Święta z insulinoopornością – co jeść, a czego unikać?

Święta zbliżają się wielkimi krokami i chociaż większość z nas cieszy się na ten magiczny czas, to jest pewna grupa osób, u których święta wywołują strach i niepokój. Mowa o osobach zmagających się z insulinoopornością. Czy osoby z insulinoopornością mogą jeść wszystkie potrawy wigilijne? Co wybierać, żeby uniknąć niechcianych objawów i dzielić się radością z bliskimi? Zapraszamy do poniższej lektury!

Insulinooporność — co jeść w święta?

Sałatki warzywne i surówki

Staraj się, by na Twoim talerzu gościło dużo warzyw, dzięki czemu unikniesz podjadania. Wskazane są każdego rodzaju surówki oraz sałatki warzywne, również te na czele z majonezem w swoim składzie. Dodatek tłuszczu w surówkach i sałatkach warzywnych na przykład w postaci oleju roślinnego czy majonezu będzie sprzyjać osobom z insulinoopornością. Tłuszcze ograniczają wchłanianie węglowodanów i zapobiegają tym samym gwałtownym “skokom” glukozy we krwi. Majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.

Ryby i mięso

Ryby oraz mięso są doskonałym źródłem białka, które powinno stanowić ważny element diety, jeśli masz insulinooporność. Białko charakteryzuje się również największym indeksem sytości, co może być również pomocne, jeśli się odchudzasz. Śmiało sięgaj po pieczone ryby bez panierki i śledzie pod każdą postacią. Możesz pozwolić sobie m.in. na: pieczonego karpia, rybę po grecku bez panierki, śledzie w oleju lub sałatki ze śledziem.

Barszcz czerwony

Nie musisz rezygnować z barszczu wigilijnego, mając insulinooporność. Możesz go przygotować na bazie zakwasu buraczanego lub po prostu ugotować samodzielnie na burakach. Ważne, by mając insulinooporność nie wyjadać z zup rozgotowanych warzyw i by nie dosładzać zupy zwykłym białym cukrem.

Sernik (najlepiej bez spodu z ciasta)

Sernik bez spodu zawiera znacznie mniej węglowodanów, co będzie plusem jeśli masz insulinooporność. Serniki mają też z reguły niski lub średni indeks glikemiczny, czyli po jego zjedzeniu nie ma gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Pamiętaj jednak, że w insulinooporności porcja ma znaczenie, dlatego raczej unikaj zasady “wcisnę jeszcze jednego serniczka”.

Insulinooporność — czego unikać w święta?

Dania na bazie “białej” mąki pszennej

Pierogi, uszka czy paszteciki przygotowane na bazie mąki pszennej, będą charakteryzować się wysokim indeksem glikemicznym, czyli będą w szybkim tempie podnosić poziom cukru we krwi. Takich produktów lepiej unikać mając insulinooporność. Jeżeli masz ochotę na takiego typu dania, to zjedz je w mniejsze ilości w towarzystwie warzyw np. z sałatką.

Kutia

To danie składa się głównie z gotowanej pszenicy, maku, miodu i bakalii, czyli z najbardziej niezalecanych produktów dla osób mających insulinooporność. Kutia zdecydowanie należy do dań o wysokim ładunku glikemicznym, podnoszącym w znaczącym stopniu poziom cukru we krwi. Po tym posiłku możesz opaść z sił i czuć się sennie, dlatego lepiej zrezygnować z tego rarytasu.

Produkty w panierce z bułki tartej

Na stole wigilijnym na pewno będą kusić przepyszne smażone ryby w panierce czy krokiety. Niestety, bułka tarta również należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Takich dań unikaj lub ewentualnie zjedz je w mniejszych ilościach.

Makowiec z gotowych kupnych mas

Kupne masy do makowca są bogate głównie w węglowodany proste (cukier, rodzynki, miód, syrop glukozowo-fruktozowy), które szybko podnoszą poziom cukru we krwi.

Wyprawiasz święta? Możesz przygotować dania wigilijne samodzielnie

Jeżeli masz insulinooporność, musisz wiedzieć, że tajemnicą świątecznej diety w insulinooporności jest stosowanie zamienników. Przykładowo, przygotuj pierogi lub uszka na mące pełnoziarnistej zamiast pszennej, do wypieków wybierz słodzik zamiast cukru i pamiętaj o dodatku tłuszczu do potraw.

Takie zabiegi sprawią, że przygotowane przez Ciebie potrawy będą w mniejszym stopniu powodować skoki glukozy we krwi.

Jeżeli nie masz pomysłu na wigilijne potrawy w insulinooporności, to specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy e-book, który zawiera 12 dań wigilijnych z niskim ładunkiem glikemicznym. Poczęstuj wszystkich i pokaż, że kuchnia dla insulinopornych jest również smaczna!

ewa gębka
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.