5 rzeczy, których nie wiesz o czekoladzie!
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków. Jej historia sięga czasów pierwotnych kultur Olmeków, Majów i Azteków. Jeszcze nie tak dawno temu spożywanie czekolady kojarzyło się głównie z dostarczaniem dużej ilości kilokalorii. Obecnie naukowcy przychylają się do opinii, że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Z tego też powodu czekolada ma swoje święto, które wypada 12 kwietnia oraz 7 lipca. Sprawdź koniecznie te 5 rzeczy, których nie wiedziałeś o czekoladzie!
1. Czekolada obniża ciśnienie krwi
Działanie hipotensyjne wykazuje szczególnie czekolada gorzka >70% kakao z uwagi na wysoką zawartość flawonoidów, szczególnie rutyny i jej pochodnych. W przeprowadzonych dotąd wielu badaniach udowodniono pozytywny wpływ spożywania gorzkiej czekolady na wartości ciśnienia tętniczego pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.
Badacze sugerują, że spożycie nawet niewielkiej ilości gorzkiej czekolady codziennie może obniżać ciśnienie krwi.
2. Czekolada wpływa na insulinooporność
Zawarte w czekoladzie flawonoidy mogą przeciwdziałać insulinooporności między innymi poprzez podwyższenie biodostępności tlenku azotu i hamowanie wolnych rodników.
Według badaczy spożywanie gorzkiej czekolady z wysoką zawartością flawonoidów może przyczynić się do obniżenia insulinooporności i podniesienia wrażliwości tkanek na insulinę.
Podejrzewasz u siebie insulinooporność? Koniecznie pobierz e-book naszej dietetyk!
3. Czekolada może łagodzić objawy przedmiesiączkowe
Bogata w magnez czekolada może być potencjalnym źródłem tego pierwiastka. Tabliczka czekolady o masie 100 g może nam dostarczyć nawet do 200 mg magnezu!
Dlatego też zwiększona ochota na czekoladę w fazie przedmiesiączkowej może być związana ze zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik.
4. Czekolada wpływa na nastrój
Czekolada jest najprawdopodobniej produktem o największym wpływie na nastrój. Jej zdolności do poprawy stanu psychicznego wynikają z zawartości substancji psychoaktywnych: anandamidu, kofeiny, fenyloetyloaminy i magnezu. W sytuacjach stresowych oraz pod wpływem złego nastroju zwiększa się zapotrzebowanie na składniki modyfikujące neurotransmisję, co wzmaga apetyt na czekoladę.
Sugeruje się, że osoby z depresją mogą czasowo złagodzić jej objawy, spożywając czekoladę. Wynika to z zawartości tryptofanu niezbędnego w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. ?
5. Czekolada jest źródłem kofeiny
Tabliczka czekolady mlecznej o masie 100 g zawiera 16–26 mg kofeiny, natomiast trzykrotnie wyższe wartości (52-85 mg) stwierdza się w czekoladzie gorzkiej, charakteryzującej się większą zawartością ziarna kakaowego. Zawartość kofeiny w porcji czekolady do picia i kakao jest niewielka i wynosi 4–5 mg.
Jest to szczególnie istotne w przypadku młodych osób, które często sięgają po napoje gazowane o wysokiej zawartości kofeiny (tzw. energetyki). Należy mieć na uwadze, że łączenie wielu produktów bogatych w kofeinę może prowadzić do spożycia bardzo dużych ilości kofeiny, co może powodować większe problemy niż oczekiwane korzyści.
Bibliografia:
- Musioł, Małgorzata, et al. “Wpływ czekolady na zdrowie człowieka.” Annales Academiae Medicae Silesiensis. No. 72. Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2018.
- BĄCZKOWICZ, MAŁGORZATA, et al. “WPŁYW RODZAJU CZEKOLADY NA ZAWARTOŚĆ WYBRANYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH.” ROLA PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI ŻYWNOŚCI (2016): 217.
- Wierzejska, R. “Kofeina-powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie.” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 63.2 (2012).
- Olechnowicz, Julia, and Joanna Suliburska. “Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego.” Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 6. No. 2. 2015.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8470865/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9589144/