ile witaminy C dziennie

Ile witaminy C dziennie powinniśmy przyjmować?

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest najpopularniejszą z witamin. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, przez co nie podlega magazynowaniu w organizmie i należy ją regularnie dostarczać wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety. Ile witaminy C dziennie powinniśmy przyjmować? Czy można ją przedawkować? Zebraliśmy najważniejsze fakty na temat witaminy C.

Znaczenie i rola witaminy C

Działanie witaminy C na organizm człowieka jest wielorakie:

– jest niezbędna do produkcji kolagenu, który jest podstawową substancją tkanki łącznej, budulca m.in. chrząstek, kości, stawów, dziąseł i zębów oraz rogówki oka. Odpowiada także za utrzymanie napięcia skóry;

– ułatwia wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym, które jest niezbędne do prawidłowej produkcji erytrocytów (krwinek czerwonych) oraz hemoglobiny;

– ogranicza działanie wolnych rodników i innych szkodliwych substancji;

– jest silnym antyoksydantem, zabezpiecza inne składniki komórkowe przed utlenieniem;

– ułatwia gojenie się ran;

– odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego (odpornościowego);

– poprzez wzmaganie syntezy prostacykliny przyczynia się do zahamowania agregacji (zlepiania się) płytek krwi oraz wykazuje działanie rozkurczowe na naczynia krwionośne;

– wyniki badań na myszach wskazują, że farmakologiczne dawki witaminy C mogą okazać się skuteczne w leczeniu trudnych do leczenia guzów;

– liczne badania dowodzą, iż witamina C odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

Ile witaminy C dziennie?

Według aktualnych Norm Żywienia dla populacji Polski dzienne spożycie witaminy C powinno wynosić 75 mg dla kobiet oraz 90 mg dla mężczyzn. Dla niemowląt przyjęto normy na poziomie wystarczającego spożycia tj. 20 mg/ dobę.

To, ile witaminy C dziennie powinniśmy przyjmować, jest też uzależnione od innych czynników. Kiedy jesteśmy osłabieni lub walczymy z infekcją, dobrze jest zwiększyć dzienną dawkę.

Zagrożone niedoborem witaminy C mogą być osoby:

– palące. U tych osób stwierdzono niższe stężenie witaminy C w osoczu i leukocytach w porównaniu do niepalących, m.in. z powodu zwiększonego stresu oksydacyjnego

– z zespołem złego wchłaniania, z chorobami nowotworowymi, nadciśnieniem tętniczym oraz niewydolnością nerek

– stosujące mało urozmaiconą dietę;

– nadużywające alkohol oraz narkotyki.

Skutki niedoboru witaminy C

Niedobór witaminy C objawia się szybkim męczeniem się, brakiem apetytu, złym samopoczuciem, bólami stawowo-mięśniowymi. Zmniejsza się wydolność fizyczna organizmu oraz trudniej goją się rany. Brak witaminy C  wywołuje szkorbut, charakteryzujący się krwawieniem i zmianami zapalno-martwicowymi dziąseł oraz wypadaniem zębów. Niedobór witaminy C prowadzi do niedokrwistości i osłabienia odporności organizmu.

Czy można przedawkować witaminę C?

Uważa się, że witamina C w zasadzie nie ma działania toksycznego, chociażby z uwagi na fakt, że nie jest magazynowana w organizmie. Nie mniej jednak, jej wysokie dawki mogą sprzyjać powstawaniu kamicy nerkowej, a także mogą wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Dlatego też wskazuje się, że z uwagi na indywidualną reakcję organizmu na suplementację dużymi dawkami witaminy C, powinno się ją wprowadzać ostrożnie. Przyjmuje się, że bezpieczna dawka witaminy C nie przekracza 1000 mg.

Źródła witaminy C

Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach. Największą zawartością mogą się pochwalić: natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka, warzywa kapustne, owoce dzikiej róży, kiwi oraz truskawki.

Witamina C w suplementach diety

Suplementy diety najczęściej zawierają witaminę C w postaci kwasu askorbinowego. W naturalnie występujących produktach znajduje się kwas L-askorbinowy. Forma naturalna i syntetyczna nie różnią się pod względem budowy chemicznej oraz właściwości. Warto jednak zwrócić uwagę, iż liczne badania wykazały, że witamina C w produktach pochodzenia naturalnego jest bardziej aktywna niż syntetyczna. Dlatego wybierając suplement diety z witaminą C, warto zwrócić uwagę na preparaty zawierające acerolę, zwaną inaczej wiśnią z Barbados. Acerola jest naturalnym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniaczy.

Liposomalna witamina C

Liposomy to pęcherzyki otoczone jedną lub kilkoma warstwami podwójnej błony lipidowej z hydrofilowym rdzeniem, są powszechnie stosowanym nośnikiem zwiększającym biodostępność substancji czynnych. Wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Na rynku można spotkać m.in. suplementy diety w postaci liposomalnej witaminy C. Badania wykazały większą biodostępność witaminy C po podaniu doustnym w formie liposomów w porównaniu do zwykłego kwasu askorbinowego. Nie wykazano jednak różnic w działaniu liposomalnej witaminy C w porównaniu ze zwykłą postacią witaminy C.

Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.