Co na grilla dla dzieci?
Pogoda coraz bardziej sprzyja grillowaniu. Wraz z nadejściem wiosny coraz częściej też nasuwa się pytanie – co na grilla dla dzieci? Czy dzieci mogą jeść te same dania z grilla co dorośli? Co z maluchami? Jak zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienie? Sprawdź koniecznie w poniższym artykule.
Dania z grilla dla dzieci — czy są bezpieczne?
Szacuje się, że dania z grilla przeznaczone są dla dzieci powyżej 3. roku życia. Warto jednak mieć na uwadze, że grillowanie nie należy do najzdrowszych technik obróbki termicznej.
Grillowanie może bowiem powodować powstawanie w grillowanym jedzeniu szkodliwych związków chemicznych. Zazwyczaj substancje te tworzą się podczas obróbki termicznej produktów o dużej zawartości białka, przy czym ich ilość i rodzaj są warunkowane głównie temperaturą i czasem trwania procesu. Związki kancerogenne (rakotwórcze) zaczynają się tworzyć już podczas pierwszych 5 – 10 minut termicznej obróbki w temperaturze 100 – 300ºC.
Do najbardziej szkodliwych należą m.in. heterocykliczne aminy aromatyczne HAA/HCA (Heterocyclic Aromatic Amine – HAA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA (Polycyclic aromatic hydrocarbon – PAHs). Najwięcej HAA tworzy się podczas grillowania lub smażenia, zwłaszcza mięsa czerwonego.
Z tego względu grill powinien być sporadyczną przyjemnością, szczególnie dla dzieci.
Do dań z grilla dla dzieci używaj tacek
Tacki zapobiegną skapywaniu tłuszczu z grillowanego mięsa do żaru i ograniczą powstawanie dymu zawierającego szkodliwe dla zdrowia związki. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – WWA, uznane za substancje rakotwórcze. Dodatkowo najlepiej, aby były one ze stali szlachetnej lub żeliwne.
Warte uwagi: Zdrowe przepisy na grilla
Co na grilla dla dzieci?
Warzywa i owoce
Dania na grilla dla dzieci nie mogą obyć się bez warzyw! Bardzo dobrze sprawdzi się cukinia, papryka, ziemniaki, bakłażan, marchewka, szparagi, buraki. Można z nich zrobić na przykład „paluszki” warzywne. Wystarczy pokroić warzywa w słupki i piec na tacce do miękkości. Innym rozwiązaniem są kolorowe szaszłyki z warzyw. Tak kolorowe danie zadowoli nawet najbardziej wymagającą pociechę.
Dla fanów słodkości można przygotować również szaszłyki z ulubionych owoców, np. truskawek, ananasów, banana.
Chude mięsa i ryby
Jeżeli chodzi o mięso, najlepszym wyborem będą chude mięsa np. z kurczaka, indyka oraz chude ryby. Można je grillować w samodzielnie przygotowanej marynacie jako większe kawałki lub przygotować kolorowe szaszłyki z warzywami. Zdecydowanie należy unikać wysokoprzetworzonej żywności typu kiełbasy, boczek, karkówka. Takie produkty są ciężkostrawne i uznawane za rakotwórcze.
Samodzielnie przygotowane sosy
Na grillu nie może zabraknąć sosów, w tym majonezu i ketchupu. Warto jednak postawić na samodzielnie przygotowane sosy zwłaszcza dla dzieci. Może to być jogurt naturalny z ziołami i przyprawami oraz marynaty przygotowane na bazie oliwy z oliwek i ulubionych przypraw. Unikaj też dużej ilości soli.
Pieczywo
Na grillu nie może zabraknąć świeżego pieczywa. Można również podpiec je na grillu na tacce aluminiowej z dodatkiem samodzielnie przygotowanej marynaty. Dodatkowo pieczywo również można wybrać w zdrowszej wersji, np. chleb graham.
Co na grilla dla dzieci? Przepisy
Banan z czekoladą
Składniki:
- Banan – 1 sztuka
- Czekolada – 1 pasek (najlepiej gorzka)
Banana nacinamy i do środka wkładamy czekoladę. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ruszt. Czekamy kilka minut, aż czekolada się rozpuści.
