superfoods

Superfoods — czym są i czy warto je stosować?

Czy superfoods są naprawdę super? Co należy do tej grupy i w jaki sposób włączać te produkty do codziennej diety? Informacje o superfoods zebrała dietetyk Ewa Gębka!

Superfoods — co to jest?

Superfoods są to produkty roślinne, które stosuje się od wieków w różnych zakątkach świata. Superfoods zawierają witaminy, składniki mineralne, bioaktywne peptydy, enzymy, fitozwiązki lub inne substancje czynne, które mogą wykazywać działanie terapeutyczne w określonych schorzeniach lub jednostkach chorobowych.

Produkty te wyróżniają się dużą zawartością składników odżywczych w małej masie produktu lub dużą koncentracją niezbędnych dla naszego zdrowia składników, których w naszym pożywieniu często brakuje, np. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Superfoods – czy warto je jeść?

Wprowadzenie do jadłospisu produktów superfoods wydaje się korzystne, szczególnie jeśli pożywienie jest ubogie w  składniki odżywcze, witaminy i  składniki mineralne. „Superżywność” charakteryzuje się dużą zawartością niezbędnych dla organizmu składników w małej objętości produktu, dlatego wprowadzenie jej do diety jest łatwe i nie wymaga drastycznych zmian.

Co zaliczamy do żywności superfoods?

Należy podkreślić, iż produkty określane mianem „superżywności” łączą w sobie kilka unikalnych cech. Dodatkowo są to skoncentrowane i odżywcze artykuły zapewniające zdecydowanie więcej korzyści niż żywność konwencjonalna, stanowią więc optymalny wybór dla osób pragnących poprawiać stan swojego zdrowia.

Do omawianej grupy należą m.in.: acai, kakao, aloes, awokado, komosa ryżowa, nasiona chia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż wśród polskich, tradycyjnych artykułów spożywczych również znajdują się liczne przykłady superfoods, jak np. czosnek, miód i produkty pszczele, pigwa, rokitnik, bez czarny, kasza jaglana czy aronia czarnoowocowa.

