Jak odgrzybić organizm? Objawy zagrzybionego organizmu
Grzybica może rozwijać się w organizmie człowieka przez wiele lat, a jej objawy często mogą być mylone z innymi problemami zdrowotnymi. Grzybiczych zakażeń nie należy lekceważyć, gdyż grzyby nieustannie zatruwają nasz organizm poprzez wydzielane neurotoksyny. Odgrzybianie organizmu to proces wymagający cierpliwości, ale z naszymi poradami masz szansę na sukces i powrót do zdrowia!
Zagrzybienie organizmu – co to oznacza?
Kandydoza należy do chorób najczęściej wywołanych przez drożdżaki z rodzaju Candida. Z klinicznego punku widzenia rozróżnia się dwie grupy grzybic. Pierwsza z nich to kandydozy powierzchniowe, które najczęściej dotykają owłosionej i nieowłosionej skóry oraz paznokci. Wywoływane są przez tzw. grzyby skórne Dermatophyta z rodzajów Microsporum, Trichophyton czy Epidermophyton. Drugą grupę stanowią natomiast kandydozy układowe, wywoływane m.in. przez Candida krusei, C. tropicalis czy Cryptococcus neoformans.
Kandydoza
Najczęściej występującym patogenem u człowieka jest Candida albicans, który wywołuje grzybicę skóry, błon śluzowych przewodu pokarmowego, narządów wewnętrznych, węzłów chłonnych, pochwy oraz ośrodkowego układu nerwowego. Należy wspomnieć, iż grzyby Candida są naturalnym elementem flory fizjologicznej człowieka, jednakże w wyniku częstego stosowania antybiotyków, środków antykoncepcyjnych, leków obniżających kwasowość soku żołądkowego oraz nieprawidłowej diety, rozrost drożdżaków może stanowić zagrożenie dla człowieka. Kandydoza może być przyczyną wielu chorób i dolegliwości zdrowotnych.
Zagrzybienie organizmu – objawy
Zakażenia grzybami powierzchniowe:
- Grzybica paznokci
Zrogowaciałe paznokcie, kruszące się, często z żółtym zabarwieniem.
- Grzybica stóp
Pęcherzyki w obrębie stóp, krosty na podeszwie, biała, zmacerowana skóra między palcami, srebrzysto-białe łuski, swędzenie.
- Grzybica pachwin
Najczęściej dotyka młodych mężczyzn i charakteryzuje się występowaniem na skórze części ud i pośladków grudek, pęcherzy i krost.
- Grzybica skóry gładkiej
Zmiany mają wygląd okrągłych plam, pokrytych łuskami. Na ich brzegach występują grudki i krosty z pęcherzykami.
- Grzybica owłosionej skóry głowy
Najczęściej charakteryzuje się łysieniem, łupieżem, łamaniem włosów u podstaw, łuszczeniem, swędzeniem oraz zaczerwieniem skóry głowy.
- Grzybica rąk
Zmiany między palcami oraz na powierzchni dłoniowej ręki.
Zakażenia grzybami układowe
W przypadku zakażenia układowego wydzielane toksyny przez grzyby mogą wywołać szereg reakcji ogólnoustrojowych. W tym przypadku możemy mieć do czynienia z uszkodzoną barierą jelitową, która przepuszcza do krążenia m.in. komórki grzybów, co wpływa negatywnie na układy wewnętrzne człowieka. Grzybica w organizmie człowieka manifestuje się różnymi objawami, w zależności od narządu i układu, jaki został zainfekowany.
Do niespecyficznych objawów grzybicy (kandydozy) oraz schorzeń bezpośrednio lub pośrednio związanych z przerostem drożdżaków należą:
- Syndrom chronicznego zmęczenia.
- Wzdęcia.
- Alergie pokarmowe.
- Zatwardzenie/ biegunka.
- Łaknienie węglowodanów (duża ochota na „słodkie”).
- Zaburzenia masy ciała.
- Zgaga/refluks.
- Zapalenie pęcherza/ prostaty/ cewki moczowej.
- Drożdżakowe infekcje pochwy.
- Trądzik.
- Grzybica jamy ustnej.
- Sucha i łuszcząca skóra.
- Przewlekłe zapalenie zatok.
