grzyby reishi

Reishi — grzyb nieśmiertelności?

Grzyby reishi nazywane są grzybami nieśmiertelności. Z naszego tekstu dowiecie się, skąd taka nazwa i jakie właściwości mają reishi, że zyskały miano grzybów magicznych. Koniec bezsennych nocy i zawrotów głowy? To możliwe dzięki substancjom zawartym w grzybach reishi. Poznaj wszystkie ich zastosowania.

Co to są grzyby reishi?

Inna nazwa reishi to lakownica żółtawa. Ich działanie prozdrowotne jest wykorzystywane na Dalekim Wschodzie już od tysięcy lat. To właśnie tam uważano je za boskie, magiczne grzyby nieśmiertelności.

Oprócz dodawania ich do potraw i mikstur były wykorzystywane także do tworzenia amuletów, aby przynosiły właścicielom zdrowie i długowieczność.

Grzyby rosną głównie przy brzegach rzek i innych zbiorników wodnych ze względu na panującą tam wilgoć. Hodowla reishi nie jest łatwa. Już od dawna grzybów tych poszukiwali podróżujący do Azji.

Grzyby reishi – właściwości

Grzyby reishi występują w kilku wariantach. Jednak za wykazującą najwięcej właściwości prozdrowotnych uznaje się odmianę czerwoną. Wszystko dzięki bogactwu występujących w nich substancji czynnych. W Chinach i Japonii uważa się, że są lekarstwem na wszystko. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom i zastosowaniu reishi.

Jakie składniki aktywne zawierają reishi?

– związki polisacharydowe,

– alfa- i betaglukany,

– kumaryna,

– alkaloidy,

– kwas ganoderowy,

mangan, miedź, magnez, cynk, german,

– witaminy i aminokwasy.

Korzyści ze stosowania grzybów reishi

Grzybek reishi wspomaga budowanie odporności, dlatego warto zadbać o jego suplementację w okresach przeziębień. Za pozytywny wpływ na odporność odpowiada zawarty w reishi beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T i makrofagów.

Polecane są osobom zmagającym się z cholesterolem. Pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL i podwyższeniu dobrego HDL oraz poprawiają inne parametry lipogramu. Obniżają również poziom cukru we krwi i mogą zahamować albo zapobiegać rozwojowi chorób związanych z  nieprawidłowym poziomem cukru we krwi, takimi jak cukrzyca typu drugiego, insulinooporności oraz hipoglikemia.

Grzyby reishi regulują pracę hipokampu oraz wspierają regenerację neuronów, dlatego stosowane są w przypadku takich dolegliwości jak zawroty głowy, bezsenność oraz zespół przewlekłego zmęczenia. Warto włączyć je do swojej diety, jeśli zmagamy się z astmą, kołataniem serca i dusznościami.

Osoby zmagające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego powinny zaprzyjaźnić się z suplementami zawierającymi grzyby reishi. Dzięki zawartych w nich triterpenidach obniżają ciśnienie tętnicze.

Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy reishi opóźniają procesy starzenia, dlatego są używane w kosmetyce. Poprawiają jędrność, elastyczność i nawilżenie skóry. Usprawniając krążenie, zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Jak widać, nie na wyrost stosowane jest określenie „grzyby nieśmiertelności”. Mają one wiele zastosowań. Kiedy jednak nie stosować grzybów reishi?

Grzybek reishi — przeciwskazania

Ze względu na swoje właściwości rozrzedzające krew, grzybka reishi powinny unikać osoby mające problem z krzepliwością krwi, osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz przeciwpłytkowe. Nie zaleca się także przyjmowania reishi w okresie dwóch tygodni przed i po operacji.

Zażywając leki obniżające ciśnienie krwi, warto skonsultować przyjmowanie grzybów reishi z lekarzem. Mogą one spotęgować działanie leków i zbytnio obniżyć ciśnienie. Taką samą konsultację powinny rozważyć osoby o niskim ciśnieniu krwi.

Nie ma dokładnych badań co do oddziaływania grzybów na kobiety w ciąży i dzieci. Z tego względu nie poleca się ich dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.

Grzyby reishi — skutki uboczne

Grzybek reishi uważany jest za bezpieczny, należy jednak przestrzegać maksymalnego okresu suplementacji. Nie należy przyjmować grzybów reishi w sproszkowanej formie dłużej niż 30 dni.

Przy dłuższym stosowaniu mogą wystąpić takie dolegliwości jak wysypka, swędzenie, krwawienie z nosa, zawroty głowy czy niestrawność.

Grzyby reishi a badania naukowe

Badania naukowe co do właściwości grzybów reishi i ich wpływu na poszczególne dolegliwości nadal trwają. Naukowcy pracują nad zbadaniem związków, które zachodzą pomiędzy składnikami aktywnymi grzybów reishi a organizmem człowieka.

Szczególne nadzieje pokłada się w badaniach dotyczących wpływu grzybów reishi na komórki nowotworowe. Związki aktywne grzybów mogą mieć działanie hamujące namnażanie lub nawet obumieranie komórek nowotworowych.

Jakie witaminy zawierają reishi?

Grzyby reishi zawierają witaminy z grupy B. Witaminy z tej grupy przyczyniają się do lepszej przemiany materii, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, dodają energii i wpływają na dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci.

Więcej o witaminie B przeczytasz w naszym artykule: Witaminy z grupy B – właściwości i zagrożenia niedoborem.

metody płatności