Niedobór żelaza: objawy
Bez żelaza nasze funkcjonowanie nie byłoby możliwe. Pierwiastek odpowiada m.in. za transport tlenu z płuc do krwi, dobrą kondycję mięśni, wpływa też na odporność oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. W artykule bierzemy pod lupę źródła żelaza, piszemy o tym, jak rozpoznać niedobór żelaza oraz co jeść, by dostarczyć organizmowi cennego pierwiastka.
Czy niedobór żelaza jest groźny?
Żelazo pełni w organizmie szereg odpowiedzialnych funkcji. Występuje m.in. w hemoglobinie, kościach, tkankach, mięśniach. Bierze udział w zaopatrywaniu komórek w tlen, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i na powstawanie erytrocytów w szpiku kostnym. Aktywuje też układ odpornościowy, a więc od niego zależy to, czy będziemy potrafili stawić czoła różnym infekcjom.
Jak rozpoznać niedobór żelaza?
O niedoborach żelaza poinformuje nas najszybciej suchość i bladość skóry, łamliwość włosów i ich zaburzony wzrost oraz osłabienie paznokci. Dodatkowo specjaliści wyróżniają inne alarmujące objawy:
– osłabienie
– przyspieszone męczenie się
– kołatanie serca
– zawroty głowy
– spadek koncentracji
– pękające kąciki ust
Nietypowymi objawami niedoboru żelaza mogą być zmiany widoczne na powierzchni języka, a także zaburzenia łaknienia.
Na osłabione włosy i paznokcie wypróbuj też nasz kolagen!
-
Kolagen Primabiotic Collagen
129,99 zł – 249,99 zł Dodaj do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Co zwiększa wchłanialność żelaza?
Sami nie jesteśmy w stanie wyprodukować tego pierwiastka, możemy go jedynie czerpać z pożywienia. Wchłanianie następuje w jelitach, a następnie żelazo jest transportowane po całym organizmie. Warto pamiętać, że wchłanialność zwiększa: dawka witaminy C (jeśli zakończymy posiłek bogaty w ten pierwiastek deserem w postaci pomarańczy albo przekąsimy natkę pietruszki – efekt będzie dużo lepszy!), a także substancje obecne w czosnku i cebuli.
Z drugiej strony wchłanianie żelaza hamuje m.in. picie kawy i herbaty – tak więc osoby cierpiące na niedobór powinny ograniczyć spożywanie tych napojów.
Kto jest narażony na niedobór żelaza?
Na uzupełnianie żelaza powinny zwrócić szczególną uwagę:
– kobiety – obfite miesiączki powodują utratę żelaza
– osoby ze skłonnością do krwotoków, po urazach, operacjach
– wegetarianie/weganie
– osoby ze schorzeniami układu pokarmowego, które ograniczają wchłanianie żelaza z pożywienia
Na niedokrwistość z niedoboru żelaza są też narażone wcześniaki oraz noworodki z ciąż mnogich.
Niedobór żelaza: co jeść?
Jak już wspomnieliśmy, dieta jest głównym źródłem dostarczania tego pierwiastka do organizmu. Wyróżnia się dwa typy żelaza:
– hemowe: łatwiej przyswajalne, obecne w produktach odzwierzęcych;
– niehemowe: trudniej przyswajalne, obecne z produktach roślinnych
Źródłem żelaza z pierwszej grupy są produkty takie jak: podroby (zwłaszcza wątróbka i nerki), mięso, jaja czy krewetki. Żelazo znajdziemy też w soi, grochu, fasoli, brokułach, burakach, orzechach czy kakao.
Do niedawna sądzono, że świetnym uzupełnieniem niedoboru żelaza są herbatki lub sok z pokrzywy, ale pojawiły się badania sugerujące, że ta roślina nie odgrywa aż tak znaczącej roli w tej kwestii.
Więcej o pokrzywie przeczytasz w artykule: Herbata z pokrzywy: na co pomaga? Poznaj właściwości pokrzywy
Żelazo w tabletkach – warto?
Suplementację warto poprzedzić badaniami krwi i konsultacją lekarską. Podczas doustnego przyjmowania preparatów z żelazem należy pamiętać o tym, by tabletkę przyjmować ok. 2 godz. po posiłku, nie popijać jej herbatą, kawą, mlekiem czy colą.
Dobry suplement, poza żelazem, powinien zawierać witaminę C oraz kwas foliowy. Jaka dawka będzie odpowiednia? Według norm obliczonych dla zdrowych osób, kobiety powinny przyjmować dziennie 18 mg żelaza (mniej po 50. roku życia i w okresie karmienia piersią), mężczyźni: 10 mg, dzieci od 7 do 10 mg na dobę.
Czy można przedawkować żelazo?
Przedawkowanie żelaza jest możliwe i wiąże się przede wszystkim z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Przyjmowanie żelaza w zbyt wysokich dawkach może skutkować bólami brzucha, biegunkami, mdłościami albo zaparciami.
Równocześnie przy suplementacji żelaza często obserwuje się ciemne stolce – ten objaw nie powinien budzić niepokoju.