witamina e na co

Witamina E – na co wpływa?

Witamina E – na co tak naprawdę wpływa i dlaczego tyle o niej słyszymy? Nazywana inaczej „eliksirem młodości”, jest grupą organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, należących do tokoferoli i tokotrienoli. Każda z tych form wykazuje nieco inną aktywność biologiczną. Za najsilniejszą z nich uznaje się formę α-tokoferolu. Z uwagi na greckie znaczenie słowa tokoferole (tocopherolum) „przyczyniać się do narodzin”, witamina E uznawana jest również za witaminę „płodności”.

Witamina E – na co wpływa i jakie ma właściwości?

Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie  syntetyzować witaminy E, dlatego musi ona być dostarczana wraz z dietą lub w postaci suplementów diety. Nadmiar witaminy E wydalany jest z żółcią i moczem. Z uwagi na to, że witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jej wchłanialność jest w dużej  mierze zależna od obecności tłuszczu w pożywieniu. Wchłanianie  witaminy E z żywności do organizmu jest także bezpośrednio zależne od odpowiedniej ilości żółci. Przy jej niedoborze lub problemach z woreczkiem żółciowym (albo jego brakiem), cholestazą, celiakią, chorobami jelit i pozostałymi chorobami układu pokarmowego, większość witaminy E może nie przechodzić przez ścianę jelita.

  • Właściwości antyoksydacyjne

Witamina E jest silnym antyoksydantem. Żaden z dotychczas poznanych antyoksydantów nie ma takich właściwości, jakie posiada witamina E. Stanowi tzw. drugą linię obrony przed działaniem reaktywnych form tlenu. Wolne rodniki przyczyniają się do niszczenia komórek i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Witamina E posiada zdolności do wbudowywania się w lipidowe struktury skóry, przez co spowalnia również procesy starzenia się.

  • Właściwości kardioprotekcyjne

Liczne badania dowodzą, iż witamina E hamuje rozwój miażdżycy, odgrywając dużą rolę w prewencji rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne oraz zapobiega zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu zakrzepów. Witamina E obniża przedwczesny rozpad (hemolizę) krwinek czerwonych (erytrocytów), które odpowiedzialne są za przenoszenie tlenu do wszystkich komórek organizmu.

  • Profilaktyka chorób nowotworowych

Wykazano, że tokoferole oraz tokotrienole mogą przyczyniać się do zmniejszenia rozwoju chorób nowotworowych, w tym m.in. raka prostaty, jelita grubego, piersi oraz płuc, a wszystko to dzięki ich właściwościom antyoksydacyjnym. Naukowcy w swoich badaniach dowiedli, że u kobiet, które stosowały dietę bogatą w witaminę E, zmniejszyło się zachorowanie na raka jajnika.

  • Wpływ na płodność

Odnosząc się do greckiej nazwy tokoferoli, złożonej ze słów: „tocos”, oznaczającego urodzić, i „pherein” – nieść, tłumaczona jest onaa jako ,,ten, który daje siłę do rodzenia’’. Witamina E jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych u kobiet. W badaniach naukowych wykazano, że niskie stężenie witaminy E może prowadzić do zaburzenia owulacji u kobiet. U mężczyzn zaś przyczynia się do prawidłowej produkcji spermy. Dlatego nazywana jest witaminą płodności i często wykorzystywana jest w leczeniu niepłodności.

  • Działanie na skórę

Witamina E dobrze przenika przez naskórek, zapewniając poprawę elastyczności skóry. Wykazuje działanie nawilżające, wygładzające, ujędrniające skórę. Wpływa na przyspieszenie gojenia się skóry, wspomaga leczenie przebarwień oraz działa przeciwstarzeniowo. Wraz z witaminą A stosowana jest w leczeniu trądziku pospolitego i egzemy. Występuje w balsamach, kremach, mleczkach, kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów i paznokci.

UWAGA! Wybierając produkty z witaminą E, zwróć uwagę na jej stężenie. Przy niewielkich jej ilościach będzie pełnić jedynie funkcje ochronne dla pozostałych aktywnych składników preparatów kosmetycznych. Najlepiej wybierać preparaty, w których zawartość witaminy E wynosi 1,5%-3%. Zdarzają się produkty, które zawierają nawet stężenia 5%.

Witamina E – na co jeszcze oddziałuje?

Poza wyżej opisanymi właściwościami witamina E pełnie w organizmie również inne funkcje:

– dzięki właściwościom immunomodulującym wzmacnia odporność;

– poprawia stan psychiczny

– zmniejsza występowanie chorób infekcyjnych

– wykazuje działanie przeciwzapalne

– przyczynia się do utrzymania wysokiej wydolności mięśni

Zapotrzebowanie na witaminę E

Zapotrzebowanie na witaminę E zależy od cech osobniczych: wieku, płci oraz stanu fizjologicznego, zmian patologicznych przewodu pokarmowego i wątroby, jak również od rodzaju spożywanej żywności – podaży innych witamin przeciwutleniających, rodzaju spożywanego tłuszczu.

Normy polskie na witaminę E, ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI) [mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę].

Niemowlęta

0-6 miesięcy – 4 mg

7 – 11 miesięcy – 5 mg

Dzieci

1-6 lat – 6 mg

7-9 lat – 7 mg

Chłopcy

10-18 lat – 10 mg

Dziewczęta

10-18 lat – 8 mg

Mężczyźni ≥19 lat – 10 mg

Kobiety ≥19 lat – 8 mg

Kobiety w ciąży – 10 mg

Kobiety karmiące piersią – 11 mg

Witamina E – źródła w diecie

Witamina E syntetyzowana jest wyłącznie przez rośliny, występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajduje się w większości produktów spożywczych w różnych ilościach. Podstawowym jej źródłem są tłuszcze roślinne, wśród nich oleje z zarodków pszenicy, słonecznikowy, krokoszowy, cechujące się wysoką zawartością witaminy E. Źródeł jej należy szukać również w produktach zbożowych, orzechach, warzywach, produktach mięsnych oraz mlecznych.

Skutki niedoboru witaminy E

Z uwagi na powszechne występowanie witaminy E w żywności oraz z nieodbiegającym od zalecanego spożyciem, niedobory witaminy E u osób zdrowych występują niezwykle rzadko. Spotyka się je u niemowląt przedwcześnie urodzonych, zwłaszcza o niskiej masie urodzeniowej – poniżej 1500 g, osób cierpiących na zaburzenia procesów trawienia i wchłaniania. Niedobór może objawiać się wczesnym starzeniem skóry, pogorszeniem wzroku i problemami z płodnością.

Skutki nadmiaru witaminy E

Badania nie wykazały żadnych negatywnych skutków spożywania witaminy E w żywności. Niekorzystne działanie witaminy E może wystąpić w przypadku niewłaściwego stosowania suplementów diety (co najmniej rok w ilości około 270 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę).

Dostępne formy witaminy E w preparatach

Witamina E jest dostępna w formie kropli doustnych oraz w postaci kapsułek. Krople doustne zazwyczaj stosuje się w prewencji niedoboru witaminy E, który może być spowodowanym długotrwałą, nieodpowiednią dietą ubogą w produkty będące naturalnym źródłem witaminy E, jak również w przypadku zespołu złego wchłaniania.

Witaminę E w kapsułkach można znaleźć w różnych dawkach. Również stosuje się je w przypadku niedoboru, spowodowanego długotrwałą, nieodpowiednią dietą. Ponadto suplementację można rozważyć także wspomagająco w miażdżycy oraz chorobach spowodowanych przez nadmiar wolnych rodników w organizmie.

Sprawdź również nasz kolagen!

Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.