Dieta refluksowa — co można jeść?

Dieta refluksowa stanowi najważniejszy element walki z tą chorobą. Dodatkowo do czynników zwiększających ryzyko rozwoju refluksu i nasilenia objawów należą nadmierna masa ciała, spożywanie alkoholu, palenie papierosów. Sprawdź, co można jeść w diecie refluksowej a co lepiej ograniczyć.

Co to jest choroba refluksowa?

Choroba refluksowa przełyku (ChRP, ang. Gastroesophageal reflux disease, GERD) jest częstym schorzeniem układu pokarmowego. Charakteryzuje się uciążliwymi objawami związanymi z dostaniem się kwasu solnego do przełyku. Jest to spowodowane zaburzeniami funkcji zwieracza dolnego przełyku.

Dieta w chorobie refluksowej — objawy choroby refluksowej

Dieta refluksowa powinna dostarczać wszystkie witaminy i składniki mineralne i jednocześnie eliminować produkty, które mogą wywoływać objawy choroby refluksowej. Do takich objawów można zaliczyć np.:

  • Zgaga, czyli uczucie pieczenia za mostkiem
  • Cofanie się treści żołądkowej do przełyku
  • Chrypka
  • Suchy kaszel
  • Świszczący oddech
  • Dysfagia, tj. zaburzenie połykania
  • Odynofagia, tj. bolesne połykanie
  • Ból w nadbrzuszu
  • Wymioty

Modyfikacja stylu życia jako najważniejszy czynnik w diecie refluksowej

Nieinwazyjne metody leczenia choroby refluksowej obejmują zmiany w stylu życia. Powszechnie zalecane interwencje obejmują zmiany w diecie, kontroli masy ciała, rzucaniu palenia, podniesienia wezgłowia łóżka podczas spania w pozycji leżącej, regularne ćwiczenia aerobowe.

Zrzucenie zbędnych kilogramów

Osobom otyłym lub z nadwagą zaleca się zmniejszenie masy ciała, gdyż nadmierna masa ciała, szczególnie otyłość centralna (tzw. „oponka na brzuchu”), wiąże się ze wzrostem ciśnienia wewnątrzbrzusznego, co prowadzi do zakłóceń połączenia żołądkowo-przełykowego i przepukliny rozworu przełykowego. To dodatkowo nasila dolegliwości chorobowe.

Dieta refluksowa

Obecnie terapią pierwszego rzutu dla osób zmagających się z refluksem jest modyfikacja diety. Dieta refluksowa polega na unikaniu potraw i napojów nasilających objawy choroby refluksowej tj. obfitych ilości pożywienia, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku, zawierających niestrawne cukry, które zwiększają napięcie w jamie brzusznej i drażnią uszkodzoną błonę śluzową przełyku. Dodatkowo ogólnym zaleceniem jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

  • Dieta lekkostrawna 1600 kcal

    Dieta lekkostrawna na 7 dni

    39,99 
    Dodaj do koszyka

Ogranicz te produkty w diecie refluksowej

  • Kwaśne potrawy
  • Ostre i pikantne przyprawy
  • Warzywa cebulowe, kapusta, brukselka, fasola
  • Owoce cytrusowe i soki z tych owoców
  • Słodycze, w tym torty, kremy, bitą śmietanę
  • Czekoladę i wyroby czekoladowe
  • Tłuste sery żółte i topione
  • Tłuste wędliny i podroby, boczek, tłuste mięsa (baranina, wieprzowina, golonka), kaczki, gęsi
  • Zupy na wywarach z kości, zaprawione śmietaną lub zasmażką
  • Smażone dania
  • Mocną kawę i herbatę
  • Napoje gazowane
  • Miętę

Najważniejsze zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej

  • Spożywaj 4-6 posiłków dziennie (co 2-3 godziny).
  • Ostatni posiłek należy spożyć 3-4 godziny przed snem, ponieważ mechanizmy oczyszczania przełyku zarzucanej treści pokarmowej działają mniej sprawnie w pozycji leżącej.
  • Posiłki spożywaj bez pośpiechu, żeby uniknąć połykania dużych ilości powietrza.
  • Nie pij dużych ilości płynów do posiłków, dlatego że zwiększa to objętość treści żołądka.
  • Unikaj smażenia – wskazane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, także pieczenie bez dodatku tłuszczu.
  • Temperatura potraw powinna być umiarkowana, żeby nie podrażniać przełyku.
  • Wskazane są również potrawy o konsystencji papkowatej, ponieważ żucie wzmaga wydzielanie żołądkowe.

Inne elementy stylu życia oprócz diety refluksowej

  • Zadbaj o regularną aktywność fizyczną – wzmocnienie mięśni przepony może być pomocne w leczeniu choroby refluksowej.
  • Unikaj natomiast ćwiczeń bezpośrednio po treningu.
  • Rzuć palenie, ponieważ może zmniejszać napięcie dolnego zwieracza przełyku, pogarszać perystaltykę przełyku oraz wywoływać kaszel, co zwykle nasila objawy choroby.
  • Unikaj obcisłej bielizny, zwłaszcza uciskającej okolice jamy brzusznej.
  • Śpij w pozycji z wyżej uniesioną głową (np. ze specjalnym klinem), zwłaszcza jeśli odczuwasz dolegliwości w nocy.
  • Nie kładź się bezpośrednio po posiłku.

Dieta refluksowa menu

Menu w diecie refluksowej powinno bazować na produktach lekkostrawnych. Poniżej przykładowy jadłospis dla diety refluksowej.

Co jeść na diecie refluksowej?

Dieta refluksowa powinna bazować na produktach lekkostrawnych. Zaleca się przede wszystkim:

  • chude mięsa,
  • chudy nabiał,
  • jasne pieczywo, jasne makarony, mąkę pszenną,
  • jaja gotowane na miękko,
  • chude ryby morskie,
  • warzywa gotowane
  • owoce świeże i mrożone,
  • oleje roślinne,
  • kisiele i galaretki bez cukru,
  • woda niegazowana,
  • zioła świeże i suszone jednoskładnikowe (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kurkuma, cynamon, imbir),
  • mieszanki przypraw bez dodatku soli,
  • zupy na wywarach warzywnych.

Dieta refluksowa jadłospis

Śniadanie: kanapki z pszennego pieczywa, pasta z awokado, jajko gotowane na miękko, pomidor sparzony i obrany ze skóry.

II śniadanie: jogurt naturalny, borówki, płatki owsiane, garść rozdrobnionych orzechów.

Obiad: Biały ryż, pierś z kurczaka gotowana na parze, surówka z marchewki i pietruszki z dodatkiem oliwy z oliwek.

Podwieczorek: Pieczone jabłko z cynamonem.

Kolacja: Pieczona cukinia faszerowana kaszą kus kus i tofu.

Dzieci – dieta refluksowa dla dziecka

Posiłki dla dzieci z chorobą refluksową nie będą różnić się niczym od posiłków dla osób dorosłych. Podstawą diety refluksowej u dzieci jest unikanie tłustych mięs, smażonych potraw, fast – foodów, wyrobów czekoladowych, soków (pomarańczowy, pomidorowy). Dzieci powinny też unikać kakao oraz mocnej herbaty. Co więcej, posiłki należy przygotowywać metodą gotowania, gotowania na parze, pieczenia bez dodatku tłuszczu.

Szczegółową tabelę z zalecanymi i zakazanymi produktami w diecie lekkostrawnej można znaleźć tutaj: Dieta lekkostrawna na 7 dni.

Autorka: Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.