Zimowa apteczka — co warto suplementować zimą?

Wyposażenie apteczki zimowej powinno zawierać odpowiednie leki, ale również produkty, które w naturalny sposób wzmocnią naszą odporność. Jak wynika z wielu badań naukowych w głównej mierze to nasza dieta oraz stan odżywienia organizmu niezaprzeczalnie wpływają na naszą odporność. Niestety, nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi konkretnych składników odpornościowych wraz z dietą i konieczna może okazać się suplementacja. Sprawdź koniecznie, jakie suplementy diety na odporność warto mieć w swojej zimowej apteczce!

Witaminy A, D, E, K

Zacznijmy od witaminy A, która ma właściwości przeciwbakteryjne, wpływa na namnażanie limfocytów T i poprawia funkcję układu oddechowego. Naturalnie występuje w produktach zwierzęcych: mięso, ryby, jaja. Karotenoidy występują zaś w pokarmach roślinnych, np. marchew, papryka, bataty, jarmuż.

Witamina D, jak wiadomo nie od dziś, wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga w walce z wirusami i bakteriami oraz działa immunomodulująco. Dodatkowo jeżeli nie przebywamy odpowiedniej ilości czasu na słońcu, to powinniśmy suplementować witaminę D przez cały rok, w dawce 800 – 2000 IU/dobę.

Kolejną ważną witaminą dla naszego układu odpornościowego jest witamina E. Jej postać aktywna to głównie α – tokoferol. Witaminę E znamy przede wszystkim z jej właściwości antyoksydacyjnych, ale warto wiedzieć, że oddziałuje także na odporność. Wpływa na namnażanie limfocytów T, poprawia integralność błon komórkowych i wspomaga mechanizmy odporności nabytej.

W jednym z badań wykazano, że roczna suplementacja diety 200 IU witaminy E na dzień zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych. Naturalnie znajdziemy ją w olejach roślinnych, orzechach, pestkach, nasionach.

W trakcie trwania infekcji, kiedy podajemy leki przeciwbakteryjne, takie jak antybiotyki i sulfonamidy prowadzimy do wyjałowienia przewodu pokarmowego, dlatego zwiększona podaż witaminy K jest wskazana np. z pokarmem (brukselka, zielona fasolka, jarmuż, karczoch) lub jako suplementy na odporność.

Cynk

Wbrew pozorom cynk, to jeden z ważniejszych składników mineralnych wpływających na odporność. Wykazano, że niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje (w tym również wirusowe). Cynk znajdziemy w takich produktach jak: ostrygi, wieprzowina, wołowina, nasiona roślin strączkowych, nerkowce, pestki dyni, migdały. Jeżeli nie pokrywamy wraz z dietą zapotrzebowania na cynk, warto rozważyć jego suplementację.

Witamina C

Dobrze znaną witaminą stosowaną w przeziębieniu jest właśnie witamina C, ale przyjrzyjmy się jej bliżej. Ma właściwości antywirusowe, działa wirusobójczo, łagodzi przebieg infekcji wirusowych jak i bakteryjnych. Dodatkowo witamina C zmniejsza produkcję wolnych rodników i minimalizuje ich negatywny wpływ na organizm w trakcie trwania ostrej infekcji. Poprawia też funkcję bariery nabłonkowej płuc. Warto mieć ją w swojej zimowej apteczce suplementów na odporność.

Colostrum

Colostrum, inaczej siara jest pierwszym pokarmem, jaki otrzymuje noworodek. Pierwsze mleko charakteryzuje się unikalnym składem. Zawiera ono wszystkie niezbędne składniki odżywcze w formie wysoko przyswajalnej oraz czynniki wzrostowe, ale także związki immunologicznie aktywne.

Colostrum posiada m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne. Colostrum ma istotne znaczenie immunologiczne nie tylko dla noworodków, ale także dla osób dorosłych, dlatego niezależnie od wieku każdy powinien zaopatrzyć się w ten suplement na odporność.

Probiotyki

Wiemy, że zwiększona podatność na infekcje spowodowana jest przez bakterie. Właściwy skład mikrobioty jelitowej jest niezbędny do utrzymania stanu homeostazy (równowagi) w organizmie.

Większość bakterii chorobotwórczych formuje w naszym organizmie tzw. biofilmy, czyli wielokomórkowe struktury otoczone substancjami produkowanymi przez te bakterie i ściśle przylegającymi do powierzchni, na której zostały utworzone. Dzięki swojej budowie, biofilm jest odporny na tradycyjne środki przeciwdrobnoustrojowe i bakteriobójcze.

Najlepszym sposobem zwalczania biofilmów bakteryjnych wytwarzanych przez “złe” bakterie jest wykorzystywanie szczepu “dobrych” bakterii do wytworzenia biofilmu probiotycznego.

Wpływ probiotyków na układ odpornościowy, to m.in.:

  • konkurowanie z patogenami o przyleganie do nabłonka jelitowego,
  • stymulacja reakcji ochronnych nabłonka jelit,
  • zdolności imuunomodulacyjne,
  • wytwarzanie substancji, które hamują wzrost patogenów.

Przy wyborze probiotyku zwróć uwagę na ilość szczepów bakteryjnych w suplemencie diety, rodzaj, gatunek i oznaczenie literowo-cyfrowe, np. Lactobacillus acidophilus SCD208.

metody płatności
Produkt zostal dodany do koszyka.!Font Awesome Free 6.5.1 by @fontawesome - https://fontawesome.com License - https://fontawesome.com/license/free Copyright 2023 Fonticons, Inc.