Dieta śródziemnomorska — zasady i jadłospis

Dieta śródziemnomorska to ogólny termin używany do opisania sposobu żywienia osób żyjących w krajach położonych wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego, w tym w Grecji, Włoszech, południowej Francji, Krecie, Hiszpanii i częściach Bliskiego Wschodu. Co więcej, liczne badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdź, jakie produkty są wskazane na diecie śródziemnomorskiej, dla kogo jest zalecana i jaki ma wpływ na nasz organizm.

Dieta śródziemnomorska — co to?

Termin „dieta śródziemnomorska” do literatury medycznej wprowadził dr Ancel Keys — amerykański epidemiolog zajmujący się tematem żywienia. Nazwą tą określił zwyczaje żywieniowe niektórych populacji w regionie basenu Morza Śródziemnego, które po raz pierwszy zaobserwował w latach 50. XX wieku, i które wiązały się z bardzo rzadkim występowaniem choroby niedokrwiennej serca wśród tych populacji.

Dieta śródziemnomorska pozwalała na utrzymanie prawidłowej masy ciała, nie była ona ciężkostrawna, ponieważ mięso spożywano w małych ilościach, do zagęszczania zup używano chleba i ewentualnie mielonych migdałów. Potrawy przygotowywano na wodzie, na parze, na grillu czy ruszcie oraz pieczono w folii. Warzywa były spożywane surowe lub gotowane. Co więcej, narody Basenu Morza Śródziemnego zjadały sporo węglowodanów, ale np. makarony podawano z warzywami, rybą czy drobiem.

Co jeść na diecie śródziemnomorskiej?

Jedzenie w diecie śródziemnomorskiej składa się głównie z zielonych warzyw liściastych z różnymi roślinami strączkowymi, orzechami (np. orzechami włoskimi, migdałami, pistacjami), świeżymi owocami i pełnymi ziarnami. Ponieważ region śródziemnomorski jest znaczącym producentem oliwy z oliwek, stanowi ona również podstawę diety. 

W 1997 r. wyodrębniono dziewięć cech diety śródziemnomorskiej. Są to:

  • wysokie spożycie produktów zbożowych (codziennie),
  • wysokie spożycie warzyw i owoców (codziennie),
  • wysokie spożycie oliwy z oliwek (codziennie), natomiast niewielkie spożycie tłuszczów nasyconych (kilka razy w miesiącu),
  • wysokie spożycie nasion roślin strączkowych oraz orzechów (codziennie),
  • średnie spożycie ryb i owoców morza (kilka razy w tygodniu),
  • średnie spożycie alkoholu (w szczególności wina),
  • niskie spożycie mięsa czerwonego i produktów mięsnych (kilka razy w miesiącu).

Poniżej przedstawiono piramidę żywienia w diecie śródziemnomorskiej.

Źródło: Iskra, Jakub, et al. „Kuchnia śródziemnomorska–przepis na długowieczność i zdrowe życie.” Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii: 21.

Dieta śródziemnomorska — produkty

Oliwa z oliwek

Głównym źródłem tłuszczu powinna być wysokiej jakości oliwa z oliwek. Jest bogata w przeciwutleniacze, np. w tokoferol, hydroksytyrozol czy oleuropeinę, oraz sterole obniżające poziom LDL (ang. low-density lipoprotein) – tzw. „złego cholesterolu” na korzyść poziomu HDL (ang. high-density lipoprotein) – „dobrego cholesterolu”. Dodatkowo jest cennym źródłem naturalnej witaminy E oraz prowitaminy A. Co więcej, oliwa z oliwek jest cennym produktem dla osób chorych na  cukrzycę czy insulinooporność – doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi oraz chroni je przed zachorowaniem na zaćmę. Dodatkowo oliwa z oliwek chroni przed chorobami układu krążenia.

Czytaj również: Dieta dla serca. Co jeść, żeby mieć zdrowe serce?

Warzywa i owoce

Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, w szczególności świeże, sezonowe, pochodzące z lokalnej uprawy. Warzywa i owoce dostarczają antyoksydantów, witamin i składników mineralnych oraz sporych ilości błonnika. Co więcej, błonnik jest niezbędny dla zdrowia jelit, a jednocześnie pomaga zwiększyć uczucie sytości po posiłku i opóźnia uczucie głodu. Dodatkowo przyspiesza perystaltykę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów.

Orzechy

Orzechy, a szczególnie orzechy włoskie, są jednym ze składników diety śródziemnomorskiej. Oprócz zawartości substancji bioaktywnych, orzechy włoskie są bardzo bogate w aminokwas L-argininę i kwas α-linolenowy. L-arginina jest prekursorem endogennego tlenku azotu, a kwas α-linolenowy występujący w produktach roślinnych należy zaś do kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo zarówno L-arginina, jak i kwas α-linolenowy mają właściwości hipotensyjne i przeciwmiażdżycowe.

Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza są nieodłączną częścią diety śródziemnomorskiej ze względu na łatwy dostęp do darów morza. Dodatkowo ich mięso jest bogate w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, których pozytywne działanie potwierdzono w wielu badaniach. Według naukowców spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a regularne przyjmowanie ich z pożywieniem zmniejsza ryzyko zawałów serca. Wykazano również, że możliwe jest ich działanie przeciwnowotworowe.

Dieta śródziemnomorska dla kogo

Tak naprawdę dieta śródziemnomorska jest dla każdego i w każdym wieku, ale szczególnie jest polecana dla:

  • Osób z chorobami układu krążenia
  • Nadciśnieniowców
  • Cukrzyków
  • Osób chorujących na Parkinsona i Alzhaimera
  • Osób ze stanami zapalnymi
  • Osób z nadwagą i otyłością

Dieta śródziemnomorska wady i zalety

Dieta śródziemnomorska zajęła I miejsce w rankingu „Najlepsze diety zdaniem ekspertów US NEWS 2024”. Z tego względu dieta śródziemnomorska ma więcej zalet niż wad. Poniżej kilka najważniejszych zalet i wad tej diety.

Zalety diety śródziemnomorskiej:

  • Wydłuża średnią długość życia
  • Cechuje się dużą różnorodnością produktów
  • Zmniejsza ryzyko nowotworów
  • Pomocna w zaparciach
  • Obniża ryzyko cukrzycy
  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca, a czasami nawet cofa objawy choroby
  • Zmniejsza ciśnienie krwi
  • Zapobiega demencji
  • Daje uczucie sytości i pomaga w redukcji masy ciała
  • Pozwala zachować zdrowy i młody wygląd

Wady diety śródziemnomorskiej:

  • Nie jest to dieta indywidualna
  • Nie uwzględnia indywidualnych schorzeń i np. jednostek chorobowych
  • Nie skupia się na kaloryczności.

Przykładowy jadłospis dla diety śródziemnomorskiej

Dzień I

  • Śniadanie: Owsianka na mleku z owocami leśnymi i orzechami.
  • II śniadanie: Sałatka grecka + pieczywo pełnoziarniste.
  • Obiad: Kaszotto z wędzonym łososiem i gruszką.
  • Kolacja: Bruschetta z pesto, pomidorem, mozzarellą i oliwkami

Dzień II

  • Śniadanie: Pieczywo pełnoziarniste + łososiowa pasta z koperkiem.
  • II śniadanie: Koktajl borówkowy na kefirze + garść orzechów
  • Obiad: Fasolka po bretońsku
  • Kolacja: Kanapki z guacamole

Dieta śródziemnomorska przepisy

Sałatka grecka

  • Bazylia świeża 0.5 x garść
  • Cebula 0.5 x sztuka
  • Ogórek świeży 1 x sztuka
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżka
  • Oliwki 8 x sztuka
  • Oregano suszone 2 x szczypta
  • Pieprz czarny 1 x szczypta
  • Pomidor 1 x sztuka
  • Sałata lodowa 6 x liść
  • Ser feta 40 x gram
  • Sól 1 x szczypta

Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę rozerwać w palcach na kawałki, pomidora pokroić w kostkę a ogórka w plastry. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Następnie oliwę wymieszać z solą, pieprzem i suszonym oregano. Warzywa połączyć, dodać przekrojone na pół oliwki. Posypać świeżą bazylią (zostawić kilka listków do dekoracji). Sałatkę polać ziołową oliwą. Na koniec udekorować pozostałymi listkami bazylii.

Kaszotto z wędzonym łososiem i gruszką

  • Bazylia świeża 1 x garść
  • Czosnek 1 x ząbek
  • Gruszka 0.5 x sztuka
  • Kasza jęczmienna perłowa 50 x gram
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka
  • Pieprz czarny 1 x szczypta
  • Pstrąg tęczowy wędzony (filet) 1 x sztuka
  • Ser parmezan tarty 1 x łyżka
  • Serek kanapkowy (np. śmietankowy) 1 x łyżeczka
  • Sól 1 x szczypta
  • Suszony pomidor w zalewie z oleju 2 x sztuka

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki. Suszone pomidory drobno pokroić. Gruszkę poszatkować. Czosnek obrać, drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć gruszkę. Następnie dodać czosnek i suszone pomidory, chwilę razem przesmażyć. Zawartość patelni wymieszać z kaszą i serkiem, zdjąć z ognia. Dodać rybę oraz bazylię, wymieszać. Na koniec przed podaniem posypać parmezanem.

Bruschetta z pesto, pomidorem, mozzarellą i oliwkami

  • Oliwki 7 x sztuka
  • Bułka grahamka 1 x sztuka
  • Pomidor 0.5 x sztuka
  • Ser mozzarella light 0.5 x sztuka
  • Bazylia świeża 1 x garść
  • Pesto 2 x łyżka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę, a oliwki w plasterki. Wymieszać składniki z bazylią i doprawić przyprawami. Grahamkę pokroić na kilka małych kromek. Dodatkowo każdą posmarować odrobiną sosu pesto i wyłożyć porcję pomidorów z bazylią. Na koniec zapiekać na papierze do pieczenia przez 5-10 minut, aż ser się roztopi.

Autorka: Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.