Kolorowe szaszłyki z mięsem z indyka i warzywami
Składniki:
- Filet z piersi indyka – 50 g
- Cukinia – kilka plasterków
- Papryka czerwona – ¼ sztuki
- Papryka żółta – ¼ sztuki
Składniki pokroić w kostkę, następnie nadziać na patyczki i grillować na tacce przez około 25 minut.
Łosoś w cytrynowej marynacie
Składniki:
- Łosoś – ok. 100 g
- Cytryna
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Pieprz, sól, tymianek
Łososia umyj i pokrój na kawałki. Cytrynę wyparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy cytryny. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami. Kawałki łososia przełóż do miski i zalej marynatą. Następnie zostaw rybę w marynacie na co najmniej godzinę. Na koniec owiń łososia folią aluminiową, włóż na grilla i piecz przez około 15-20 minut z obu stron.
Szaszłyki z burakiem i gruszką
Składniki:
- Gruszka dojrzała – 1 sztuka
- Burak ugotowany – 2 sztuki
- Miód – 1 łyżka
- Musztarda – 1 łyżka
Gruszkę umyj, ale nie obieraj ze skórki. Wytnij środek i pokrój na mniejsze części. Buraki ugotuj i też pokrój. Gruszkę i buraki nadziewaj na zmianę na patyczki. Następnie w misce wymieszaj miód i musztardę. Posmaruj marynatą szaszłyki. Na koniec szaszłyki wrzuć na grill na tackę, grilluj z dwóch stron przez około 15 minut.
Grillowany ananas podany z gałką lodów
Składniki:
- Świeży ananas
- Ulubione lody
Ananasa obierz, wydrąż środek i pokrój w plastry. Ananasa grilluj na tacce aluminiowej z obu stron. Na koniec można podać grillowanego ananasa np. z ulubioną gałką lodów.
Domowy sos ziołowy
Składniki:
- Jogurt naturalny – 1 opakowanie
- Czosnek – 1 ząbek
- Bazylia
- Koperek
Zioła i czosnek należy drobno posiekać i następnie dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym.
Grillowane łódeczki ziemniaczane z serem i wędliną
Składniki:
- Ziemniak ugotowany – 1 sztuka
- Masło – 2 łyżki
- Wędlina – 1 plaster
- Ser starty – 2 łyżki
- Sól – 1 szczypta
- Szczypiorek – 2 łyżeczki
Ugotowanego ziemniaka przekrój na pół. Wydrąż środek, ale zostaw około 0,5 cm ściankę. Ziemniaka połóż na tacce na grillu wydrążoną stroną w dół. Grilluj do momentu, jak powstaną rumiane paseczki. Następnie odwróć ziemniaka i włóż w środek masło i delikatnie posól. Gdy masło się rozpuści wrzuć do środka pokrojoną wędlinę. Grilluj przez około 5 minut. Na koniec dodaj starkowany ser, poczekaj aż się rozpuści i posyp koperkiem albo szczypiorkiem.
Bruschetta z grilla
Składniki:
- Ulubione pieczywo/bułka
- Pomidor dojrzały
- Bazylia świeża
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
Pieczywo grilluj z dwóch stron na tacce aluminiowej. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Do pomidorów dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i drobno posiekaną bazylię. Na koniec na przygotowane wcześniej grzanki nałóż przygotowaną mieszankę.
Co na grilla dla dzieci i na niestrawność?
Dania z grilla mogą być ciężkostrawne, zwłaszcza dla najmłodszych łasuchów. Żeby zapobiec niestrawności po wspólnym grillowaniu, warto wspomóc nasze dobre bakterie w jelitach. Bakterie probiotyczne na przykład w postaci esencji probiotycznej lub kiszonek można włączyć do diety już przed grillowaniem. Esencja probiotyczna przeznaczona jest dla dzieci od 3. roku życia (1 łyżeczka przed lub po posiłku). Co więcej, warto mieć taki produkt zawsze w swojej apteczce.
-
Esencja probiotyczna
39,99 zł – 89,99 zł Dodaj do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page