czym jest esencja probiotyczna

Czym jest Esencja probiotyczna?

Esencja probiotyczna to suplement diety, zawierający w swoim składzie żywe drobnoustroje, które podane ludziom w określonej liczbie zdolne są do wywołania korzystnego wpływu na zdrowie, co potwierdzono badaniami klinicznymi. W skład Esencji probiotycznej wchodzą scharakteryzowane szczepy drobnoustrojów. Znajdziemy w niej m.in. bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus oraz drożdże piekarnicze Saccharomyces cerevisiae.

Właściwości Esencji probiotycznej

Aby poznać właściwości Esencji probiotycznej, warto dokładniej przyjrzeć się mikroorganizmom, które w niej występują, gdyż to właśnie one odpowiadają za szereg prozdrowotnych właściwości Esencji probiotycznej.

Bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus

Bakterie z rodzaju Lactobacillus obejmują 103 gatunki, spośród których grupy acidophilus, casei, paracasei, rhamnosus są charakterystyczne dla jelit i stąd stanowią doskonałe kultury proponowane do składu preparatów i produktów probiotycznych.

Właściwości bakterii z rodzaju Lactobacillus

  • Zapobieganie biegunkom i innym niepożądanym działaniom po radioterapii i antybiotykoterapii
  • Leczenie zaparć
  • Łagodzenie objawów choroby Crohna
  • Leczenie raka pęcherza moczowego
  • Stymulacja układu odpornościowego
  • Zwalczanie bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za chorobę wrzodową żołądka
  • Poprawianie trawienia laktozy u osób, które jej nie tolerują

Przypuszcza się też, że zwiększają wydalanie cholesterolu z kałem, poprzez hamowanie tworzenia łatwo trawionych miceli tłuszczowych

Bakterie probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium

Rodzaj Bifidobacterium zawiera 32 gatunki, pogrupowane w oparciu o cechy metaboliczne i oryginalność ekologiczną. Mikroorganizmy te występują głównie w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt. W organizmach ludzi bytuje naturalnie 14 gatunków tych pałeczek. Bifidobakterie stanowią główną, a czasem nawet jedyną mikroflorę jelitową niemowląt karmionych tylko mlekiem matki i znaczną część drobnoustrojów zasiedlających jelito grube ludzi starszych.

Właściwości bakterii z rodzaju Bifidobacterium

  • Przywracanie równowagi flory jelitowej
  • Leczenie biegunki wywołanej rotawirusami
  • Właściwości przeciwwrzodowe
  • Eliminacja Helicobacter pylori
  • Poprawa perystaltyki jelit
  • Łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
  • Branie udziału w trawieniu oligosacharydów, które nie są rozkładane przez enzymy gospodarza
  • Ochrona przed ksenobiotykami pochodzącymi z żywności
  • Zapobieganie atopowemu zapaleniu skóry
  • Łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego (IBS).

Saccharomyces cerevisiae – drożdże piekarnicze

Jako mikroorganizmy probiotyczne wykorzystuje się również drożdże. Najwięcej badań poświęcono probiotycznym właściwościom Saccharomyces cerevisiae. Są one jednokomórkowymi grzybami, występującymi w warunkach naturalnych we wszystkich środowiskach zawierających węglowodany. Obecność drożdży w Esencji probiotycznej wpływa przede wszystkim na aktywność metaboliczną bakterii mlekowych, które pozostają z nimi w układzie symbiotycznym. Drożdże produkują witaminy z grupy B, od których zależy dobry wzrost bakterii.

Właściwości Saccharomyces cerevisiae

  • Skracają czas trwania (o ok. 1 dzień) ostrych biegunek infekcyjnych u dzieci oraz łagodzą objawy lub sprzyjają cofnięciu się biegunki u dorosłych
  • Obecny w drożdżach cynk jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy i poziomu cukru we krwi
  • Zawarte w drożdżach witaminy z grupy B korzystnie oddziałują na układ nerwowy, łagodząc objawy stresu i wyczerpania psychicznego
  • Mają zastosowanie w chorobach neurodegeneracyjnych, m.in. w chorobie Huntingtona, Alzhaimera czy też
  • Znajdują zastosowanie w walce z nadwagą, gdyż są bogatym źródłem chromu, który wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i może być pomocny w ograniczaniu apetytu.

