Jesteś w ciąży? Tych produktów unikaj!
Jak dobrze wiemy, sposób żywienia kobiety ciężarnej ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu i zdrowia dziecka. W trakcie ciąży dieta przyszłej matki powinna być różnorodna i zapewniająca podaż wszystkich witamin i składników mineralnych. Przyszłe mamy nie muszą znacznie zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe. Jest jednak kilka grup produktów spożywczych, których kobieta ciężarna nie powinna spożywać. Sprawdź, czego należy unikać!
Surowe mięso
Kobiety ciężarne nie powinny spożywać surowego mięsa i ryb, ponieważ nawet świeże mogą być źródłem chorobotwórczych bakterii (np. Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, Salmonella, Capylobacter). Dotyczy to również surowych jaj (np. tatar, kogel-mogel, krem tiramisu).
Napoje gazowane
Uwolniony dwutlenek węgla rozciąga ścianę żołądka, co stymuluje szlaki nerwowe docierając do ośrodka pragnienia, informując błędnie o zaspokojeniu potrzeb nawodnienia.
Margaryny twarde, żywność typu fast-food, chipsy, zupy w proszku, ciastka, słodycze
Stanowią one główne źródło izomerów trans kwasów tłuszczowych, które mogą zaburzać rozwój płodu i podwyższać stężenie cholesterolu we krwi.
Alkohol
Spożywanie alkoholu podczas ciąży wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu zaburzeń w rozwoju płodu składających się na płodowy zespół alkoholowy (FAS).
Kofeina
Około 7-8 tygodnia ciąży rozpoczyna się przedostawanie kofeiny przez łożysko. Narządy i układy dziecka nie są jeszcze w pełni wykształcone, a wątroba nie może sobie poradzić z metabolizmem tej używki.
Należy ograniczyć produkty dostarczające do ok. 200 mg dziennie. Kofeinę znajdziemy w takich produktach jak: kawa, herbata, kakao, napoje typu cola, napoje energetyczne, czekolada.
Niepasteryzowane mleko, sery pleśniowe
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać tych produktów, ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, co może stanowić zagrożenie dla płodu.
Ryby drapieżne
Rtęć gromadzi się w tkankach ryb a jej stężenia mogą być szczególnie wysokie w tkankach ryb starszych, większych i drapieżnych. Rtęć przechodzi przez łożysko, barierę krew-mózg, gromadzi się w tkankach i ma działanie neurotoksyczne. Kumuluje się w tkankach płodu, a jej stężenia we krwi pępowinowej są wyższe o 70% niż we krwi matki. Należy unikać spożywania m.in.: rekina, miecznika, tuńczyka, marlina.
Wątróbka
W okresie ciąży nie należy spożywać wątróbki, nie tylko ze względu na dużą zawartość cholesterolu, ale także na nadmierną ilość witaminy A występującej w postaci retinolu. Zbyt duża dawka witaminy A może powodować szereg wad wrodzonych u płodu, takich jak wady twarzoczaszki, ośrodkowego układu nerwowego oraz serca.