Kurkuma na stawy
Po kurkumę na stawy sięga coraz więcej osób. Jej prozdrowotne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne sprawiają, że sprawdza się w przypadku wielu schorzeń. Kurkumę poleca się osobom cierpiącym na bóle i zapalenia stawów oraz w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Co wiemy o wpływie kurkumy na stawy oraz jak ją stosować?
Wpływ kurkumy na stawy
Pozytywny wpływ kurkumy na stawy wynika przede wszystkim z właściwości przeciwzapalnych kurkumy. Za przeciwzapalne działanie odpowiada zawarta w kurkumie kurkumina. Dlatego warto stosować kurkumę w chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz przy zapaleniu stawów.
Kurkuma może przyczynić się do:
– niwelowania uczucia tkliwości przy dotykaniu,
– zmniejszenia bólu,
– ograniczenia sztywności stawów,
– wzmocnienia stawów,
– lepszej sprawności fizycznej.
Neutralizacja nadmiaru wolnych rodników dzięki przeciwutleniaczom zawartym w kurkumie także wiąże się z ograniczeniem skutków chorób stawów. Z tego względu suplementację kurkumy poleca się osobom starszym, mającym problemy ze stawami, sportowcom oraz tym prowadzącym siedzący tryb życia.
Sprawdź: Na co pomaga kurkuma? Jak stosować?
Jak stosować kurkumę na stawy?
Kurkumę można dodawać do potraw, herbat lub stosować jako barwnik. Warto jednak zwrócić uwagę na przyswajalność kurkuminy przy różnych formach przetworzenia kurkumy.
Naturalny związek polifenolowy zawarty w kurkumie, czyli kurkumina, słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego warto przyjmować ją w towarzystwie pieprzu, a dokładniej zwartej w nim piperyny. Wybierając suplementy diety, warto zwrócić uwagę czy związek ten jest zawarty w składzie.
Do suplementacji kurkumy warto dołączyć także kolagen oraz witaminę D, aby wzmocnić pozytywny wpływ suplementów na stawy.
Najprostszym i najszybszym sposobem na przyswojenie odpowiedniej dawki kurkuminy jest suplementacja gotowych produktów zoptymalizowanych pod kątem jak najlepszej przyswajalności. W wolnym czasie warto też skorzystać z domowych przepisów z kurkumą w tle.
Kurkuma na stawy – przepis
Pasta z kurkumy
Składniki: 3 łyżki kurkumy, 100 ml wody, 3 szczypty pieprzu, 3 szczypty imbiru
Składniki należy połączyć ze sobą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8 minut. Przechowywać w szklanych opakowaniach w lodówce.
Złote mleko Indii
Składniki: 1 łyżeczka kurkumy, 1 szklanka mleka roślinnego, 1 łyżka oleju kokosowego, miód, olej, pieprz, cynamon do smaku
Składniki połączyć ze sobą i zagotować.