Esencja probiotyczna: efekty działania

Lista korzyści wynikających ze spożywania Esencji probiotycznej jest następująca:

  • Regulacja składu i funkcjonowania mikroflory jelitowej
  • Ograniczenie wzrostu mikroflory patogennej (,,złych’’ bakterii)
  • Skrócenie czasu trwania biegunek bakteryjnych i wirusowych
  • Łagodzenie przebiegu i zapobieganie występowania biegunek po antybiotykoterapii
  • Zmniejszenie lub likwidacja objawów wynikających z nietolerancji laktozy
  • Leczenie zaparć
  • Redukcja ,,złego’’ cholesterolu we krwi
  • Zwiększenie odporności
  • Działanie antynowotworowe, głównie w obrębie jelit
  • Poprawa kontroli masy ciała

W probiotykach widzi się możliwości korzystnego oddziaływania w takich schorzeniach jak: cukrzyca, choroby serca, nowotwory, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Jednak by dostrzec działanie probiotyków, nie wystarczy ich jednorazowe spożycie. Zaleca się ich konsumpcję przez dłuższy czas, aby liczba pozytywnej mikroflory utrzymywała się stale na wysokim poziomie.

  • esencja probiotyczna

    Esencja Probiotyczna Primabiotic

    39,99 89,99 
    Dodaj do koszyka

Jak stosować Esencję probiotyczną

Jak dotąd nie sformułowano uniwersalnych, ściśle określonych lub narzuconych standardów co do dawki oraz wymagań wobec produktów probiotycznych. Producenci powinni w taki sposób formułować informacje o produktach probiotycznych oraz tak je oznaczać, aby wzbudzić zaufanie konsumenta. Zwyczajowo, ale nie wynika to z danych naukowych, dawki stosowane w poszczególnych produktach i badaniach wahają się od 106 do 109 jednostek tworzących kolonie (CFU, colony forming units).

W przypadku Esencji probiotycznej rekomenduje się podawanie 15 ml (1 łyżki) osobom dorosłym oraz 5 ml (1 łyżeczki) dzieciom od 3. r.ż.

Stosowanie Esencji probiotycznej u dzieci

Stosowanie probiotyków u dzieci uważane jest za bezpieczne. Należy zachować ostrożność u wcześniaków. Jak podaje producent, Esencję probiotyczną mogą spożywać dzieci powyżej 3. roku życia.

Skutki uboczne stosowania Esencji probiotycznej

Probiotyki są powszechnie uważane za bezpieczne. Na podstawie kilku opublikowanych prac stwierdzono, że ryzyko zakażenia bakteriami probiotycznymi jest znikome oraz że spożycie preparatów zawierających probiotyki u osób bez obciążeń jest pozbawione ryzyka.

Na obecnym etapie wiedzy odstąpienie od stosowania probiotyków, a na pewno ostrożność przy ich ewentualnym stosowaniu, jest uzasadniona u wcześniaków i osób ciężko chorych w stanie krytycznym.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:

Probiotyki na odporność. Jaki wpływ na nasz organizm mają dobre bakterie?

Jaki probiotyk na jelita? Co stosować przy zespole jelita drażliwego (IBS)?

Probiotyk – przed czy po antybiotyku? Wszystko, co powinieneś wiedzieć o antybiotykoterapii!

Bibliografia

  1. Buda, Barbara, et al. „Właściwości biologiczne białek powierzchniowych bakterii z rodzaju Lactobacillus.” Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej67 (2013).
  2. Dylus, Ewa, et al. „Białka powierzchniowe bakterii z rodzaju Bifidobacterium.” Postępy Hig. Med. Dośw67 (2013): 402-412.
  3. Mojka, Katarzyna. „Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki–charakterystyka i funkcje.” Probl Hig Epidemiol3 (2014): 541-549.
  4. Kuśmierska, Anna, and Marek Fol. „Właściwości immunomodulacyjne i terapeutyczne drobnoustrojów probiotycznych.”  Hig. Epidemiol95 (2014): 529-540.
  5. Muszyńska, Bożena, Mirosław Malec, and Katarzyna Sułkowska-Ziaja. „Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae).” Postępy Fitoterapii1 (2013): 54-62.
  6. Śliżewska, Katarzyna, Joanna Biernasiak, and Zdzisława Libudzisz. „Probiotyki jako alternatywa dla antybiotyków.” (2006).
  7. Nowak, Adriana, K. Slizewska, and Zdzisława Libudzisz. „Probiotyki-historia i mechanizmy dzialania.” Żywność Nauka Technologia Jakość4 (2010): 5-19.
  8. Lutyńska, Anna, Ewa Augustynowicz, and Aldona Wiatrzyk. „Problemy stosowania suplementów diety zawierających probiotyki.” Probl Hig Epidemiolog3 (2012): 493-498.
  9. Kaźmierska, Agnieszka. „Probiotyki-recepta na zdrowie?.” Kosmos3 (2014): 455-472.
  10. Szajewska, Hanna. „Probiotyki w Polsce-kiedy, jakie i dlaczego?.” Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy1 (2010): 1-9.
  11. Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława, and Bartosz Romańczuk. „Probiotyki w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń przewodu pokarmowego u dzieci.” Forum Medycyny Rodzinnej. Vol. 4. No. 2. 2010.

dietetyk ewa gębka

metody płatności