
Masz wysokie ciśnienie krwi? Sprawdź, czego unikać!
Nadciśnienie tętnicze to jedna z głównych przyczyn śmiertelności, dlatego należy robić wszystko, żeby do niego nie dopuszczać. Sprawdź, kiedy ciśnienie krwi jest za wysokie i czego unikać w przypadku jego zawyżonych wartości!
Ciśnienie krwi normy — tabela
Nadciśnienie tętnicze to choroba charakteryzująca się podwyższonym ciśnieniem krwi, czyli ciśnieniem tętniczym o wartości 140/90 mm Hg lub więcej. Chorobę tę rozpoznaje się na podstawie kilkukrotnych pomiarów ciśnienia krwi, wykonywanych zazwyczaj w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach.
Kategoria ciśnienia tętniczego krwi | SKURCZOWE CIŚNIENIE TĘTNICZE KRWI [mm Hg] | ROZKURCZOWE CIŚNIENIE TĘTNICZE KRWI [mm Hg] | |
Optymalne ciśnienie tętnicze | < 120 | i | < 80 |
Prawidłowe ciśnienie tętnicze | 120-129 | i/lub | 80-84 |
Wysokie prawidłowe ciśnienie tętnicze | 130-139 | i/lub | 85-89 |
Nadciśnienie 1 stopnia | 140-159 | i/lub | 90-99 |
Nadciśnienie 2 stopnia | 160-179 | i/lub | 100-109 |
Nadciśnienie 3 stopnia | ≥ 180 | i/lub | ≥ 110 |
Izolowane nadciśnienie skurczowe | ≥ 140 | i | < 90 |
Jak obniżyć ciśnienie? Czego unikać?
Ogranicz spożycie soli
Jak podają badania naukowe, zmniejszenie spożycia soli kuchennej o 4,4 g dziennie może powodować spadek ciśnienia tętniczego u osób zdrowych o 4,2/2,1 mmHg, a u osób z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym o 5,4/2,8 mmHg.
Aby zmniejszyć ciśnienie krwi, spożywaj poniżej 5 g soli dziennie, czyli mniej niż łyżeczkę. Tyczy się to zwykłej soli kuchennej, ale również himalajskiej i morskiej. Z tego względu, nie dosalaj produktów i potraw na talerzu — używaj świeżych lub suszonych ziół (np. bazylii, estragonu, imbiru, tymianku). Dodatkowo unikaj żywności wysokoprzetworzonej np. typu fast-food i instant czy słonych przekąsek typu chipsy, orzeszki solone, paluszki.
Zrezygnuj również z gotowych mieszanek przypraw z dodatkiem soli, kostek rosołowych i gotowych sosów.
Unikaj konserw
Chcąc zmniejszyć ciśnienie krwi, ogranicz spożycie konserw mięsnych i rybnych, solonych śledzi, ryb wędzonych oraz peklowanych mięs. Takie produkty zawierają duże ilości soli, która podnosi ciśnienie. Jeżeli jednak masz ochotę na takie produkty, to odcedź je przed ich spożyciem i przepłucz pod bieżącą wodą.
Zamiast produktów konserwowych, używaj świeżego mięsa, drobiu i ryb.
Ogranicz spożycie kiszonych warzyw
Kiszone warzywa zawierają duże ilości soli, która podnosi ciśnienie krwi — spożywaj je okazjonalnie, częściej sięgaj po warzywa świeże oraz mrożone. Żeby zmniejszyć ciśnienie, nie pij również soków z kiszonych warzyw.
Nie pij naparów na bazie lukrecji
Napoje na bazie lukrecji mogą powodować zatrzymywanie wody i sodu w organizmie oraz zwiększać utratę potasu, co nie jest korzystne w przypadku wysokiego ciśnienia krwi. Lukrecję można znaleźć w różnego rodzaju herbatach, suplementach diety, ale również w cukierkach i żelkach.
Ogranicz spożycie alkoholu
Zależność między spożywaniem alkoholu a wartościami ciśnienia krwi i ryzykiem sercowo-naczyniowym ma charakter liniowy. Zwiększone spożycie alkoholu sprzyja częstszemu występowaniu udarów, a równocześnie osłabia działanie leków hipotensyjnych (obniżających ciśnienie). Należy ograniczyć spożycie alkoholu:
- u mężczyzn do 20–30 g dziennie czystego etanolu, ale nie więcej niż 140 g na tydzień (np. 2 kieliszki wina 5 ×/tydzień),
- u kobiet do 10–20 g dzienne czystego etanolu, ale nie więcej niż 80 g na tydzień (np. 1 kieliszek wina 5 ×/tydzień).
Dodatkowo warto wiedzieć, że 10 g czystego etanolu zawiera się w 250 ml piwa, 125 ml wina i 25 g wódki. Należy również unikać bezwzględnie upijania się.