Te 3 składniki pomogą Ci na zaparcia

Zaparcia to schorzenie układu pokarmowego, które w dużym stopniu może utrudniać codzienne funkcjonowanie. Przewlekłe zaparcia dotyczą ok. 15% populacji. Częściej pojawiają się u kobiet i osób starszych. Sprawdź, jakie składniki warto wprowadzić do swojej diety, żeby pozbyć się zaparć.

Co to są zaparcia — objawy

Zaparcia to stan, w którym zwykle zmniejszona jest częstość wypróżnień (mniej niż 3 razy w tygodniu). Dodatkowo pojawia się dyskomfort towarzyszący wypróżnianiu. Zaparcia można zdiagnozować również w sytuacji, gdy stolce są twarde i wypróżnianie sprawia trudność, czemu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia.

Skąd się biorą zaparcia?

Dane epidemiologiczne wskazują, że w naszym kraju na zaparcia cierpi co ósmy Polak. Częstość występowania zaparć wzrasta z wiekiem, szczególnie po 65. roku życia. Zaparcia występują 2–3 krotnie częściej u kobiet, co jest prawdopodobnie spowodowane różnicami anatomicznymi oraz hormonalnymi (wzrost stężenia progesteronu w surowicy).

Do innych czynników ryzyka wystąpienia zaparć zalicza się małą aktywność fizyczną, niski status socjoekonomiczny, niski poziom wykształcenia, dietę z małą zawartością błonnika, niektóre leki.

Co na zaparcia?

Błonnik pokarmowy jako podstawa profilaktyki zaparć

Leczenie niefarmakologiczne, polegające na zmianie stylu życia, w tym diety, jest uważane za pierwszy krok skutecznego programu leczenia zaparć. Sugeruje się wprowadzenie do życia codziennej rutyny, rozpoczynając od lekkiej aktywności fizycznej, w celu pobudzenia motoryki jelit, a także stopniowego zwiększenia podaży błonnika, a co za tym idzie również ilości płynów.

Szczególnie ważna jest frakcja rozpuszczalna błonnika. Pęcznieje w żołądku, zwiększa sytość i nie drażni przewodu pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny znajduje się przede wszystkim w warzywach i owocach, ale również w babce płesznik. Błonnik możemy dostarczać wraz z dietą lub w postaci oczyszczonej jako suplement.

Zalecana dzienna podaż błonnika według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) powinna wynosić 25 g. W celu uniknięcia objawów niepożądanych, do których najczęściej należą dyskomfort w jamie brzusznej i wzdęcia brzucha, korzystne może być stopniowe zwiększanie dawki błonnika, co tydzień o 3 g/dobę. Dodatkowo należy przy tym pamiętać o odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia.

Probiotyki — pomoc w regulacji wypróżnień

U osób z zaparciem stwierdza się dysbiozę jelita grubego polegającą na zwiększeniu liczby bakterii z rodzajów Clostridium i Enterobacteriaceae. Z kolei w walce z zaparciami powinniśmy zadbać o podaż innych bakterii probiotycznych z rodzajów Lactobacillus (gatunki: L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. reuteri) oraz Bifidobacterium (B. lactis, B. breve). Produkują one krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (mlekowy, masłowy, propionowy), obniżają pH w jelicie i stymulują motorykę jelita grubego, przyspieszając pasaż stolca.

W badaniach przeprowadzonych u dorosłych wykazano skuteczność następujących szczepów probiotycznych: B. lactis, L. casei Shirota oraz E. coli Nissle 1917.

U dzieci oceniano skuteczność L. casei rhamnosus Lcr35 (skuteczny), a aktualnie bada się skuteczność B. lactis DN-173 010.

Bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium znajdziemy w żywności, m.in. w jogurtach i kefirach. Dodatkowo można również wspomóc się odpowiednimi suplementami diety.

Suszone śliwki na zaparcia

W przypadku zaparć suszone śliwki wydają się być skuteczniejsze nawet od babki płesznik. Dotyczy to głównie poprawy częstotliwości wypróżnień i konsystencji stolca. Swoje właściwości przeciwzaparciowe zawdzięczają głównie dużej ilości błonnika ok. 6,1 g/ 100 g.

Szczególnie skuteczny w walce z zaparciami może być sok z suszonych śliwek. W przeprowadzonym badaniu skupiającym się na zmianach dolegliwości po spożyciu soku z suszonych śliwek wykazano, że między 4 a 8 tygodniem u osób stosujących sok, zmniejszyły się zaparcia, twarde stolce, niepełne wypróżnienia i wzdęcia.

Czytaj również:

Śliwki suszone – dlaczego warto je jeść?

Domowe sposoby na zaparcia — jakie naturalne suplementy stosować?

Autorka: Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.