Dieta przy anemii z niedoboru żelaza

Niedobór żelaza jest najpowszechniej występującym niedoborem pokarmowym. Szacuje się, że około 1,5- 1,8 mld osób na świecie ma niedokrwistość z niedoboru żelaza, a niedobór żelaza według danych WHO dotyczy 5% populacji, 20% kobiet miesiączkujących i 30-40% dzieci w krajach rozwiniętych. Najczęstszym powodem jest nieprawidłowa dieta. Sprawdź, co jeść a czego lepiej unikać, jeśli walczysz z anemią.

W jakich produktach znajdziemy żelazo?

Żelazo występuje w produktach pochodzenia roślinnego w formie niehemowej, która jest znacznie mniej przyswajalna niż postać hemowa, obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najlepszym źródłem żelaza są: mięso, ryby oraz owoce morza. Zawarte w nich żelazo hemowe jest bardzo dobrze wchłaniane. Białka mięsa mają korzystny wpływ na wchłanianie żelaza, nie tylko w nim zawartego, ale także spożywanego równocześnie żelaza niehemowego.

Produkty bogate w żelazo — tabela

Zawartość żelaza w 100 g wybranych produktów spożywczych
ProduktŻelazo (mg)
wątroba wieprzowa18,7
len, nasiona17,1
otręby pszenne14,9
kakao 16%, proszek10,7
soja, nasiona suche8,9
komosa ryżowa (quinoa)8,9
amarantus7,8
wątroba cielęca7,9
kiszka kaszana jęczmienna7,4
orzechy pistacjowe6,7
sezam, nasiona5,9
soczewica czerwona, nasiona suche5,8
natka pietruszki5,3
pasztet pieczony5,0
orzechy laskowe3,4
migdały3,0
sardynka w pomidorach2,9
kasza gryczana2,8
szpinak2,8
chleb żytni razowy2,3
wołowina, pieczeń2,3
jaja kurze całe2,2
salami popularne2,2
czekolada gorzka2,1
kiełbasa krakowska sucha2,1

Produkty utrudniające wchłanianie żelaza

Niestety, są produkty, które nie wspierają anemii z niedoboru żelaza. Z tego względu należy unikać spożywania żywności bogatej w żelazo w połączeniu z produktami, które zawierają składniki utrudniające wchłanianie tego pierwiastka.

Należą do nich:

  • Produkty mleczne – wapń utrudnia wchłanianie żelaza.
  • Taniny i garbniki, które są zawarte w kawie i herbacie. Pij kawę i herbatę między posiłkami zamiast w trakcie lub zaraz po posiłku.
  • Alkohol i papierosy – zaburzają zapasy witamin z grupy B, wit. C, magnezu, selenu i cynku.
  • Błonnik nierozpuszczalny w nadmiarze (powyżej 60 g na dobę) – może mieć miejsce taka sytuacja, gdy ktoś spożywa błonnik niemalże w każdym posiłku, głównie w postaci otrębów, ziaren, i pełnoziarnistych zbóż. Błonnik w nadmiarze wiąże dużą część witamin i składników mineralnych, utrudniając ich przyswajanie.

Dieta przy anemii — nie zapomnij o witaminie C

Żywność bogatą w żelazo łącz w jednym posiłku z produktami, które są źródłem witaminy C, (np. warzywa, natka pietruszki, sok z pomarańczy, woda z sokiem z cytryny), która ułatwia wchłanianie żelaza. Jeżeli Twoja dieta jest uboga w produkty będące źródłem witaminy C, możesz rozważyć jej suplementację.

Anemia — postaw na colostrum

Laktoferryna jest glikoproteiną należącą do rodziny transferryn wykazujących zdolność chelatowania żelaza. Występuje w wydzielinach komórek nabłonkowych ustroju (w większych ilościach w siarze (colostrum), mleku, łzach, w mniejszych w ślinie, wydzielinie dróg oddechowych, dróg rodnych, soku żołądkowym i in.).

Laktoferyna jest regulatorem metabolizmu. Białko to działa uszczelniająco na nabłonek jelitowy, działa przeciwzapalnie i immunomodulująco co reguluje procesy wchłaniania żelaza z pokarmu nawet o 40%.

  • colostrum kapsułki

    Colostrum kapsułki (60 szt.)

    79,99 
    Dodaj do koszyka

Anemia – przykładowe dania

Jajecznica z papryką, natką pietruszki + pieczywo żytnie

  • jajka – źródło żelaza
  • oliwa z oliwek
  • papryka czerwona – źródło witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza
  • natka pietruszki – również źródło witaminy C
  • chleb żytni razowy – źródło żelaza

Smoothie truskawkowe z orzechami

  • kefir – źródło bakterii probiotycznych, które również zwiększają wchłanianie żelaza
  • truskawki – źródło witaminy C
  • orzechy laskowe mielone – źródło żelaza
  • sezam – źródło żelaza

Wątróbka duszona z cebulką i jabłkiem

  • wątróbka – źródło żelaza
  • cebula
  • jabłko – źródło witaminy C
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki – źródło witaminy C

Bibliografia:

  1. Lipiński, Paweł, et al. „Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie.” Kosmos 63.3 (2014): 373-379.
  2. Artym, Jolanta, and Michał Zimecki. „Organizm gospodarza kontra drobnoustroje w walce o żelazo. Rola żelaza w zakażeniach.” Kosmos 63.3 (2014): 345-366.
  3. Artym, Jolanta. „Udział laktoferryny w gospodarce żelazem w organizmie. Część I. Wpływ laktoferryny na wchłanianie, transport i magazynowanie żelaza.” Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 62 (2008).
  4. Lauterbach, Ryszard, et al. „Laktoferyna–glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym.” DEVELOPMENTAL (2016): 118.
  5. Janda, Katarzyna, Magdalena Kasprzak, and Jolanta Wolska. „Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie.” Pom. J. Life Sci 61.4 (2015): 419-425.
  6. Gowin, Ewelina, and Wanda Horst-Sikorska. „Żelazne zapasy-komu w XXI wieku grozi niedobór żelaza? Iron stores-Who is at risk of iron deficiency in 21st century?.”
ewa gębka
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.