Na co pomaga kurkuma? Jak stosować?
Kurkuma to nie tylko popularna przyprawa o złotawym kolorze. Coraz więcej mówi się o jej właściwościach prozdrowotnych, zwłaszcza w kontekście zapobiegania nowotworom, wspierania odporności czy działania przeciwzapalnego. Na co pomaga kurkuma i dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej? Podpowiadamy!
Właściwości lecznicze kurkumy
Zacznijmy od ogólnych informacji. Kurkuma należy do rodziny imbirowatych i jest uprawiana m.in. w Azji. Inne jej nazwy to: ostryż barwierski, ostryż długi czy szafran indyjski. Wykorzystuje się ją jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni orientalnej, barwnik (np. do tkanin) oraz składnik w przemyśle kosmetycznym.
Właściwości lecznicze kurkumy mają związek z obecnymi w jej składzie związkami polifenolowymi, przede wszystkim z kurkuminą. Kłącze zawiera też skrobię, białko, witaminy z grupy B oraz makro- i mikroelementy. Kurkumina powszechnie używana była w medycynie Dalekiego Wschodu, a wraz z rozwojem badań zaczęto dostrzegać kolejne jej prozdrowotne właściwości. Według najróżniejszych badań kurkuma (i obecna w niej kurkumina) mogą:
- Działać przeciwzapalne, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie
- Przyspieszać gojenie się ran
- Wspierać leczenie dolegliwości związanych ze stresem oksydacyjnym
- Hamować namnażanie niektórych komórek nowotworowych
- Działać przeciwzakrzepowo
- Wzmacniać odporność organizmu
Na co pomaga kurkuma?
W związku z bogactwem właściwości leczniczych, kurkuma może być stosowana w przypadku najróżniejszych chorób skórnych, problemów dermatologicznych i alergii.
Warto przyjmować ją w okresie jesienno-zimowym, kiedy zależy nam na wzmocnieniu odporności (jest bogata w witaminę C i ma – podobnie jak imbir – lekko rozgrzewające działanie).
Tak samo jak imbir powinna znaleźć się w jadłospisie, kiedy zależy nam na utracie zbędnych kilogramów oraz oczyszczeniu organizmu.
Kurkuma jest polecana osobom chorym na Alzheimera i Parkinsona ze względu na działanie neuroprotekcyjne. Nie powinny od niej stronić osoby cierpiące na depresję i zaburzenia nastroju.
Czerpać z jej właściwości mogą też mężczyźni narzekający na kłopoty z erekcją.
Kurkuma jest pomocna w obniżaniu cholesterolu, w leczeniu Helicobacter pylori, przy wzdęciach, biegunkach i ogólnie przy zaburzeniach trawienia.
Cały czas trwają badania nad wykorzystaniem siły kurkuminy do walki z nowotworami. Ze względu na zdolność do wstrzymywania pojawiania się nowych komórek rakowych, kłącze może być w przyszłości wykorzystywane przy białaczce, raku sutka, jajnika czy nowotworu płuc.
Jak stosować kurkumę?
Kurkumę możemy stosować w postaci ekstraktu, sproszkowaną albo też w postaci suplementu. Warto wiedzieć, że zawarta w kurkumie kurkumina jest słabo rozpuszczalna w wodzie i ma ograniczoną wchłanialność z układu pokarmowego. Jeśli chcemy czerpać z niej jak najwięcej, powinniśmy przyjmować ją razem z pieprzem. Zawarta w nim piperyna pomaga bowiem w lepszym wchłanianiu kurkuminy. Jeśli zatem zdecydujemy się na zakup suplementu z kurkumą, sprawdźmy, czy wspomniana piperyna znajduje się w jego składzie.
Dodatkowo, kurkumę można łączyć z tłuszczami, np. z olejem kokosowym. Niezwykle popularne jest tzw. złote mleko, czyli ciepłe mleko połączone ze sproszkowaną kurkumą, imbirem, szczyptą pieprzu i wodą. Taka mieszanka może silnie rozgrzać w chłodny dzień i zapobiec jesienno-zimowym infekcjom.
Przeciwwskazania w stosowaniu
Kto powinien uważać na kurkumę? Do tej grupy należą osoby cierpiące na kamienie żółciowe oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (kurkuma może nasilić ich działanie). Dodatkowo, z jej dobrodziejstw warto zrezygnować przed operacją albo w przypadku obfitych miesiączek.
Kurkuma w ciąży
Kobiety ciężarne oraz w okresie laktacji powinny zrezygnować ze stosowania kurkumy. Wiąże się to m.in. z ryzykiem przedwczesnego porodu. Nie ma jednak przeciwwskazań, by w tym okresie stosować produkty kosmetyczne na bazie kurkumy czy dodawać ją do przygotowywanych w domu maseczek.
Czy kurkuma szkodzi na nerki?
Kurkuma, uznawana za bezpieczną i nietoksyczną, może w zbyt dużych ilościach szkodzić osobom, które mają chore nerki. Wiąże się to z faktem, że zdaniem specjalistów podnosi ona poziom szczawianów, co przekłada się na większe ryzyko kamicy nerkowej.
Kurkuma na odchudzanie?
Jak już wspomnieliśmy, zarówno kurkuma, jak i imbir, mogą być dodatkowym „przyspieszaczem” spalania zbędnych kalorii. Wszystko dlatego, że ma zdolność oczyszczania organizmu z toksyn, przyspiesza rozpad komórek tłuszczowych oraz tłumi apetyt.
Jak stosować kurkumę na odchudzanie? Najlepiej rozmieszać ją w chłodnej wodzie z pieprzem i sokiem z cytrynem oraz startym korzeniem imbiru. Napój odstawić do lodówki i sączyć przez cały dzień. Kurkumę warto również dodawać do jak największej liczby potraw, które będziemy spożywać na diecie.
Sprawdź też: Jak schudnąć w miesiąc? Czy to w ogóle możliwe?