morwa biała

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Morwa biała od lat znana była jako roślina doskonale nadająca się do zaparzania naparów. Obecnie występuje jednak pod wieloma postaciami. Możemy znaleźć ją w formie tabletek czy jako dodatek do suplementów diety. Morwa wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, przyspiesza proces odchudzania oraz wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Zobacz, co powinieneś wiedzieć o morwie, na co pomaga, jak ją stosować oraz kiedy unikać.

Co to jest morwa biała?

Morwa biała jest znana dzięki swojemu szerokiemu zastosowaniu. Właściwości prozdrowotne wykazują zarówno jej liście, owoce, jak i korzeń. Uprawa drzewa morwy rozpoczęła się w Chinach, ale teraz możemy ją spotkać także w naszych ogródkach. Owoce morwy białej zbierane są w lipcu i wyglądem przypominają owoce malin.

Morwa biała – właściwości lecznicze

Owoce morwy białej

Jak przyjmować owoce morwy białej? Okazuje się, że stopień ich przetworzenia wpływa na późniejsze zastosowanie. Świeże owoce morwy świetnie sprawdzą się na problemy żołądkowe w tym na wrzody żołądkowe czy wrzody dwunastnicy. Sok z owoców morwy działa przeciwmiażdżycowo i antyoksydacyjne. Warto przyjmować go przy anemii oraz obwitych krwawieniach.

Liście morwy białej

Jak stosować liście morwy białej? Najpopularniejsza forma to herbata z morwy. Herbata z liści morwy zawiera wiele witamin z grupy B, co pozytywnie wpływa na nastrój oraz wzrok. Poprawia elastyczność i wyrównuje koloryt skóry.

Jednak szczególną popularnością cieszy się wśród diabetyków. Napar z morwy poleca się pić przed posiłkiem, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Zapobiega on cukrzycy typu drugiego. Osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu, powinny stosować morwę, aby zapobiegać rozwojowi miażdżycy.

Korzeń z morwy

Właściwości korzenia z morwy (a właściwie jego wyciągu) sprawiają, że świetnie sprawdzi się przy infekcjach górnych dróg oddechowych takich jak kaszel, zapalenie oskrzeli czy astma. Podobnie jak liście korzeń świetnie sprawdzi się jako napar na gorączkę.

Morwa biała – skutki uboczne

Ewentualne skutki uboczne, jakie może przynieść stosowanie morwy białej to problemy żołądkowe i zmiany skórne. Występują one jednak rzadko i zazwyczaj pojawiają się w przypadku osób uczulonych na tę roślinę.

Morwa biała – przeciwwskazania

Morwy białej nie powinny stosować osoby na nią uczulone. Mimo że roślina ta nie jest szkodliwa, nie zleca się jej kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, ponieważ nie ma badań, które w pełni potwierdzają wpływ morwy białej na kobiety w ciąży i karmiące.

Inną grupą są osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi. W takim przypadku należy zachować szczególną ostrożność i zawsze konsultować się z lekarzem, aby nie doprowadzić do hipoglikemii.

Morwa biała – jakie produkty wybierać?

Stosując morwę białą, należy zawsze wybierać produkty sprawdzonego pochodzenia. Warto zwrócić uwagę na zawartości 1-dezoksynojirimycyny (DNJ), która informuje, jak silne działanie przeciwcukrzycowe ma produkt. Kiedy wybieramy ekstrakt, sprawdźmy wskaźnik DER, który informuje o tym, ile liści morwy białej zostało użytych do przygotowania esencji.

metody płatności