TOP 5 suplementów na odporność

Prawidłowo zbilansowana dieta oprócz dostarczenia odpowiedniej ilości substancji energetycznych i odżywczych, powinna między innymi wspomagać odporność organizmu i chronić przed zachorowaniem. Niestety, w dzisiejszych czasach w dobie wysokoprzetworzonej żywności typowy jadłospis często odbiega
od idealnego, dlatego w dużej mierze jesteśmy narażeni na niedobory substancji, które wspierają nasz układ odpornościowy. Poznaj 5 najlepszych suplementów diety, które korzystnie wpłyną na Twoją odporność.

Colostrum

Colostrum, czyli siara, jest naturalnym produktem gruczołów mlekowych ssaków powstającym w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie, kiedy to stopniowo przekształca się w mleko.

Najistotniejszą cechą różnicującą je od mleka jest przede wszystkim ogromna zawartość w colostrum biologicznie aktywnych substancji, głównie białkowych, a także witamin i soli mineralnych. Łącznie colostrum zawiera około 250 różnych składowych.

Colostrum wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe.

  • colostrum kapsułki

    Colostrum kapsułki (60 szt.)

    69,99 
    Dodaj do koszyka

Probiotyki

Produkty przemiany materii bakterii probiotycznych pobudzają układ odpornościowy, usprawniają perystaltykę jelit i wydzielanie jelitowe.

Probiotyki zakwaszają środowisko wewnątrz jelita, produkują naturalne substancje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przez co mają zdolność hamowania rozwoju patogennych bakterii i zmniejszania ilości produkowanych przez nie toksyn.

  • esencja

    Esencja probiotyczna

    39,99 89,99 
    Dodaj do koszyka

Witamina C

W zapobieganiu infekcjom szczególnie ważna  jest  witamina  C,  która  może  być dostarczona  w  produktach spożywczych lub w postaci suplementu diety.

Witamina C aktywuje przeciwciała i zwiększa odporność na różne czynniki infekcyjne.

Analiza  31  doniesień  naukowych  dostępnych  w Cochrane  Database wykazała,  że regularne  stosowanie  witaminy  C  powodowało skrócenie  czasu  trwania  przeziębień,  zwłaszcza  u  dzieci.

  • NATURALNA WITAMINA C KAPSUŁKI

    Naturalna witamina C z czarnej porzeczki kapsułki (60 szt.)

    39,99 
    Dodaj do koszyka

Witamina D3

Istnieje wiele dowodów klinicznych potwierdzających, że witamina D3 ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, przy czym ogranicza rozwój zakażeń bakteryjnych i wirusowych.

Przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania i oznaczyć poziom witaminy D3 w surowicy krwi.

Zgodnie z oficjalnymi wytycznymi za normę uznaje się zakres >30-50 ng/ml. Rekomendowana dawka witaminy D3 dla osób dorosłych (19-65 lat) wynosi: 2000 IU/dobę (dla osób z jej prawidłowym poziomem).

Witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego nie zaleca się przyjmowania jej na czczo, stąd należy przyjmować ją w towarzystwie tłuszczów (np. z posiłkiem, w którym znajduje się oliwa z oliwek, olej roślinny, jaja, awokado, ser).

  • Omega + witamina D3 kapsułki (60 szt.)

    Omega + witamina D3 kapsułki (60 szt.)

    49,99 
    Dodaj do koszyka

Adaptogeny

Adaptogen to substancja ułatwiająca przystosowanie się organizmu do niekorzystnych warunków środowiskowych.

Stosowanie adaptogenów wiąże się nie tylko z lepszą adaptacją organizmu do stresu i utrzymaniem/normalizacją funkcji metabolicznych, ale także z lepszą sprawnością umysłową i fizyczną.

Wykazują działanie, które pomaga regulować układ odpornościowy i zwiększają zdolność osoby do utrzymania optymalnej homeostazy.

  • immunity

    Immunity, Adaptogeny w kroplach (30 ml)

    89,00 
    Dodaj do koszyka

Bibliografia:

  1. Prokop, Paulina, and Aleksander Astel. „Rola suplementacji w zbilansowanym żywieniu człowieka. Cz. 1.” LAB Laboratoria, Aparatura, Badania 22 (2017).
  2. Dymarska, Ewelina, et al. „Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych.” (2017).
  3. KRZYSIK, MONIKA, JADWIGA BIERNAT, and HALINA GRAJETA. „Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka.” Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
  4. Zegan, Magdalena, et al. „Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności–badania pilotażowe.” Probl. Hig. Epidemiol 94 (2013): 910-914.
  5. Bojarowicz, Halina, and Paulina Dźwigulska. „Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie.” Hygeia Public Health 47.4 (2012): 433-441.
  6. Rusińska, A., et al. „Zasady suplementacji i leczenia witaminą D–nowelizacja 2018 r.” Postępy neonatologii 24.1 (2018): 1-24.
  7. Rak, K., and Monika Bronkowska. „Immunologiczne znaczenie siary.” Hygeia Public Health 49.2 (2014): 249-254.
  8. Knypl, Krystyna. „Witamina C jako istotny element prewencyjny w sezonie infekcyjnym.” Medycyna i Życie 7.1-2 (2020): 5-9.
  9. Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.
ewa gębka
metody płatności