Najpopularniejsze superfoods

  • czosnek — źródło składników aktywnych i przeciwutleniaczy, m.in.: saponin, flawonoidów, związków śluzowych, jak i witamin. Niezastąpiony we wzmacnianiu odporności i wspomaganiu układu krążenia. Więcej na temat czosnku w artykule  Jak jeść czosnek?
  • bez czarny — zawiera związki wykazujące przede wszystkim wysokie działanie przeciwutleniające. Uważa się, że kwiaty czarnego bzu są lepszym źródłem związków polifenolowych ogółem niż owoce, i wykazują większą zdolność przeciwutleniającą. Kwiaty zawierają więcej kwasów fenolowych, przede wszystkim kwasu chlorogenowego, natomiast owoce to istotne źródło antocyjanów. Różne części morfologiczne czarnego bzu zawierają też witaminy (głównie wit. C) i składniki mineralne (głównie potas i żelazo). Preparaty z udziałem czarnego bzu polecane są osobom przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności organizmu, w przeziębieniach, chorobach układu krążenia, cukrzycy i otyłości.
  • kasza jaglana — kasza ta jest zasadotwórcza, więc odkwasza organizm, ponadto zawiera krzemionkę, korzystnie wpływającą na stawy, skórę, paznokcie i włosy oraz wpływa dobroczynnie na naczynia krwionośne. Obecność krzemionki sprawia też, że kasza ta powinna znaleźć się w diecie osób chorych na nowotwory. Warto wspomnieć o bogactwie witamin z grupy B, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego.
  • aronia czarnoowocowa — owoce aronii cechują się bogatym zestawem witamin, takich jak prowitamina A oraz witaminy z grupy B, C i E.
  • rokitnik zwyczajny — owoce rokitnika wyróżniają się dużą zawartością kwasów tłuszczowych, wśród których większość stanowią kwasy nienasycone. Rokitnik jest również bogatym źródłem makro- i mikroskładników, między innymi: potasu (168-219 mg/100 g), magnezu (8,3-9,5 mg/100 g), wapnia (5-7,2 mg/100 g) i żelaza (od 1,24 mg/100 g). Rokitnik zwyczajny wyróżnia się także dużą zawartością witamin, zarówno tych rozpuszczalnych w wodzie, jak również rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawartość witaminy C w owocach rokitnika jest większa niż w większości owoców roślin jagodowych – średnio 900 mg/100 g.
  • siemię lniane — jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Stanowi on 28% suchej masy, z  czego ok. 25% to frakcje rozpuszczalne błonnika. Frakcje rozpuszczalne błonnika wykazują właściwości zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego i LDL, a więc mają pozytywny wpływ na prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Są także bogate w  ligniny, w  szczególności w  ligninę SDG (secoisolariciresinol diglucoside), czyli dwuglukozyd sekoizolariciresolu, któremu przypisuje się właściwości regulujące gospodarkę hormonalną u kobiet. SDG wpływa także na rozwój masy kostnej.
  • spirulina — jest bogatym źródłem białka, ma go około 5  razy więcej niż mięso. Jest również bogatym źródłem wapnia (180% więcej Ca niż w pełnym mleku), b-karotenu (3100% więcej niż w  marchewce) oraz żelaza (5100% więcej niż w szpinaku). Jest więc bardzo cennym produktem, dzięki któremu można dostarczyć do organizmu znaczne ilości cennych składników odżywczych nawet przez spożycie małych porcji.
  • nasiona chia — charakteryzują się dużą zawartością błonnika pokarmowego (18–30%), minerałów, witamin, a także antyoksydantów. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w nasionach chia 60% stanowi kwas a-linolenowy (omega-3), a 20% to kwas linolenowy (omega-6). Są to kwasy niezbędne do utrzymania zdrowia i muszą być dostarczane codziennie, ponieważ nie są syntetyzowane w naszym organizmie.
  • jagody acai — cechuje je wysoka zawartość składników mineralnych i witamin oraz bogactwo przeciwutleniaczy (m.in.: polifenole, resweratrol, cyanidin-3-glukozyd i  kwas ferulowy) mających zdolność do opóźniania procesów starzenia i  hamowania rozwoju nowotworów.
  • porzeczki — bogate w witaminę C (działanie wspomagające odporność), zawierają fitoncydy działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomagają leczenie stanów zapalnych nerek oraz chorób wątroby.
  • korzeń maca — jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, sodu, krzemu, manganu, miedzi, cynku i innych składników odżywczych. Zawiera także tiaminę, ryboflawinę, kwas askorbinowy, białka, węglowodany i  ligniny.
  • ashwagandha — jest rośliną tradycyjnie stosowaną od wieków w medycynie ajurwedyjskiej zarówno u dorosłych pacjentów, jak i u dzieci. Należy ona do grupy adaptogenów. Za większość jej działań leczniczych odpowiadają występujące w niej witanolidy oraz alkaloidy. Liczne badania świadczą o szerokim spektrum działania tej rośliny, m.in. przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym czy neuroprotekcyjnym.
  • cynamon — współcześnie cynamon stosowany jest jako środek leczniczy przy dolegliwościach trawiennych, braku łaknienia, wzdęciach, biegunkach, skurczach żołądka, zgadze czy wrzodach. Pobudza on wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Obecnie najwięcej badań prowadzonych jest nad możliwością wykorzystania samego cynamonu lub jego ekstraktów bądź też izolowanych z nich związków w leczeniu cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Rozważa się również możliwość wykorzystania cynamonu w terapii Alzheimera.
  • kurkuma — kurkumina, główny składnik kurkumy, wykazuje bardzo szeroki zakres działania terapeutycznego.
  • jarmuż — bogaty w witaminy, zwłaszcza C (wspomaganie odporności) oraz K (wspomaganie układu krążenia i pracy serca). Skupia w sobie także sulforafan – związek silnie przeciwutleniający (działanie przeciwnowotworowe). Okazuje się, iż 100 g jarmużu dostarcza ½ dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz całkowite zapotrzebowanie na witaminę A.
  • czystek — jest ziołem, któremu przypisuje się zdrowotne właściwości wynikające z dużej zawartości polifenoli należących do silnych związków przeciwutleniających. Polifenole hamują powstawanie i  rozwój stanów zapalnych organizmu.

Jak jeść superfoods?

Produkty, takie jak: siemię lniane, nasiona chia, spirulina i cynamon można dodawać do sałatek, koktajli, owsianki, jogurtów oraz wielu innych dań. Różnorodność i łatwość zastosowania oraz prozdrowotne właściwości superfoods sprawiają, że można je stosować w  celu zbilansowania jadłospisu zarówno u osób zdrowych, jak i pacjentów z  różnymi dolegliwościami.

Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.