co na wzdęcia

Co na wzdęcia? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Wzdęcie (bębnica) to objaw związany z obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach. W jelitach zdrowego człowieka objętość gazów jelitowych wynosi około 200 ml, a średnia ilość powietrza wydalanego z przewodu pokarmowego w ciągu doby wynosi ok. 600 ml. Powietrze dostaje się do przewodu pokarmowego wskutek połykania go podczas jedzenia lub picia. Część wydostaje się z powrotem w wyniku odbijania, część natomiast przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Głównym gazem znajdującym się w przewodzie pokarmowym człowieka jest azot (90%) pochodzący głównie z powietrza wprowadzanego do przewodu pokarmowego wskutek połykania, pozostałe gazy to: tlen, dwutlenek węgla, wodór i metan.

Czym są wzdęcia?

Wzdęcie może być objawem czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego – jest to tzw. wzdęcie czynnościowe. Może również towarzyszyć innym czynnościowym zaburzeniom gastroenterologicznym, a także wielu chorobom organicznym.

Zgodnie z Kryteriami Rzymskimi III czynnościowe wzdęcie brzucha definiowane jest jako nawracające uczucie wzdęcia lub widoczne powiększenie obwodu brzucha co najmniej przez 3 dni w miesiącu przez 3 miesiące.

U osób skarżących się na nadmiar gazów często występują także inne dolegliwości, takie jak bóle brzucha, przykry zapach z ust, jadłowstręt, wczesne uczucie sytości po posiłku, nudności, kurcze jelit, zaparcia i częste oddawanie gazów, wskazujące na czynnościową chorobę jelit. Ustąpienie dolegliwości po defekacji, oddaniu gazów przemawia za zaburzeniem czynnościowym.

Przyczyny wzdęcia

Jako przyczyny powodujące wzdęcia brzucha wymienia się:

  • Zaburzenia czynnościowe jelit

– zespół jelita drażliwego

– zaparcia

– biegunka

  • Przerost flory bakteryjnej

– niedrożność jelita cienkiego lub grubego

– uchyłki jelita cienkiego

  • Zaburzenia upośledzonego wchłaniania

– niedobór laktazy (nietolerancja laktozy)

– nietolerancja fruktozy, sorbitolu i skrobi

– spożywanie fasoli i innych warzyw strączkowych

celiakia (dotyczy 1% populacji, najczęściej dzieci, wzdęcia wynikają z nieprawidłowej reakcji na gluten)

  • Inne przyczyny

niedoczynność tarczycy

przyjmowanie leków (antycholinergicznych, opiatów, antagonistów kanałów wapniowych, leków antydepresyjnych). Prowadzą one do wzmożonej produkcji gazów wskutek opóźnienia pasażu jelitowego.

Co na wzdęcia?

Dieta

  • Odpowiednia dieta może pomóc zredukować objawy wzdęcia oraz nadmiernego oddawania gazów. Zaleca się ograniczenie produktów gazotwórczych, takich jak: ciemne pieczywo, otręby, warzywa kapustne, cebula, rośliny strączkowe i niektóre owoce.
  • Osoby chorujące na IBS (zespół jelita nadwrażliwego) lub nietolerancję fruktozy odczuwają złagodzenie objawów, stosując dietę z małą zawartością FODMAP.

*dieta Low FODMAP – jest na obecną chwilę jedyną udokumentowaną w badaniach dietą przynoszącą korzyści w zaburzeniach pracy jelit, przede wszystkim w zespole jelita nadwrażliwego. Wskazana jest w zaburzeniach pracy jelit, zaburzeń mikroflory jelitowej, wzdęciach, zaparciach, biegunkach oraz alergiach i nadwrażliwościach pokarmowych. FODMAP jest skrótem pierwszych liter opisujących krótkołańcuchowe węglowodany (cukry) słabo trawione, podlegające fermentacji przez bakterie jelitowe (Fermentacja – Oligosacharydy – Disacharydy – Monosacharydy. Nazwa Low FODMAP oznacza mniejszą ilość FODMAP. Oligosacharydy (produkty takie jak: pszenica, żyto, cebula, czosnek, rośliny strączkowe), Disacharydy (dwucukry, np. laktoza) Monosacharydy (cukry proste, takie jak glukoza oraz fruktoza, syropy glukozowo-fruktozowe)

 Dieta na wzdęcia

  • Posiłki powinny być małe o regularnie stałych godzinach, spożywane bez pośpiechu, przy stole.
  • Należy bardzo dokładnie i powoli przeżuwać pokarm oraz unikać rozmów podczas jedzenia.
  • Należ unikać napojów gazowanych.
  • Należy unikać potraw ciężkostrawnych – stosowanie pieczenia oraz gotowania zamiast smażenia.
  • Osobom nietolerującym laktozę zaleca się spożywanie jogurtów i  innych produktów mlecznych bogatych w bakterie wytwarzające laktazę, takich jak np. Bifidobacterium, które zmniejszają nasilenia wzdęć.
  • U osób chorujących na celiakię konieczna jest eliminacja glutenu.
  • Pomocne jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i na jego podstawie obserwacja i stopniowa eliminacja produktów, które wywołują u nas wzdęcia.

