
Te produkty pomogą Ci w walce z grzybicą
Grzybica to choroba przewlekła i nawrotowa – im szybciej zostanie wprowadzona terapia, tym większa jest szansa na powodzenie i szybkie wyleczenie. Grzybiczych zakażeń nie wolno lekceważyć, gdyż grzyby permanentnie zatruwają organizm poprzez wydzielane neurotoksyny. Oprócz leków doustnych czy preparatów stosowanych miejscowo, bardzo istotna jest zmiana diety oraz właściwa suplementacja.
Kurkumina
Kurkuminę pozyskiwaną z kłączy ostryżu charakteryzują właściwości przeciwbakteryjne zarówno względem bakterii Gram dodatnich, jak i Gram ujemnych. Kurkumina wykazuje również aktywność względem pleśni oraz drożdży, a także silne działanie przeciwgrzybicze względem wielu grzybów chorobotwórczych.
Przeprowadzone badania wskazują, że mechanizm działania przeciwgrzybiczego kurkuminy opiera się na upośledzeniu integralności ściany komórkowej, produkcji reaktywnej formy tlenu oraz na indukcji apoptozy u Candida albicans.
Kwasy omega-3
Zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych, wspomagając układ odpornościowy i działają regenerująco. Należy spożywać: siemię lniane, olej lniany, olej rzepakowy, orzechy włoskie, ziarna słonecznika, ryby.
Czarnuszka
Czarnuszka (Nigella sativa) jest rośliną zielną charakteryzującą się szerokim spektrum działania i wysokim potencjałem zdrowotnym. Jako środek leczniczy jest wykorzystywana od ponad 2000 lat.
Obserwowane są również właściwości przeciwgrzybicze czarnuszki. Wykazują je głównie metanolowe i chloroformowe ekstrakty (przeciwko szczepom Candida albicans). Ponadto zwraca się uwagę na potencjalne zastosowanie w leczeniu grzybic i infekcji skórnych.
Laktoferyna
Kolejnym suplementem, który warto zastosować w profilaktyce i leczeniu przerostu Candidy jest laktoferyna. Jest to białko, które dzięki właściwości wiążącej żelazo reguluje układ immunologiczny oraz stymuluje odporność. Ma właściwości antygrzybiczne, gdyż silnie hamuje namnażanie się drożdżaków Candida albicans, Candida tropicalis oraz Candida krusei. Laktoferyna łączy się ze ścianą komórkową patogenu, w następstwie czego dochodzi do zniszczenia komórki. Doskonałym źródłem laktoferyny będzie Colostrum od Primabiotic.
Imbir
Z podziemnych kłączy imbiru wytwarza się proszki, syropy i oleje, stosowane są także w produkcji suplementów diety, jako dodatek do produktów spożywczych i napojów. Kłącze imbiru zawiera kilka składników o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Badania kliniczne sugerują, że pożądane skutki farmakologiczne uzyskuje się przy dawce od 250 mg do 1 g korzenia w formie sproszkowanej, pod postacią kapsułek podawanych do czterech razy na dobę.
Źródło:
- Ulanowska, Magdalena, and Beata Olas. „Fitozwiązki-ważne składniki suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie człowieka.” Kosmos 70.1 (2021): 103-114.
- Gharibpour, Fateme, et al. „The effects of nutraceuticals and herbal medicine on candida albicans in oral candidiasis: a comprehensive review.” Pharmacological Properties of Plant-Derived Natural Products and Implications for Human Health (2021): 225-248.
- Bao, Meng-Yuan, et al. „The effect of herbal medicine in innate immunity to Candida albicans.” Frontiers in Immunology 14 (2023): 1096383.
- Aghazadeh, Marzieh, et al. „Survey of the antibiofilm and antimicrobial effects of Zingiber officinale (in vitro study).” Jundishapur journal of microbiology 9.2 (2016).
