinne – źródła białka w diecie wegańskiej

Powszechnie, choć błędnie, uważa się, że spożycie aminokwasów może być niewystarczające w dietach wegetariańskich oraz wegańskich. Jak dowodzą badania naukowe, proporcje aminokwasów spożywanych przez wegetarian i wegan są zazwyczaj więcej niż wystarczające do zaspokojenia i przekroczenia indywidualnego dziennego zapotrzebowania na białko, pod warunkiem że spożywana jest różnorodność pokarmów i pokryte jest przy tym zapotrzebowanie na energię.

Białko wegańskie

Białko roślinne (inaczej nazywane też jako białko wegańskie) tak samo jak białko pochodzenia zwierzęcego jest zbudowane z aminokwasów. Może stanowić doskonałą alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka pochodzenia zwierzęcego. Białko wegetariańskie z grochu, quinoa, ciecierzycy czy orzechów to doskonałe źródła białka w diecie wege. Wegańskie białko jest nie tylko pożywne, ale także zdrowsze dla organizmu. Zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a jednocześnie bogate jest w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Źródła białka roślinnego

Gdzie znajdziemy białko w diecie wege? Białko roślinne można znaleźć w wielu różnych produktach roślinnych, takich jak rośliny strączkowe, zboża, warzywa oraz produkty sojowe. Źródła białka roślinnego i zawartość białka w 100 g wybranych produktach spożywczych pochodzenia roślinnego przedstawiono w tabeli poniżej.

Białko roślinne produkty (tabela)

Źródła białka roślinnegoIlość białka w 100 gŹródła białka roślinnegoIlość białka w 100 g
Soja nasiona36 gAmarantus14,4 g
Soczewica zielona, żółta sucha25 gMak niebieski20,1 g
Ciecierzyca nasiona suche20,5 gChleb pszenno-żytni jasny7 g
Groch nasiona suche23,8 gChleb żytni razowy5,9 g
Fasola biała sucha21,4 gKasza gryczana (sucha)12,6 g
Tofu12 gSłonecznik24,4 g
Quinoa14 gOrzechy włoskie16,0 g
Na podstawie „Tabel składu i wartości odżywczej żywności” (Kunachowicz i wsp. 2017)

Wybrane źródła białka roślinnego

Białko roślinne – soja

Soja jest popularnym zamiennikiem białka zwierzęcego na całym świecie. Jej nasiona zawierają aż 40% białka, które dostarcza wszystkich ważnych aminokwasów. Ponadto soja ma niską zawartość tłuszczu, zwłaszcza tłuszczów nasyconych. Bogata jest zaś w nienasycone kwasy tłuszczowe, sterole, lecytynę i witaminę E.

Soja jest również dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, wapń, żelazo i cynk. Zawiera także substancje o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak β-karoten, witamina C, selen, kwasy fenolowe i flawonoidy. Dzięki swoim właściwościom soja może wspomóc ochronę organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Białko roślinne – tofu

Tofu jest popularnie nazywane „twarogiem sojowym” i jest bardzo bogatym źródłem białka roślinnego, zawierającym około 8%. W krajach azjatyckich jest często używane jako podstawowe źródło białka w diecie. Oprócz białka tofu zawiera również tłuszcz, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz wapń.

Istnieją różne rodzaje tofu, w zależności od stopnia twardości i konsystencji. Wyróżnia się tofu extra twardy, twardy, normalny, miękki, jedwabisty lub pakowany.

Białko roślinne – soczewica

Nasiona soczewicy są bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak wysokowartościowe białko (ponad 20%), węglowodany, błonnik, tłuszcze, cukry, minerały i witaminy. Zawierają aminokwasy egzogenne, w tym argininę, leucynę, lizynę, walinę, fenyloalaninę. To sprawia, że są idealnym składnikiem diety, zwłaszcza dla osób stosujących dietę wegańską.

Soczewica jest szczególnie bogata w żelazo, przewyższając inne gatunki roślin strączkowych, takie jak soja. Nasiona, kiełki oraz mąka z soczewicy są cennym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Soczewica jest również dobrym źródłem fitoestrogenów, kwasu foliowego, witamin E, C oraz mikroelementów.

Białko roślinne – groch

Białko roślinne z grochu jest uznawane za bardzo dobre białko w diecie wege. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy konieczne dla organizmu człowieka. Jest to doskonała alternatywa dla białka zwierzęcego, zwłaszcza dla wegan i wegetarian.

