Dieta refluksowa — co można jeść?
Dieta refluksowa stanowi najważniejszy element walki z tą chorobą. Dodatkowo do czynników zwiększających ryzyko rozwoju refluksu i nasilenia objawów należą nadmierna masa ciała, spożywanie alkoholu, palenie papierosów. Sprawdź, co można jeść w diecie refluksowej a co lepiej ograniczyć.
Co to jest choroba refluksowa?
Choroba refluksowa przełyku (ChRP, ang. Gastroesophageal reflux disease, GERD) jest częstym schorzeniem układu pokarmowego. Charakteryzuje się uciążliwymi objawami związanymi z dostaniem się kwasu solnego do przełyku. Jest to spowodowane zaburzeniami funkcji zwieracza dolnego przełyku.
Dieta w chorobie refluksowej — objawy choroby refluksowej
Dieta refluksowa powinna dostarczać wszystkie witaminy i składniki mineralne i jednocześnie eliminować produkty, które mogą wywoływać objawy choroby refluksowej. Do takich objawów można zaliczyć np.:
- Zgaga, czyli uczucie pieczenia za mostkiem
- Cofanie się treści żołądkowej do przełyku
- Chrypka
- Suchy kaszel
- Świszczący oddech
- Dysfagia, tj. zaburzenie połykania
- Odynofagia, tj. bolesne połykanie
- Ból w nadbrzuszu
- Wymioty
Modyfikacja stylu życia jako najważniejszy czynnik w diecie refluksowej
Nieinwazyjne metody leczenia choroby refluksowej obejmują zmiany w stylu życia. Powszechnie zalecane interwencje obejmują zmiany w diecie, kontroli masy ciała, rzucaniu palenia, podniesienia wezgłowia łóżka podczas spania w pozycji leżącej, regularne ćwiczenia aerobowe.
Zrzucenie zbędnych kilogramów
Osobom otyłym lub z nadwagą zaleca się zmniejszenie masy ciała, gdyż nadmierna masa ciała, szczególnie otyłość centralna (tzw. „oponka na brzuchu”), wiąże się ze wzrostem ciśnienia wewnątrzbrzusznego, co prowadzi do zakłóceń połączenia żołądkowo-przełykowego i przepukliny rozworu przełykowego. To dodatkowo nasila dolegliwości chorobowe.
Dieta refluksowa
Obecnie terapią pierwszego rzutu dla osób zmagających się z refluksem jest modyfikacja diety. Dieta refluksowa polega na unikaniu potraw i napojów nasilających objawy choroby refluksowej tj. obfitych ilości pożywienia, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku, zawierających niestrawne cukry, które zwiększają napięcie w jamie brzusznej i drażnią uszkodzoną błonę śluzową przełyku. Dodatkowo ogólnym zaleceniem jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Ogranicz te produkty w diecie refluksowej
- Kwaśne potrawy
- Ostre i pikantne przyprawy
- Warzywa cebulowe, kapusta, brukselka, fasola
- Owoce cytrusowe i soki z tych owoców
- Słodycze, w tym torty, kremy, bitą śmietanę
- Czekoladę i wyroby czekoladowe
- Tłuste sery żółte i topione
- Tłuste wędliny i podroby, boczek, tłuste mięsa (baranina, wieprzowina, golonka), kaczki, gęsi
- Zupy na wywarach z kości, zaprawione śmietaną lub zasmażką
- Smażone dania
- Mocną kawę i herbatę
- Napoje gazowane
- Miętę
Najważniejsze zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej
- Spożywaj 4-6 posiłków dziennie (co 2-3 godziny).
- Ostatni posiłek należy spożyć 3-4 godziny przed snem, ponieważ mechanizmy oczyszczania przełyku zarzucanej treści pokarmowej działają mniej sprawnie w pozycji leżącej.
- Posiłki spożywaj bez pośpiechu, żeby uniknąć połykania dużych ilości powietrza.
- Nie pij dużych ilości płynów do posiłków, dlatego że zwiększa to objętość treści żołądka.
- Unikaj smażenia – wskazane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, także pieczenie bez dodatku tłuszczu.
- Temperatura potraw powinna być umiarkowana, żeby nie podrażniać przełyku.
- Wskazane są również potrawy o konsystencji papkowatej, ponieważ żucie wzmaga wydzielanie żołądkowe.
Inne elementy stylu życia oprócz diety refluksowej
- Zadbaj o regularną aktywność fizyczną – wzmocnienie mięśni przepony może być pomocne w leczeniu choroby refluksowej.
- Unikaj natomiast ćwiczeń bezpośrednio po treningu.
- Rzuć palenie, ponieważ może zmniejszać napięcie dolnego zwieracza przełyku, pogarszać perystaltykę przełyku oraz wywoływać kaszel, co zwykle nasila objawy choroby.
- Unikaj obcisłej bielizny, zwłaszcza uciskającej okolice jamy brzusznej.
- Śpij w pozycji z wyżej uniesioną głową (np. ze specjalnym klinem), zwłaszcza jeśli odczuwasz dolegliwości w nocy.
- Nie kładź się bezpośrednio po posiłku.
Dieta refluksowa menu
Menu w diecie refluksowej powinno bazować na produktach lekkostrawnych. Poniżej przykładowy jadłospis dla diety refluksowej.
Co jeść na diecie refluksowej?
Dieta refluksowa powinna bazować na produktach lekkostrawnych. Zaleca się przede wszystkim:
- chude mięsa,
- chudy nabiał,
- jasne pieczywo, jasne makarony, mąkę pszenną,
- jaja gotowane na miękko,
- chude ryby morskie,
- warzywa gotowane
- owoce świeże i mrożone,
- oleje roślinne,
- kisiele i galaretki bez cukru,
- woda niegazowana,
- zioła świeże i suszone jednoskładnikowe (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kurkuma, cynamon, imbir),
- mieszanki przypraw bez dodatku soli,
- zupy na wywarach warzywnych.
Dieta refluksowa jadłospis
Śniadanie: kanapki z pszennego pieczywa, pasta z awokado, jajko gotowane na miękko, pomidor sparzony i obrany ze skóry.
II śniadanie: jogurt naturalny, borówki, płatki owsiane, garść rozdrobnionych orzechów.
Obiad: Biały ryż, pierś z kurczaka gotowana na parze, surówka z marchewki i pietruszki z dodatkiem oliwy z oliwek.
Podwieczorek: Pieczone jabłko z cynamonem.
Kolacja: Pieczona cukinia faszerowana kaszą kus kus i tofu.
Dzieci – dieta refluksowa dla dziecka
Posiłki dla dzieci z chorobą refluksową nie będą różnić się niczym od posiłków dla osób dorosłych. Podstawą diety refluksowej u dzieci jest unikanie tłustych mięs, smażonych potraw, fast – foodów, wyrobów czekoladowych, soków (pomarańczowy, pomidorowy). Dzieci powinny też unikać kakao oraz mocnej herbaty. Co więcej, posiłki należy przygotowywać metodą gotowania, gotowania na parze, pieczenia bez dodatku tłuszczu.
Szczegółową tabelę z zalecanymi i zakazanymi produktami w diecie lekkostrawnej można znaleźć tutaj: Dieta lekkostrawna na 7 dni.
Bibliografia:
- Janik, Adrianna “Choroba refluksowa przełyku. Dietoterapia i styl życia w rozwoju i leczeniu choroby” Problemy nauk medycznych dawniej i dziś: 27.
- Dudkowiak, Robert “Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku” Family Medicine & Primary Care Review 4 (2012): 586-591.
- Choroba refluksowa przełyku — Zalecenia NCEZ.