
Czy stewia jest zdrowa?
Stewia jest ok. 300 razy słodszym słodzikiem od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Tym bardziej, że zapotrzebowanie na niskokaloryczne produkty wciąż wzrasta. Czy jednak stewia jest dobrą alternatywą dla cukru? Jakie posiada właściwości? Czy stewia jest bezpieczna dla zdrowia?
Stewia – co to takiego?
Jest określana również mianem zioła słodowego lub miodowego. W Ameryce Środkowej i Południowej znana jest od wieków jako środek słodzący.
Dlaczego stewia jest słodka?
Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe – związki, które występują w liściach i łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy.
Czy wiesz, że…
Stewia to nie tylko alternatywa dla cukru, ale także dla sztucznych środków słodzących.
Stewia – skład
Suszone liście stewii są bogate w wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Jej głównym makroskładnikiem, który występuje w stewii są węglowodany – stanowią 50-60% suszonego surowca. W jej składzie znajdują się także białka (10%), tłuszcze (2-3%) oraz błonnik pokarmowy (18%). Stewia zawiera w swoim składzie również szeroki wachlarz składników mineralnych oraz witamin, m.in.:
- wapń
- potas
- sód
- magnez
- żelazo
- fosfor
- cynk
- selen
- mangan
- miedź
- kwas foliowy
- witamina C
- witamina B2
Czy stewia jest bezpieczna?
W przeciwieństwie do sztucznych substancji słodzących stewia jest w 100% naturalna. Zawarte w niej glikozydy są rozkładane przez bakterie jelitowe w przewodzie pokarmowym do stewiolu. Z kolei związek ten jest wydalany wraz z moczem i kałem, więc nie kumuluje się w organizmie.
Żadne z dotychczasowych badań nie wykazało toksycznego wpływu liści i otrzymanych z nich wyciągów na zdrowie. Mimo tego dla glikozydów stewiozowych ustalono bezpieczną dzienną dawka spożycia, która wynosi 4 mg na kilogram masy ciała na dobę.
Indeks glikemiczny stewii
Słodzik ze stewii nie zawiera cukrów, dlatego jego indeks glikemiczny wynosi 0.
Co to jest indeks glikemiczny?
Jest to miara, która określa, jak szybko po spożyciu pokarmu wzrasta poziom glukozy we krwi w porównaniu z czystą glukozą.
Zerowy indeks glikemiczny stewii oznacza zatem, że nie ma ona większego wpływu na poziom cukru we krwi. A wręcz przeciwnie, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz wspomaga jej wydzielanie przez trzustkę. Dzięki temu stewia jest słodzikiem dla osób z cukrzycą lub osób, które chcą unikać cukru i produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Przeciwwskazania do stosowania stewii
Mimo że stewia jest zdrowszym zamiennikiem białego cukru, to może mieć przeciwskazania do stosowania. Dlaczego? Przede wszystkim, dlatego że obniża poziom cukru we krwi. Nie każdy diabetyk będzie mógł ją stosować lub też będzie musiał konsultować dietetyczną dawkę ze swoim lekarzem prowadzącym.
Stewia obniża ciśnienie, dlatego osoby, które mają tendencję do niskiego ciśnienia nie powinny jej stosować. Nastąpić może także nietolerancja stewii. W niektórych przypadkach następuje zwiększona lub spowolniona akcja serca ze względu na stosowanie dużych dawek stewii.