czy olej z czarnuszki obniża cholesterol

Czy olej z czarnuszki obniża cholesterol?

O właściwościach oleju z czarnuszki pisaliśmy już wielokrotnie. Niepozorne ziarenka o intensywnym smaku kryją w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Dziś zajęliśmy się kwestią: czy olej z czarnuszki obniża cholesterol? Sprawdziła to dla nas dietetyk Ewa Gębka – odpowiedź poniżej!

Olej z czarnuszki – na co pomaga?

Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) była i nadal jest stosowana najczęściej jako przyprawa, w szczególności jako zamiennik pieprzu. Używano jej od wieków w krajach środkowego wschodu, w kuchni indyjskiej, egipskiej, jak również u Greków i Rzymian. Wykorzystywana jest już od ponad 2000 lat jako środek leczniczy.

Obecnie wielu naukowców bada jej właściwości prozdrowotne. Roślina ta wykazuje między innymi działanie:

  • przeciwbólowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwcukrzycowe,
  • antyoksydacyjne,
  • hipotensyjne,
  • immunomodulujące,
  • moczopędne,
  • żółciopędne,
  • przeciwwrzodowe,
  • hepatoprotekcyjne,
  • neuroochronne,
  • nefroprotekcyjne,
  • ochronne na układ oddechowy,
  • spazmolityczne (rozkurczowe),
  • regulujące w zaburzeniach cyklu miesięcznego i pobudzającę laktację.

Wykorzystuje się również jej właściwości we wspomaganiu leczenia chorób autoimmunologicznych, w tym w reumatyzmie. Wyniki badań wykazują korzystny wpływ stosowania czarnuszki we wspomaganiu terapii osób z uogólnionym stanem zapalnym, jak również z hiperurykemią.

Olej z czarnuszki – jakie ma witaminy?

Nasiona Nigella sativa są źródłem wielu substancji biologicznie czynnych. Bogate są w alkaloidy diterpenowe i alkaloidy indazolowe. Ponadto, w składzie występują steroidy (m.in. stigmasterol, fitosterol) i flawonoidy (glikozydy kemferolu, kwercetyny).

Wspomnieć należy również o saponozydach triterpenowych (melantyna, hederakozyd C), kwasach tłuszczowych (m.in. linolowy, oleinowy, palmitynowy) oraz olejku eterycznym, w skład którego wchodzą nigellon oraz tymochinon.

Olejek eteryczny występuje w ilościach 0,4-2,5%. Ponadto, nasiona czarnuszki są bogate w witaminy i sole mineralne (witamina E, wapń, cynk, miedź, potas, żelazo). Oleje z czarnuszki odznaczają się dużą ilością kwasu linolenowego, arachidonowego oraz eikozadienowego.

Czytaj też: Jak podawać olej z czarnuszki?

Z czym nie łączyć oleju z czarnuszki?

Generalnie, nie ma naukowych dowodów na to, aby nie  łączyć oleju z czarnuszki z innymi substancjami. Należy mieć jednak na uwadze, iż olej z czarnuszki może być pomocny w walce z nadciśnieniem i powodować zmniejszenie ciśnienia krwi, dlatego też należy uważać z przyjmowaniem go równocześnie z lekami na nadciśnienie. 

Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku cukrzyków i przyjmowanych przez nich leków. Olej z nasion czarnuszki w przeprowadzonych badaniach wykazał potencjał jako środek przeciwcukrzycowy i może odgrywać wspierającą rolę w zwiększaniu wrażliwości na insulinę (zmniejszaniu insulinooporności) zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach.

W trwającym 3 miesiące badaniu klinicznym z udziałem 94 pacjentów z cukrzycą, u grupy otrzymującej olej z nasion czarnuszki zauważono obniżenie poziomu cukru we krwi, zarówno na czczo, jak i po posiłku.

Sprawdź: Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki na cholesterol – z czym łączyć?