Probiotyki

  • Przyczyniają się do zasiedlenia jelita przez „dobre bakterie”, które nie produkują gazów.
  • esencja probiotyczna

    Esencja Probiotyczna Primabiotic

    39,99 89,99 
    Dodaj do koszyka

 

Olejek miętowy

  • Środek naturalny, pochodzenia roślinnego. Wykazuje działanie relaksacyjne na mięśnie przewodu pokarmowego oraz modulujące czucie trzewne, co ma swoje odzwierciedlenie w łagodzeniu bólów brzucha i wzdęć. Ponadto działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Leki

Na rynku dostępnych jest wiele grup leków stosowanych w leczeniu osób cierpiących na wzdęcia brzucha.

  • W przypadku osób, u których potwierdzono nietolerancję laktozy zarejestrowane są preparaty α-galaktozydazy. Suplementacja tymi preparatami redukuje ilość odprowadzanych gazów oraz zmniejsza wzdęcie brzucha po spożyciu nabiału.
  • Węgiel aktywowany – obniża stężenie wodoru powstającego wskutek fermentacji węglowodanów w jelitach i prowadzi do ustąpienia objawów.
  • Leki przeciwdrobnoustrojowe – w celu zmiany mikroflory jelitowej.
  • Rifaksymina – w randomizowanym badaniu klinicznym wykazano łagodzenie objawów wzdęć również u chorych na IBS (zespół jelita nadwrażliwego).
  • W leczeniu wzdęć zalecany jest symetykon, a także dimetykon .

Preparaty ziołowe

Preparaty ziołowe oraz liczne herbaty ziołowe są łagodniejszą alternatywą niż leki i niekiedy warto najpierw sięgnąć po naturalne metody radzenia sobie z wszelkimi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Co na wzdęcia wybrać? Godnymi polecenia preparatami/ herbatkami ziołowymi są te, które zawierają w swoim składzie m.in.:

  • liść mięty – działa rozkurczowo i przeciwzapalnie w obrębie przewodu pokarmowego, stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i żółci, zmniejsza odruch wymiotny. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne. Ma zastosowanie w przypadku niestrawności, stanów zapalnych i skurczowych przewodu pokarmowego oraz przy wzdęciach.
  • korzeń mniszka lekarskiego – stosowany powszechnie w zaburzeniach trawienia. Działa żółciopędnie, żółciotwórczo, oraz rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Jest typowym środkiem poprawiającym trawienie.
  • krwawnik pospolity – ziele krwawnika jest surowcem o działaniu wielokierunkowym. Działa przeciwskurczowo, co ma szczególne znaczenie w chorobach układu pokarmowego.
  • Szyszki chmielu – kwasy goryczowe obecne w surowcu zwiększają wydzielanie soków trawiennych. Działają również przeciwbakteryjnie. Szyszki chmielu zmniejszają także napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
  • anyż – zmniejsza uczucie sytości
  • drapacz – ziele drapacza swoiste właściwości surowca wynikają z obecności knicyny, która działa przeciwbakteryjnie, wpływa na poprawę czynności trawiennych i wydzielniczych przewodu pokarmowego.
  • czarny bez – uśmierza ból, zmniejsza gorączkę oraz działa oczyszczająco. Kwiaty czarnego bzu bogate są w olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki. Są również źródłem witamin i składników mineralnych. Czarny bez może być łączony z ziołami posiadającymi właściwości poprawiające trawienie i kojące nerwy.
  • rumianek, koper – likwidują wzdęcia.

 

  • na trawienie

    Na trawienie (60 kapsułek) Primabiotic

    39,99 
    Dodaj do koszyka

Leczenie wzdęć powinniśmy zacząć przede wszystkim od zmiany stylu odżywiania się, prowadzenia dzienniczka żywieniowego, by na jego podstawie wyeliminować produkty, które wywołują nieprzyjemne dolegliwości. W przypadku wzdęć dobrze sprawdzają się również zioła poprawiające proces trawienia wspomniane powyżej. W sytuacji braku poprawy należy zastosować odpowiednio dobrane leki.

Bibliografia:

  1. NAJDA, Agnieszka. „Roślinne substancje lotne–olejki eteryczne.” Episteme2 (2015): 65-77.
  2. Kiewlicz, Karolina. „Rośliny zielarskie.”
  3. Słomka, Marta, and Ewa Małecka-Panas. „Wzdęcia i odbijania.” Pediatria i Medycyna Rodzinna1 (2011): 30-34.
  4. GulbickaD, Paulina, and Marian GrzymisławskiE. „Wzdęcia brzucha–najczęstsze przyczyny i postępowanie.”
  5. Eder, Piotr, et al. „Wzdęcie–ważny i powszechny problem kliniczny w codziennej praktyce lekarskiej.”
  6. Kołodziej, Grażyna, et al. „Rola składników aktywnych zawartych w suplementach diety i probiotyków stosowanych w przebiegu zespołu jelita drażliwego.” Farm Pol11 (2020): 611-618.
  7. Błecha, Krzysztof. „Phytotherapy and supplementation of diet in upper section of gastrointestinal tract diseases.” Postępy Fitoterapii(2019).
  8. Piskuła, Paulina, and Aleksander Astel. „Rola suplementacji w zbilansowanym żywieniu człowieka. Cz. 2, Charakterystyka oraz skład jonowy ekstraktów z herbat.” LAB Laboratoria, Aparatura, Badania22 (2017).

dietetyk ewa gębka

metody płatności