TOP 5 suplementów na odporność

Prawidłowo zbilansowana dieta oprócz dostarczenia odpowiedniej ilości substancji energetycznych i odżywczych, powinna między innymi wspomagać odporność organizmu i chronić przed zachorowaniem. Niestety, w dzisiejszych czasach w dobie wysokoprzetworzonej żywności typowy jadłospis często odbiega
od idealnego, dlatego w dużej mierze jesteśmy narażeni na niedobory substancji, które wspierają nasz układ odpornościowy. Poznaj 5 najlepszych suplementów diety, które korzystnie wpłyną na Twoją odporność.

Colostrum

Colostrum, czyli siara, jest naturalnym produktem gruczołów mlekowych ssaków powstającym w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie, kiedy to stopniowo przekształca się w mleko.

Najistotniejszą cechą różnicującą je od mleka jest przede wszystkim ogromna zawartość w colostrum biologicznie aktywnych substancji, głównie białkowych, a także witamin i soli mineralnych. Łącznie colostrum zawiera około 250 różnych składowych.

Colostrum wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe.

  • colostrum kapsułki

    Colostrum kapsułki (60 szt.)

    79,99 
    Dodaj do koszyka

Probiotyki

Produkty przemiany materii bakterii probiotycznych pobudzają układ odpornościowy, usprawniają perystaltykę jelit i wydzielanie jelitowe.

Probiotyki zakwaszają środowisko wewnątrz jelita, produkują naturalne substancje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przez co mają zdolność hamowania rozwoju patogennych bakterii i zmniejszania ilości produkowanych przez nie toksyn.

Witamina C

W zapobieganiu infekcjom szczególnie ważna  jest  witamina  C,  która  może  być dostarczona  w  produktach spożywczych lub w postaci suplementu diety.

Witamina C aktywuje przeciwciała i zwiększa odporność na różne czynniki infekcyjne.

Analiza  31  doniesień  naukowych  dostępnych  w Cochrane  Database wykazała,  że regularne  stosowanie  witaminy  C  powodowało skrócenie  czasu  trwania  przeziębień,  zwłaszcza  u  dzieci.

Witamina D3

Istnieje wiele dowodów klinicznych potwierdzających, że witamina D3 ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, przy czym ogranicza rozwój zakażeń bakteryjnych i wirusowych.

Przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania i oznaczyć poziom witaminy D3 w surowicy krwi.

Zgodnie z oficjalnymi wytycznymi za normę uznaje się zakres >30-50 ng/ml. Rekomendowana dawka witaminy D3 dla osób dorosłych (19-65 lat) wynosi: 2000 IU/dobę (dla osób z jej prawidłowym poziomem).

Witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego nie zaleca się przyjmowania jej na czczo, stąd należy przyjmować ją w towarzystwie tłuszczów (np. z posiłkiem, w którym znajduje się oliwa z oliwek, olej roślinny, jaja, awokado, ser).

  • Omega + witamina D3 kapsułki (60 szt.)

    Omega + witamina D3 kapsułki (60 szt.)

    49,99 
    Dodaj do koszyka

Adaptogeny

Adaptogen to substancja ułatwiająca przystosowanie się organizmu do niekorzystnych warunków środowiskowych.

Stosowanie adaptogenów wiąże się nie tylko z lepszą adaptacją organizmu do stresu i utrzymaniem/normalizacją funkcji metabolicznych, ale także z lepszą sprawnością umysłową i fizyczną.

Wykazują działanie, które pomaga regulować układ odpornościowy i zwiększają zdolność osoby do utrzymania optymalnej homeostazy.

  • Promocja! immunity

    Immunity, Adaptogeny w kroplach (30 ml)

    59,99 
    Dodaj do koszyka

Bibliografia:

  1. Prokop, Paulina, and Aleksander Astel. „Rola suplementacji w zbilansowanym żywieniu człowieka. Cz. 1.” LAB Laboratoria, Aparatura, Badania 22 (2017).
  2. Dymarska, Ewelina, et al. „Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych.” (2017).
  3. KRZYSIK, MONIKA, JADWIGA BIERNAT, and HALINA GRAJETA. „Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka.” Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
  4. Zegan, Magdalena, et al. „Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności–badania pilotażowe.” Probl. Hig. Epidemiol 94 (2013): 910-914.
  5. Bojarowicz, Halina, and Paulina Dźwigulska. „Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie.” Hygeia Public Health 47.4 (2012): 433-441.
  6. Rusińska, A., et al. „Zasady suplementacji i leczenia witaminą D–nowelizacja 2018 r.” Postępy neonatologii 24.1 (2018): 1-24.
  7. Rak, K., and Monika Bronkowska. „Immunologiczne znaczenie siary.” Hygeia Public Health 49.2 (2014): 249-254.
  8. Knypl, Krystyna. „Witamina C jako istotny element prewencyjny w sezonie infekcyjnym.” Medycyna i Życie 7.1-2 (2020): 5-9.
  9. Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.
ewa gębka
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.