  • W skład oleju z czarnuszki w największym stopniu wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 przy czym stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie powinien wynosić ok. 5:1. Zarówno kwasy tłuszczowe n-6 jak i n-3 są bardzo istotne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Dlatego też, olej z czarnuszki warto łączyć z produktami bogatymi w kwasy omega-3, np. olejem lnianym, rzepakowym, z awokado, z lnianki, oraz innymi produktami spożywczymi bogatymi w kwasy omega-3.

  • Jako źródło tłuszczu, olej z czarnuszki będzie doskonałym nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K, dlatego warto spożywać go w towarzystwie omawianych witamin.

  • Olej z czarnuszki dodaje charakteru łagodnym daniom, można łączyć go z gotowanym jajkiem, pomidorem czy też twarogiem. 

  • Olej z czarnuszki można dodawać do sałatek, surówek, kasz, ziemniaków.

Czy olej z czarnuszki obniża cholesterol? 

Wiele badań donosi, że czarnuszka znacząco wpływa na profil lipidowy, zmniejszając poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i triglicerydów w surowicy zarówno u zwierząt, jak i u ludzi. Można wskazać kilka  mechanizmów wyjaśniających hipolipidemiczny efekt czarnuszki, w tym:

  • Zwiększenie metabolizmu cholesterolu dzięki obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czarnuszka jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego (50-60%), kwasu oleinowego (20%), kwasu eikosadienowego (3%) i kwasu dihomolinolenowego (10%), które obniżają poziom cholesterolu.

  • Hamowanie peroksydacji lipidów i zmniejszenie syntezy cholesterolu w wątrobie przez czynniki antyoksydacyjne, takie jak fitosterole i flawonoidy. Uważa się, że flawonoidy zwiększają wydajność komórek wątroby w usuwaniu LDL (złego cholesterolu) z krążenia krwi poprzez zwiększenie gęstości receptorów LDL w wątrobie i wiązanie z apolipoproteiną B.

  • Czarnuszka może być w stanie zmniejszyć syntezę cholesterolu przez hepatocyty i zmniejszyć jego wchłanianie z jelita cienkiego. 

  • Zmniejszenie oporności na insulinę i dyslipidemii dzięki antyoksydacyjnemu działaniu tymochinonu.

  • Zwiększenie wydzielania cholesterolu w żółci, a tym samym wydalanie z kałem.

  • Zmniejszenie triglicerydów w surowicy z powodu obecności nigelaminy.

  • Regulacja syntezy cholesterolu poprzez wpływ na kluczowy enzym reduktazę HMG-COA (hydroksymetyloglutaryl — COA).

Podsumowując, hipolipidemiczne działanie (zmniejszające poziom cholesterolu) czarnuszki, nie wydaje się wynikać tylko z jednego składnika, ale raczej z synergistycznego działania różnych składników, w tym tymochinonu (TQ), migelaminy, steroli, flawonoidów i zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA).

Obecność znacznych poziomów steroli sprawia, że ​​czarnuszka jest skutecznym naturalnym środkiem w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Ewa Gębka

Zapisz się do newslettera i zgarnij 10% zniżki na pierwsze zakupy!

Przesyłając formularz, potwierdzasz, że chcesz otrzymywać od Natubay informacje marketingowe. Potwierdzasz także zapoznanie się z informacjami o sposobie, w jaki przetwarzamy dane osobowe. Administratorem danych osobowych jest Natubay sp. z o.o., ul. Hurtowa 2, 62-510 Konin. Dane osobowe będą przetwarzane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych. Masz prawo żądania dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu, wycofania zgody, ograniczenia ich przetwarzania oraz skargi do organu nadzorczego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, zapoznaj się z klauzulą informacyjną lub skontaktuj się z nami pod adresem ochronadanych@natubay.pl
Chyba coś Ci umknęło;) Podaj swój adres e-mail i imię, aby zapisać się do newslettera.
metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.