Menopauza – objawy, dieta, suplementacja
Jednym z etapów życia kobiety jest okres menopauzy, w którym na skutek zaniku funkcji owulacyjnych gonad i zachodzących zmian hormonalnych dochodzi do zatrzymania cykli miesiączkowych. Zmniejszona czynność hormonalna jajników oraz zachodzące procesy w organizmie kobiety wpływają na samopoczucie, jakość życia oraz zdrowie kobiet w okresie menopauzy. Sprawdź, jakie składniki diety oraz suplementy pomogą w łagodzeniu objawów.
Menopauza – co to jest
Naturalna menopauza jest czasem w życiu kobiety, w którym cykle miesiączkowe zostają zatrzymane przez okres co najmniej dwunastu miesięcy.
Termin ten definiuje trwałe ustanie menstruacji w wyniku niedoczynności jajników, która nie jest następstwem przeprowadzonego zabiegu chirurgicznego (usunięcie macicy, jajników), choroby, leczenia farmakologicznego, dużej utraty masy ciała w krótkim okresie czasu, ciąży lub karmienia piersią.
Okres menopauzy naturalnej dzieli się na następujące po sobie podokresy: premenopauzę, perimenopauzę, właściwą menopauzę i okres pomenopauzalny. bezowulacyjne.
Pierwsze objawy menopauzy
W menopauzie właściwej następuje trwałe ustanie krwawienia miesiączkowego. Objawy zespołu klimakterycznego charakteryzują się szerokim zakresem dolegliwości somatycznych i psychosomatycznych.
Określa się, że 55–75% kobiet w czasie klimakterium doświadcza objawów naczynioruchowych (uderzenia gorąca) lub innych, takich jak: depresja, zmiany nastroju, zaburzenia snu, suchość pochwy i ból stawów.
Wśród pozostałych dolegliwości często wymienianych przez kobiety wyróżnia się m.in. nocne poty, nietrzymanie moczu, zatrzymanie wody w organizmie, zaburzenia seksualne, bezsenność, zaburzenia pamięci, spadek zdolności poznawczych, lęk, napięcie nerwowe, zmęczenie, bóle i zawroty głowy.
Menopauza – dieta i suplementacja
Dieta
Dieta kobiety w okresie menopauzalnym powinna obfitować w produkty będące źródłem fitoestrogenów. Fitoestrogeny należą do grupy związków chemicznych pochodzenia roślinnego, wśród których wyróżnia się: izoflawony, lignany, kumestany i stilbeny.
Fitoestrogeny wykazują strukturalne lub funkcjonalne podobieństwo do estradiolu, dzięki czemu mogą wykazywać efekt estrogenowy lub antyestrogenny i wpływać na zdrowie kobiet w okresie menopauzy. Badania epidemiologiczne wykazują m.in. mniejsze ryzyko raka piersi, mniejszą częstość występowania objawów menopauzy i osteoporozy u kobiet z krajów o wysokim spożyciu tego składnika.
Głównym źródłem izoflawonów jest soja i produkty z niej otrzymywane, czerwona koniczyna, ciecierzyca i luceryna; lignianów: siemię lniane, zboża, jagody i kawa; kumaryn: nasiona słonecznika i fasola; stilbenów zaś: pestki winogron, orzeszki ziemne, żurawina i wino.
Główne źródło fitoestrogenów w diecie większości osób stanowi soja i czerwona koniczyna. Inne produkty roślinne, takie jak ziemniaki, mleko, mięso i piwo są również źródłem fitoestrogenów, ale zawierają ich znacznie mniej niż ww. produkty.
Witamina D
Niedobór witaminy D3 związany jest ze zwiększonym ryzykiem chorób układu kostnego, sercowo-naczyniowego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II, nowotworów, depresji, zaburzeń funkcji poznawczych i innych.
Biorąc pod uwagę, że niedobór witaminy D i menopauza dzielą te same czynniki ryzyka zdrowia kości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych i nowotworowych oraz zaburzeń poznawczych, należy dążyć do uzyskania odpowiedniego poziomu zaopatrzenia kobiet w średnim wieku w tę witaminę.
Witamina E
W czasie menopauzy stopniowo ustaje działanie estrogenów, które oprócz wielu innych funkcji mają także istotne właściwości antyoksydacyjne. Równowaga oksydacyjno-antyoksydacyjna przesuwa się w kierunku nasilenia procesów utleniania, a to jest czynnikiem sprzyjającym rozwojowi wielu schorzeń o etiologii wolnorodnikowej, takich jak miażdżyca tętnic, choroby degeneracyjne mózgu, w tym choroba Alzheimera, a także procesy starzenia się skóry.
Dlatego tak ważne jest, by zwrócić szczególną uwagę w okresie menopauzy na produkty bogate w witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Dieta powinna zawierać tłuszcze roślinne, wśród nich oleje z zarodków pszenicy, słonecznikowy. Witamina E jest obecna w produktach zbożowych, orzechach, warzywach, produktach mięsnych oraz mlecznych.
Koniczyna czerwona
Koniczyna czerwona jest wieloletnią rośliną rolniczą uprawianą głównie na paszę. Jednakże w wielu pracach badawczych z koniczyną czerwoną analizuje się znane od wieków walory lecznicze tej rośliny, m.in. w leczeniu menopauzy.
Zarówno stosowanie wyciągów z soi, jak i z koniczyny czerwonej, wykazuje zdolność uzupełniania braku estrogenu w organizmie. Koniczyna czerwona jest pomocna w zwalczaniu symptomów menopauzy prawdopodobnie dzięki dużej zawartości izoflawonów.