Dynia — czego możesz o niej nie wiedzieć?

Dynia (Cucurbita L) to rodzaj roślin jednorocznych, które należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Początki uprawy dyni datuje się na ok. 5500 lat p.n.e. Była ona szeroko wykorzystywana w medycynie tradycyjnej w leczeniu wielu schorzeń. Stanowi źródło wielu ważnych składników cechujących się wysoką aktywnością biologiczną. Aktualne wyniki badań potwierdzają jej właściwości zdrowotne. Sprawdź, czego możesz o niej nie wiedzieć!

Dynia — wartości odżywcze

  • Dynia jest doskonałym produktem na diecie odchudzającej. Jej miąższ dostarcza zaledwie 26 kcal/100 g
  • Dynia jest bogatym źródłem witaminy A i potasu
  • Owoce dyni są również bogatym źródłem witamin z grupy B, E, C
  • Pestki dyni zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, β-sitosterolu, kwasu p-aminobenzoesowego oraz kwasu γ-aminomasłowego
  • Pestki dyni są również źródłem żelaza i cynku.

Dynia — właściwości zdrowotne

Wspiera układ krążenia

Przeprowadzono badania na szczurach, podczas których zaobserwowano, że osobniki, które otrzymywały dootrzewnowo ekstrakt z liści dyni figolistnej, w dawce 100 mg/kg przez pięć dni, cechowały się znamiennie niższym stężeniem triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji VLDL, niż szczury z grupy kontrolnej. Co więcej, w grupie badanej, odnotowano statystycznie istotny wzrost poziomu cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Nastąpiło również obniżenie stężenia cholesterolu LDL (złego cholesterolu).

Zaobserwowano również, że podawanie szczurom z nadciśnieniem tętniczym 40 lub 100 mg/kg oleju z pestek dyni dziennie, przez 6 tygodni, spowodowało spowolnienie wzrostu ciśnienia. Sugeruje się, że efekt hipotensyjny może wynikać z mechanizmów odpowiedzialnych za zwiększanie stężenia tlenku azotu.

Działa przeciwcukrzycowo

Korzystny wpływ spożycia dyni na gospodarkę węglowodanową znalazł swoje potwierdzenie w badaniach z udziałem pacjentów cierpiących na cukrzycę typu II. Po 5 godzinach od spożycia ekstraktu z dyni w ilości 4 mL/kg, nastąpiło obniżenie poziomu glukozy we krwi, z 217,2 do 150,8 mg/dl. Jednocześnie nie zaobserwowano zmian w stężeniu glukozy w grupie kontrolnej przyjmującej wodę.

Przypuszcza się, że związki obecne w dyni zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz mogą poprawiać funkcję wątroby i nasilać wykorzystanie glukozy.

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

Wyniki badań dostarczają dowodów świadczących o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym dyni. Wykazano, że ekstrakty z dyni działają hamująco na rozwój bakterii: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella cholerasius oraz grzybów: Aspergillus niger, Candida albicans i Penicillium crysogenum.

Inne właściwości

Dynia sprawdzi się idealnie w diecie lekkostrawnej. Ponadto miąższ i świeży sok z owoców dyni są stosowane w leczeniu schorzeń nerek, w bezsenności, a także jako środek przeciwwymiotny. Dynia jest bogata w cynk, dlatego wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie się ran i poprawia ruchliwość plemników.

Co zrobić z dyni na obiad?

Potrawy przygotowane na bazie dyni mogą stanowić wartościowy element zwyczajowej diety człowieka. Z dyni można przygotować:

  • Placki dyniowe
  • Dyniowe pancakes
  • Zupę krem z dyni
  • Kopytka z dyni
  • Risotto z dynią
  • Zapiekanka z dynią
  • Makaron z dynią
  • Muffinki dyniowe

Dyniowe pancakes

Potrzebujesz:

  • 300 g pure z dyni
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj puree z dyni z jogurtem, jajkami, olejem i erytrytolem. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy. Nieduże placki smaż na małym ogniu pod przykryciem do zarumienienia z dwóch stron.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami (np. skyr, owoce, masło orzechowe).

Jak przygotować puree z dyni?

Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek. Pokrój na kawałki i zapiekaj przez ok. 20 minut. Po upieczeniu zblenduj.

Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.