Jesteś w ciąży? Tych produktów unikaj!

Jak dobrze wiemy, sposób żywienia kobiety ciężarnej ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu i zdrowia dziecka. W trakcie ciąży dieta przyszłej matki powinna być różnorodna i zapewniająca podaż wszystkich witamin i składników mineralnych. Przyszłe mamy nie muszą znacznie zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe. Jest jednak kilka grup produktów spożywczych, których kobieta ciężarna nie powinna spożywać. Sprawdź, czego należy unikać!

Surowe mięso

Kobiety ciężarne nie powinny spożywać surowego mięsa i ryb, ponieważ nawet świeże mogą być źródłem chorobotwórczych bakterii (np. Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, Salmonella, Capylobacter). Dotyczy to również surowych jaj (np. tatar, kogel-mogel, krem tiramisu).

Napoje gazowane

Uwolniony dwutlenek węgla rozciąga ścianę żołądka, co stymuluje szlaki nerwowe docierając do ośrodka pragnienia, informując błędnie o zaspokojeniu potrzeb nawodnienia.

Margaryny twarde, żywność typu fast-food, chipsy, zupy w proszku, ciastka, słodycze

Stanowią one główne źródło izomerów trans kwasów tłuszczowych, które mogą zaburzać rozwój płodu i podwyższać stężenie cholesterolu we krwi.

Alkohol

Spożywanie alkoholu podczas ciąży wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu zaburzeń w rozwoju płodu składających się na płodowy zespół alkoholowy (FAS).

Kofeina

Około 7-8 tygodnia ciąży rozpoczyna się przedostawanie kofeiny przez łożysko. Narządy i układy dziecka nie są jeszcze w pełni wykształcone, a wątroba nie może sobie poradzić z metabolizmem tej używki.

Należy ograniczyć produkty dostarczające do ok. 200 mg dziennie. Kofeinę znajdziemy w takich produktach jak: kawa, herbata, kakao, napoje typu cola, napoje energetyczne, czekolada.

Niepasteryzowane mleko, sery pleśniowe

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać tych produktów, ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, co może stanowić zagrożenie dla płodu.

Ryby drapieżne

Rtęć gromadzi się w tkankach ryb a jej stężenia mogą być szczególnie wysokie w tkankach ryb starszych, większych i drapieżnych. Rtęć przechodzi przez łożysko, barierę krew-mózg, gromadzi się w tkankach i ma działanie neurotoksyczne. Kumuluje się w tkankach płodu, a jej stężenia we krwi pępowinowej są wyższe o 70% niż we krwi matki. Należy unikać spożywania m.in.: rekina, miecznika, tuńczyka, marlina.

Wątróbka

W okresie ciąży nie należy spożywać wątróbki, nie tylko ze względu na dużą zawartość cholesterolu, ale także na nadmierną ilość witaminy A występującej w postaci retinolu. Zbyt duża dawka witaminy A może powodować szereg wad wrodzonych u płodu, takich jak wady twarzoczaszki, ośrodkowego układu nerwowego oraz serca.

Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.