Ogranicz te produkty, jeśli walczysz z trądzikiem

Dieta bez wątpienia wpływa na stan naszego zdrowia oraz wygląd skóry. Wyniki badań jednoznacznie wskazują na związek pomiędzy spożywanymi produktami a  stanem cery trądzikowej. Uważaj na te produkt, jeśli zmagasz się z trądzikiem!

Kilka słów o trądziku

Trądzik pospolity jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. W 99% przypadków występuje na twarzy. Największa zapadalność przypada na okres dojrzewania, ale może pojawić się również w innych okresach życia. Kobiety i mężczyźni zapadają równie często na tę jednostkę chorobową, lecz u mężczyzn przebiega on zazwyczaj w cięższej postaci. Pierwsze objawy trądziku u dziewcząt występują najczęściej w wieku 12–14 lat.

Trądzik a dieta

Trądzik coraz częściej zaliczany jest do chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się również  otyłość, cukrzycę typu 2, insulinooporność, choroby nowotworowe, czy zespół metaboliczny. Odżywianie się wpływa na trądzik w większym stopniu niż czynniki genetyczne. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, dostarczać do organizmu wszystkich składników odżywczych, mineralnych, witamin, wykluczać produkty, które wpływają na rozwój trądziku pospolitego.

Produkty, które warto ograniczyć, jeśli zmagasz się z trądzikiem

Mleko krowie i odżywki białkowe serwatkowe

W ostatnim czasie dostrzeżono negatywny wpływ produktów mlecznych na stan skóry u osób chorujących na trądzik pospolity. Mleko krowie charakteryzuje się wysokim IG, a także wpływa na podwyższenie insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF.

Przeprowadzono badania, które dotyczyły wpływu mleka krowiego na zaostrzenie się objawów trądziku pospolitego i polegały na analizie danych zebranych wśród pielęgniarek. Po interpretacji wyników okazało się, że mleko odtłuszczone ma bardziej negatywny wpływ na skórę niż mleko pełnotłuste, oraz że spożywanie produktów nabiałowych przyczyniło się do pogorszenia stanu skóry.

Prawdopodobnie związane jest to z obecnością w mleku androgenów, których spożycie negatywnie wpływa na zmiany trądzikowe. Androgeny wpływają na przetłuszczanie się skóry i nadmierne jej rogowacenie

Odżywki białkowe na bazie białka serwatkowego

Autorzy badań podkreślają również fakt wpływu białek serwatkowych (które najczęściej występują w odżywkach białkowych) na stan skóry trądzikowej; białka serwatkowe, a  w szczególności α-laktoalbuminy, są mianowicie nośnikami substancji biologicznie czynnych.

Jeżeli z różnych powodów potrzebujesz uzupełniać swoją dietę odżywką białkową, to doskonałym zamiennikiem odżywki na bazie serwatki będzie wybór roślinnej odżywki białkowej.

  • odzywka malina

    Stay fit, Wegański shake proteinowy – smak soczystej maliny (500 g)

    109,99 
    Dodaj do koszyka

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym

Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który obrazuje szybkość wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów, w porównaniu do stężenia cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Produkty spożywcze klasyfikuje się na produkty spożywcze o niskim IG (poniżej 55), średnim IG (55-70) oraz wysokim IG (powyżej 70).

Wyniki opublikowanych prac wskazują na to, że wysoki indeks glikemiczny może przyczyniać się do wzrostu częstości występowania trądziku. Pożywienie o wysokim indeksie glikemicznym powoduje wzrost produkcji insulinoopornego czynnika IGF1, który zwiększa ilość androgenów, prowadząc do wzmożonego wydzielania łoju.

Więcej na temat diety i produktów z niskim indeksem glikemicznym przeczytasz tutaj.

Czekolada

Dostarczanie w diecie czekolady i jej powiązanie z nasileniem trądziku jest kwestią sporną wielu badań. Najczęściej spożywane są mieszanki przetworzonej czekolady z mlekiem i innymi produktami np. masłem. Można przypuszczać, iż z powodu zawartości w tych produktach kofeiny, serotoniny, fenyloetyloaminy i kwasów tłuszczowych, które zwiększają ilość wydzielanej insuliny, dochodzi do zaostrzenia trądziku.

Pozostałe produkty wpływające negatywnie na stan skóry trądzikowej

Wykazano, że produkty wpływające negatywnie na stan skóry to również: ser żółty, ser twarogowy, lody, śmietana, mleko w proszku, mączka ziemniaczana, piwo, cukier, miód, suszone owoce, glukoza, frytki, pizza.

Ciekawostka

Mimo że produkty mleczne wpływają na zaostrzenie zmian trądzikowych, to wykazano, że spożywanie mlecznych produktów fermentowanych nie wpływa na pogorszenie się stanu skóry trądzikowej, a wręcz przeciwnie, powoduje jej poprawę. Jest to związane prawdopodobnie z obecnością w tych produktach laktoferyny oraz bakterii Lactobacillus, które zmniejszają stan zapalny i redukują produkcję łoju.

Bibliografia:

  1. Kamm, Anna, and Wioletta Barańska-Rybak. „Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym.” (2016).
  2. Dawidziak, Jolanta, and Monika Balcerkiewicz. „Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris) Część II. Kwasy tłuszczowe, indeks glikemiczny, przetwory mleczne.” Farmacja współczesna 9 (2016): 67-72.
  3. Osowski, Szymon. „Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego.” Studies (2019).
  4. Kaźmierska, Agnieszka Dorota, Izabela Bolesławska, and Juliusz Przysławski. „Wpływ diety oraz fitoterapii w leczeniu trądziku pospolitego.” Farm. Pol 76 (2020): 373-380.
  5. Piejko, Laura. „Mleko, białka mleka a trądzik.” Polish Journal of Cosmetology 21.1 (2018): 45-48.
ewa gębka
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.