Białko roślinne z grochu jest łatwo przyswajalne przez organizm, nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne. Ponadto jest źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych, w tym żelaza, magnezu i potasu.

Białko roślinne z grochu można znaleźć w postaci proszku, izolatu lub koncentratu. Można je dodawać do koktajli, smoothie, zup, sosów czy dań jednogarnkowych. Jest też popularnym składnikiem w produktach spożywczych i suplementach diety.

Białko roślinne z grochu jest polecane dla osób aktywnych fizycznie, dzieci i osób starszych. Świetnie sprawdzi się też u wszystkich, którzy chcą uzupełnić swoją dietę w pełnowartościowe białko roślinne. Jest to również dobra opcja dla osób z alergią na białka mleka czy soi.

Białko roślinne – drożdże

W ostatnich dziesięcioleciach zarówno drożdże piekarnicze, jak i piwne, stały się popularnym suplementem diety. Głównie ze względu na swoje bogactwo w białka oraz witaminy z grupy B. Drożdże są szczególnie cenne ze względu na łatwo przyswajalne białko, które stanowi 40% ich składu.

Ponadto drożdże zawierają witaminę H (biotynę) z grupy B, która wspiera zdrowie włosów, zapobiega ich wypadaniu i siwieniu. Dodatkowo, drożdże dostarczają ważnych minerałów, takich jak cynk, fosfor, magnez, selen i chrom.

Najlepiej przyswajalne białko roślinne

Najlepiej przyswajalne białko roślinne to izolaty białka sojowego i grochu, dostępne w odżywkach białkowych. Mają one bardzo wysoką przyswajalność, sięgającą nawet 90%, oraz zawierają około 80-90g białka w 100 g suchej masy. Dzięki nim można szybko i efektywnie uzupełnić poziom protein oraz błonnika w diecie roślinnej.

Białko w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej

Białko odgrywa kluczową rolę w diecie każdego człowieka, niezależnie od tego, czy jest wegetarianinem, weganinem czy mięsożercą. Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, ważnym dla budowy i regeneracji mięśni, produkcji enzymów i hormonów oraz utrzymania funkcjonowania organizmu. Istnieje wiele roślinnych źródeł białka, które mogą być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Weganie nie spożywają w ogóle produktów pochodzenia zwierzęcego. Białko w diecie wegańskiej można dostarczyć, spożywając odpowiednią ilość roślin strączkowych (np. fasoli, soczewicy, grochu), orzechów i nasion.

Wegetarianie nie są tak eliminacyjni. Mogą dodatkowo spożywać jaja i nabiał, które również są dobrym źródłem białka w diecie wegetariańskiej. Z tego względu wegetarianie nie są aż tak bardzo narażeni na niedobory wapnia, żelaza czy witaminy B12.

Weganie i wegetarianie powinni łączyć produkty zbożowe z roślinami strączkowymi, aby uzupełnić swoje zapotrzebowanie na aminokwasy. Ważne jest, aby spożywać różnorodne produkty roślinne i łączyć je w posiłkach, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość aminokwasów. Dzięki temu można przyswoić całą pulę niezbędnych składników odżywczych. Nie trzeba łączyć wszystkich grup produktów w jednym posiłku, ponieważ aminokwasy syntetyzują się w ciągu 24 godzin. Ważne jest jednak, aby dbać o różnorodność diety i spożywać różne produkty roślinne na przestrzeni dnia.

Białko roślinne a zwierzęce

Oba rodzaje białka są istotne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak różnią się pod wieloma względami.

Białko zwierzęce, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja czy nabiał. Jest ono pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dzięki temu białko zwierzęce jest bardzo wartościowe pod względem odżywczym i szybciej przyswajalne przez organizm.

Z kolei białko roślinne, inaczej białko wegetariańskie pochodzi z produktów pochodzenia roślinnego wymienionych wcześniej w niniejszym artykule. Białko roślinne nie jest jednak pełnowartościowe i nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dlatego też ważne jest ich różnorodne spożywanie, aby zbilansować dietę. Białko roślinne ma jednak wiele zaletjest bogate w błonnik, witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. To przynosi wiele korzyści dla zdrowia, takich jak obniżenie ryzyka chorób serca, nowotworów, otyłości czy cukrzycy. Właściwie zbilansowane białko w diecie wegetariańskiej jest kluczem do zdrowego stylu życia.

Czytaj również:

Co ma dużo białka?

Białko dla sportowców – co daje i dlaczego warto je pić?

Dieta wysokobiałkowa

Autorka: Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.