Produkty anti-aging – co jeść, by zachować młody wygląd?

Kto nie chciałby być wiecznie młodym? Każdy z nas marzy o gładkiej, jędrnej skórze bez zmarszczek tak długo jak tylko się da. Starzenie się jest nieuniknione, ale czy można zachować młody wygląd na dłużej poprzez jedzenie odpowiednich produktów? Zapraszamy do poniższej lektury!

Jakie czynniki wpływają na proces starzenia się skóry?

Patogeneza starzenia się skóry jest procesem wielopoziomowym. Dodatkowo wyróżnia się wiele czynników, które umożliwiają podział procesu starzenia na poszczególne rodzaje. Czynniki endogenne odpowiedzialne są za tzw. wewnątrzpochodne starzenie się skóry, natomiast czynniki egzogenne – za starzenie zewnątrzpochodne.

W starzeniu wewnątrzpochodnym głównymi czynnikami odpowiedzialnymi są wiek i profil genetyczny warunkujące szybkość zachodzenia niekorzystnych zmian w wyglądzie skóry.

Do czynników warunkujących starzenie zewnątrzpochodne zalicza się m.in. warunki klimatyczne, sposób odżywiania, rodzaj i sposób wykonywanej pracy, palenie tytoniu i stosowanie używek (na przykład alkohol, środki psychodeliczne) oraz nadmierna ekspozycja skóry na promieniowanie ultrafioletowe (UV).

Co jeść, by zachować młody wygląd?

Produkty bogate w witaminę C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C, stanowi niezbędną dla organizmu człowieka witaminę rozpuszczalną w wodzie, biorącą czynny udział w licznych procesach metabolicznych. Dodatkowo witamina C jest jednym z ważniejszych składników, które odpowiadają za prawidłową budowę i funkcjonowanie skóry i jest silnym przeciwutleniaczem.


Dodatkowo witamina C:

  • Stymuluje syntezę kolagenu,
  • Poprawia elastyczność skóry,
  • Ma działanie rozjaśniające skórę,
  • Uczestniczy w procesie dojrzewania i regeneracji tkanki łącznej.


Źródła witaminy C w diecie to na przykład:

  • Natka pietruszki,
  • Czerwona papryka,
  • Kiwi,
  • Truskawki,
  • Czerwone owoce jagodowe,
  • Brokuł,
  • Czarna porzeczka.

Produkty bogate w witaminę E

Jest organiczną mieszaniną związków, rozpuszczalną w tłuszczach, którą określa się potocznie nazwą „witamina młodości”. Ponadto w jej skład w chodzą m.in. dwie grupy związków – tokoferole i tokotrienole. Witamina C i witamina E działają synergistycznie, czyli wzmagają swoje działanie. Najaktywniejszą z odmian izomerycznych jest odmiana alfa tworząca alfa-tokoferol.


Witamina E:

  • Działa ochronnie wobec negatywnych czynników środowiska zewnętrznego, tj. chemikalia, zanieczyszczenia powietrza i promieniowanie UV,
  • Zwalcza wolne rodniki tlenowe,
  • Działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • Zapewnia odżywienie i wzrost elastyczności skóry,
  • Działa nawilżająco,
  • Likwiduje obrzęki,
  • Zmniejsza utratę wody z naskórka.


Źródła witaminy E w diecie to:

  • Oleje roślinne,
  • Ryby,
  • Orzechy,
  • Kiełki pszenicy,
  • Pełne ziarna zbóż,
  • Nasiona,
  • Zielony groszek.

Produkty bogate w witaminę A

Witamina A i jej pochodne są niezbędne do zachowania prawidłowych funkcji komórek skóry, ich wzrostu oraz rozwoju. W skórze właściwej retinoidy pobudzają aktywność fibroblastów, stymulując w ten sposób syntezę kolagenu i elastyny. Skutkiem efektywności funkcjonowania fibroblastów jest wzrost elastyczności, jędrności oraz poziomu nawilżenia skóry.


Witamina A:

  • Skutecznie przyspiesza odnowę naskórka,
  • Wpływa na szybszą regenerację komórek skóry,
  • Redukuje przebarwienia skórne,
  • Zmniejsza utratę wody.


Źródła witaminy A w diecie to:

  • Marchew,
  • Papryka,
  • Dynia,
  • Bataty,
  • Morele,
  • Mango,
  • Żółtko,
  • Tłuste ryby morskie.

Koenzym Q10 (CoQ10)

Koenzym Q10 należy do silnych przeciwutleniaczy, a największą rolę odgrywa w mitochondriach, w których podczas spalania tlenu powstaje energia. Niestety, starzenie organizmu jest wynikiem uszkodzenia mitochondriów przez wolne rodniki. W skórze CoQ10 występuje głównie w naskórku i działa również w połączeniu z innymi substancjami jako początkowa bariera przed atakiem wolnych rodników.


W żywności występuje na przykład w:

  • Tłustych rybach morskich (łosoś, tuńczyk),
  • Podrobach (np. wątroba),
  • Produktach pełnoziarnistych.

Kolagen

Wraz z wiekiem następuje zmniejszona produkcja endogennego kolagenu, co ma swoje odzwierciedlenie w kondycji naszej skóry. Tkanka skórna słabnie i traci swoją integralność, a skóra staje się sucha i nie jest w stanie utrzymać wystarczającej ilości wilgoci. Pojawiają się również zmarszczki.

Aktualnie przeprowadzone badania dowodzą, że przyjmowanie hydrolizatów kolagenu poprawia jakość skóry, zwiększa jej nawilżenie, zmniejsza zmarszczki oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Produkty bogate w kolagen to na przykład:

  • Galarety,
  • Salceson,
  • Podroby,
  • „kurze łapki”,
  • Chrząstki.

Czy sama dieta będzie wystarczająca, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kolagenu?

Codzienna dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości tego białka (w szczególności aminokwasów), aby uzupełnić jego niedobory w organizmie. Dodatkowo szybsze i lepsze efekty uzupełniania niedoborów kolagenu daje przyjmowanie preparatów z łatwo przyswajalnym hydrolizowanym kolagenem.

Suplement Dla urody

Jeżeli nie spożywasz dużo ryb, które są źródłem koenzymu Q10 oraz brakuje w Twojej diecie produktów bogatych w kolagen – idealnym produktem dla Ciebie będzie suplement Dla urody.

Zawiera w swoim składzie zarówno koenzym Q10, kolagen, kwas hialuronowy oraz dodatkowe składniki wspierające zachowanie młodego wyglądu. A to wszystko w jednej kapsułce!

Bibliografia:

  1. Schagen, Silke K., et al. “Discovering the link between nutrition and skin aging.” Dermato-endocrinology 4.3 (2012): 298-307.
  2. Bojarowicz, Halina, Paulina Dźwigulska. “Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie.” Hygeia Public Health 47.4 (2012): 433-441.
  3. Zielińska, A., I. Nowak. “Tokoferole i tokotrienole jako witamina E”. Chemik 68.7 (2014): 585-591.
  4. Osika, Gabriela, Anna Wesołowska. “Możliwości opóźniania procesów starzenia się skóry z wykorzystaniem wybranych substancji leczniczych”.  Farmacja Polska 75.7 (2019).
  5. Zawadzka, Patrycja i wsp. “9. Witamina A jako substancja aktywna w terapii trądziku i profilaktyce przeciwstarzeniowej”. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce: 60.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.