- Przewlekły katar.
- Nawracające infekcje bakteryjne i wirusowe.
- Zaburzenia pamięci i koncentracji/”mgła umysłowa”.
- Zaburzenia depresyjne.
- Stwardnienie rozsiane.
- Reumatoidalne zapalenie stawów.
- Choroba Hashimoto.
- Niedoczynność tarczycy.
Jak odgrzybić organizm?
Duży odsetek lekarzy próbuje leczyć kandydozę za pomocą antybiotyków przeciwgrzybiczych, aczkolwiek nie jest to skuteczna terapia, ponieważ po kilku tygodniach choroba nawraca. Dostępne leki wykazują niską skuteczność, dlatego wiele osób decyduje się na terapie alternatywne. Istotną rolę w procesie leczenia (odgrzybiania) odgrywa układ odpornościowy i to jego funkcjonowanie należy poprawić, aby osiągnąć długotrwałe efekty. Niestety organizm, który jest osłabiony, stanowi idealne środowisko i do powstawania, i rozwoju przewlekłych chorób.
Jak odgrzybić organizm domowymi sposobami?
W wyniku nadmiernego rozrostu drożdżaków, m.in. w przewodzie pokarmowym, dochodzi do zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wchłaniania witamin i składników mineralnych, dlatego też w pierwszej kolejności należy zadbać o wzmocnienie układu immunologicznego poprzez zmianę diety oraz dobór właściwej suplementacji. Bardzo ważne jest, aby stosować naturalną suplementację opartą na związkach pochodzenia roślinnego. Suplementacja będzie skuteczna, jeśli będzie połączona z aktywnym trybem życia oraz właściwą dietą.
Suplementy na odgrzybianie
- Probiotyki – podstawą zapobiegania zakażeniom grzybiczym jest utrzymywanie równowagi mikrobioty przewodu pokarmowego. Nasza bariera jelitowa ma za zadanie chronić przed wnikaniem do krwi wszelkich bakterii, toksyn oraz pozostałych substancji, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego organizmu. Probiotyki zawierające w swoim składzie szczep Lactobacillus reuteri odbudowują mikrobiotę jelitową, jak również hamują wzrost grzybów Candida albicans.
-
Esencja probiotyczna
39,99 zł – 89,99 zł Dodaj do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
- Laktoferyna – jest białkiem, które dzięki właściwości wiążącej żelazo reguluje układ odpornościowy oraz stymuluje odporność. Posiada właściwości przeciwgrzybicze, gdyż w znaczny sposób hamuje namnażanie się drożdżaków Candida albicans, Candida tropicalis oraz Candida krusei.
- Olejek z oregano – jest suplementem pomocnym w leczeniu grzybic, w szczególności wywołanych przez grzyby z rodzaju Candida albicans oraz infekcji. Swoje właściwości przeciwgrzybicze zawdzięcza zawartym w nim związkom, takim jak tymol i karwakrol.
- Wyciąg z pestek grejpfruta – działa przeciwgrzybiczo i przeciwko Candida albicans oraz przeciwbakteryjnie. Można go stosować również zewnętrznie na infekcje skóry. Dzięki obecności witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Z grejpfrutem nie należy łączyć leków przeciwalergicznych, na nadciśnienie tętnicze oraz tabletek antykoncepcyjnych.
- Sok z aloesu – aloes zawiera ok. 75 aktywnych składników. Polisacharyd mannoza, który znajduje się w aloesie działa korzystnie w zwalczaniu drożdżaków. Również antraglikozydy obecne w liściach aloesu wykazują działanie grzybobójcze. Sok z aloesu działa także korzystnie na układ pokarmowy, pobudzając do wzrostu „dobre” bakterie z grupy Lactobacillus i jednocześnie hamuje wzrost grzybów Candida albicans.
- Suplementy na odgrzybianie z ekstraktem z czosnku – czosnek jest pomocny w walce z infekcjami organizmu. Posiada silne właściwości bakteriobójcze (skutecznie usuwa pasożyty takie jak glista ludzka) oraz przeciwgrzybicze. To naturalny antybiotyk, który nie niszczy mikroflory bakteryjnej.
- Cynk – wzmacnia układ odpornościowy oraz chroni przed infekcjami.
