Omułek na stawy – czy naprawdę pomaga? Co zrobić, żeby stawy nie bolały?
Na bóle stawów uskarża się wielu z nas. Problem dotyczy głównie osób po 60. roku życia, choć nie tylko. Z tekstu dowiecie się, dlaczego stawy bolą, jakie właściwości ma omułek i co jeszcze można zrobić, by nie narzekać na ból.
Dlaczego stawy bolą?
Staw to ruchome połączenie pomiędzy kośćmi. Kości pokryte są chrząstką stawową, a między nimi znajduje się tzw. jama stawowa, wypełniona mazią. Zadaniem tej substancji jest zmniejszanie tarcia między kośćmi podczas wykonywania ruchów. Źródłem dolegliwości w obrębie układu stawowego może być wiele czynników: przeciążenie – kiedy przesadzimy np. ze sprzątaniem, naciągnięcie więzadeł (np. podczas uprawiania sportu), zapalenie ścięgien, uraz mechaniczny czy postępujące z wiekiem osłabienie chrząstek.
Dlaczego stawy bolą częściej w jesienne i zimowe dni? Wilgoć i niskie temperatury potęgują nieprzyjemne dolegliwości. Tak naprawdę jednak problem może nas dopaść o każdej porze roku, dlatego warto wiedzieć, co robić, gdy ból stawów nie pozwala normalnie funkcjonować.
Omułek na stawy – właściwości małża z Nowej Zelandii
Odpowiednia suplementacja u osób skarżących się na bóle stawów może zdziałać cuda. Jeśli równolegle zastosujemy właściwą dietę i trochę ćwiczeń, rezultaty na pewno będą widoczne. Na jakie suplementy warto zwrócić uwagę? Ostatnio sporą popularnością cieszy się omułek zielonowargowy. Skorupiak kryje w sobie wiele substancji wspomagających leczenie.
Omułek, czyli małż z Nowej Zelandii, jest bogaty w aminocukry o działaniu przeciwzapalnym i stymulującym odbudowę tkanki chrzęstnej. Jego sekretem jest ponadto lyprinol – mieszanka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wykorzystywanych w łagodzeniu dolegliwości bólowych stawów. Ekstrakt z zielonego małża wspiera również proces regeneracji stawów i proces powrotu do zdrowia po urazach mechanicznych. Warto zainwestować w suplement w kapsułkach, ponieważ sproszkowany małż ma charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu.
Obok omułka, na stawy można polecić również kolagen – pisaliśmy o tym szerzej w artykułach:
1 Kolagen w diecie sportowca – szybsza zdolność organizmu do regeneracji po treningu i urazach.
2 Kolagen w diecie osób starszych.
-
Kolagen Primabiotic Collagen
129,99 zł – 249,99 zł Dodaj do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Domowe sposoby na ból stawów
W warunkach domowych na bolące stawy możemy zastosować ciepłe lub zimne okłady. Przyjęło się sądzić, że zimne przynoszą ulgę przy dolegliwościach wiążących się ze stanem zapalnym i wówczas, gdy towarzyszy nam obrzęk. Ciepłe kompresy z kolei podnoszą temperaturę ciała i działają rozkurczowo.
Domowym sposobem na ból stawów jest również… przestrzeganie odpowiedniej diety. Zadbajmy o to, by była bogata w błonnik, kwasy omega-3 i witaminę C. Niech jej nieodłącznym elementem stanie się nabiał: mleko, jogurty, kefiry, białe sery. Warto również jeść ciemne pieczywo i rośliny strączkowe.
Pamiętajmy również, że prowadzenie zdrowego stylu życia ma ogromny wpływ na kondycję stawów. Palenie papierosów, nadwaga, silny stres… To czynniki, które szkodzą im najbardziej. Starajmy się je wyeliminować, a na pewno poczujemy różnicę!