Czy ocet jabłkowy odchudza?

Temat właściwości odchudzających octu jabłkowego powraca jak bumerang. Czy rzeczywiście naturalny ocet jabłkowy może wspomóc odchudzanie? Co mówią na ten temat badania naukowe oraz jakie wartości odżywcze i właściwości posiada? O tym przeczytacie w poniższym artykule. Zapraszamy do miłej lektury!

Skład i wartości odżywcze

Skład mineralny octu jabłkowego jest ściśle powiązany ze składem owoców w zależności od odmiany jabłek i ma na niego wpływ pochodzenie geograficzne, gleba oraz stosowane nawozy, które mają bezpośredni wpływ na skład mineralny zebranych owoców.

W occie jabłkowym można znaleźć:

  • Potas
  • Sód
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Cynk
  • Krzem
  • Polifenole
  • Flawonoidy
  • Witaminę C

Ocet jabłkowy — na co pomaga

W kilku badaniach wyraźnie wykazano wiele korzyści wynikających ze spożywania octu jabłkowego, takich jak:

  • obniżenie poziomu glukozy u osób z zaburzeniami glikemii,
  • poprawa wrażliwości na insulinę u osób z insulinoopornością (u pacjentów obserwuje się duże, 30 – 40 % obniżenie poziomu glukozy i insuliny we krwi),
  • zmniejszenie indeksu glikemicznego pokarmów zawierających węglowodany,
  • działanie przeciwhiperlipidemiczne,
  • działanie hepatoprotekcyjne
  • działanie przeciwnadciśnieniowe
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych
  • sprzyja długiemu trawieniu pokarmu.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Zanim pobiegniesz do sklepu po butelkę octu jabłkowego musisz wiedzieć, że niestety nie istnieje, żadna magiczna pigułka, ani napój, który zgubi za nas zbędne kilogramy. Owszem, możemy sięgać podczas odchudzania po różne preparaty, które będą „wspomagaczami”, ale pamiętaj, że podstawą redukcji masy ciała jest dieta z deficytem energetyczny.

Badania sugerują, że aktywny składnik octu, kwas octowy, może zmniejszać apetyt, zmniejszając w ten sposób zużycie energii i pomagać w walce z niechcianymi kilogramami, ale… Cztery z sześciu badań krótkoterminowych wykazały, że ocet hamuje apetyt, podczas gdy w żadnym z badań długoterminowych nie udało się odtworzyć tych wyników. 

Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy doustne spożywanie octu może skutkować długoterminową redukcją apetytu, zmniejszeniem spożycia energii i potencjalnie pomóc w utracie wagi.

Ocet jabłkowy a refluks

Musisz też wiedzieć, że ocet jabłkowy opóźnia opróżnianie żołądka, co w kontekście odchudzania ma swoje plusy, bo im dłużej treść pokarmowa zalega w żołądku, tym dłużej czujemy się najedzeni. Niestety taki mechanizm nie będzie mile widziany u osób zmagających się z refluksem.

Jak pić ocet jabłkowy

  • Możesz dodać 1-2 łyżki octu jabłkowego do ok. pół szklanki wody na pusty żołądek (15-30 min. przed posiłkiem), ale niestety możesz w ten sposób niekorzystnie wpłynąć na swoje szkliwo. Należy również uważać na tego typu mikstury, jeżeli cierpisz na nadkwaśność żołądka.
  • Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie octu jabłkowego do sałatki lub sosu.
ewa gębka

Źródła:

  1. Launholt, Tine Louise, Christina Blanner Kristiansen, and Peter Hjorth. „Safety and side effects of apple vinegar intake and its effect on metabolic parameters and body weight: a systematic review.” European journal of nutrition 59 (2020): 2273-2289.
  2. Hadi, Amir, et al. „The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials.” BMC Complementary Medicine and Therapies 21.1 (2021): 179.
  3. Yagnik, Darshna, Vlad Serafin, and Ajit J. Shah. „Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression.” Scientific reports 8.1 (2018): 1732.
  4. Johnston, Carol S., and Cindy A. Gaas. „Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect.” Medscape General Medicine 8.2 (2006): 61.
  5. Ousaaid, Driss, et al. „Beneficial effects of apple vinegar on hyperglycemia and hyperlipidemia in hypercaloric-fed rats.” Journal of Diabetes Research 2020 (2020).
  6. Ousaaid, Driss, et al. „The nutritional and antioxidant potential of artisanal and industrial apple vinegars and their ability to inhibit key enzymes related to type 2 diabetes in vitro.” Molecules 27.2 (2022): 567.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.