- Magnez – infekcje grzybicze mogą w znacznym stopniu obniżać stężenie magnezu w organizmie, który pełni wiele istotnych funkcji, w szczególności oddziałuje korzystnie na układ nerwowy, wpływa na procesy zapamiętywania, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, dostarcza energię do komórek oraz tkanek organizmu.
- Witamina C – wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na wchłanianie mikro – i makroelementów, np. żelaza i wapnia w przewodzie pokarmowym, likwiduje wolne rodniki, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Najlepiej sięgać po naturalne formy witaminy C, np. witaminę C z aceroli, dzikiej róży lub czarnej porzeczki.
- Witaminy A, D, E i K – należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni organizm przed infekcjami. Witamina D m.in. wzmacnia kości oraz zęby, wspomaga układ odpornościowy, oddziałuje korzystnie na układ nerwowy. Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem, który usuwa wolne rodniki. Witamina K uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
Odgrzybianie organizmu. Co jeść?
Prawidłowe funkcjonowanie zdrowego organizmu opiera się na dostarczaniu wszystkich składników pokarmowych każdego dnia w odpowiednich ilościach. Niemniej jednak wyniki niektórych badań dowodzą, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów przyczynia się do zmniejszenia liczby drożdżaków w surowicy i moczu. Żywienie w trakcie grzybicy nie powinno jednak powodować niedoborów pokarmowych.
- Przede wszystkim należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów. Picie wody w odpowiedniej ilości pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
- Należy dokładnie czytać składy produktów i unikać cukru, który zawiera fruktozę, czyli: syropu glukozowo-fruktozowego, cukru białego, syropu z agawy. Do bezpiecznych słodzików można zaliczyć: stewię oraz ksylitol.
- Należy zwrócić uwagę na rodzaj spożywanego tłuszczu. Najlepsze są tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Źródłem dobrych tłuszczów są: ryby (np. dorsz, łosoś, pstrąg), nasiona (np. słonecznika, dyni), orzechy, awokado, oleje (lniany, wiesiołkowy, z czarnuszki, z ostropestu).
- Aby zachować dobre samopoczucie i walczyć z grzybicą, należy stosować dietę, która zawiera wartościowe źródła białka (np. komosa ryżowa, soczewica, ciecierzyca).
- Należy zadbać o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, który wpływa również korzystnie na mikroflorę przewodu pokarmowego. Dlatego też należy jeść dużo warzyw, owoców oraz wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Do diety warto włączyć również czosnek, który wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
- Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, takich jak ciastka, napoje gazowane, fast-foody, konserwy, chipsy.
Ciekawostka
Resweratrol z winogron wykazuje silną grzybobójczą aktywność wobec komórek drożdży, a właściwości przeciwgrzybicze niedojrzałego awokado opierają się na zawartości tanin, flawonów, katechin i związków polifenolowych.
- Odgrzybianie organizmu warto wspomóc preparatami probiotycznymi. Szczepy bakterii z rodziny Lactobacillus, znajdują się przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych (kefirach, jogurtach, maślance), a także w chlebie na zakwasie oraz wszelkiego rodzaju kiszonkach.
Bibliografia:
- Glenc-Ambroży, Małgorzata, and Laura Piejko. “Rola olejków eterycznych w terapii grzybicy skóry i jej przydatków.”
- Jopkiewicz, Sylwia. “Suplementacja wspomagająca profilaktykę i leczenie kandydozy.” Hygeia2 (2017): 126-130.
- Pietras, Katarzyna, and Tomasz Lesiów. “Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat.” Nauki Inżynierskie i Technologie3 (34) (2019).
- Staniszewska, Monika, et al. “Patogeneza i leczenie zakażeń Candida spp.” Mikrobiol53.3 (2014): 229-240.
- Petkowicz, Beata, Marta Skiba-Tatarska, and Joanna Wysokińska-Miszczuk. “Kandydoza jamy ustnej.” Gerontologia Polska4 (2006): 160-164.
- Naporowski, Piotr, et al. “Zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze towarzyszące pierwotnym niedoborom odporności manifestacją zaburzeń procesów immunologicznych.” Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej72 (2018).
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-przeciwgrzybicza-czy-faktycznie-istnieje/