
Cukrzyca — charakterystyka, dieta, suplementacja
Cukrzyca to stan utraty przez organizm zdolności do właściwego metabolizowania glukozy. Według danych epidemiologicznych Narodowego Funduszu Zdrowia w 2018 roku liczba chorych na cukrzycę osiągnęła poziom 3 mln zachorowań (ok. 10% populacji). Każdego roku w latach 2013-2018 odnotowywano w systemie publicznym blisko 300 tys. nowych przypadków cukrzycy wśród osób dorosłych. Sprawdź, jakie objawy daje cukrzyca, jak ją zdiagnozować oraz postępować dietetycznie.
Cukrzyca — objawy
Objawy wskazujące na możliwość występowania cukrzycy ze znaczną hiperglikemią:
- nasilona diureza (wielomocz),
- wzmożone pragnienie,
- utrata masy ciała niewytłumaczona celowym odchudzaniem,
Inne, mniej typowe objawy:
- osłabienie i wzmożona senność,
- zmiany ropne na skórze,
- stan zapalny narządów moczowo-płciowych.
Rodzaje cukrzycy
- Cukrzyca typu 1 – jest chorobą autoimmunologiczną, najczęściej dotykającą dzieci, choć może wystąpić także u dorosłych. Dochodzi do niej, gdy organizm produkuje przeciwciała przeciwko komórkom beta trzustki niszcząc je. W wyniku tego procesu w organizmie nie ma insuliny i musi być ona podawana z zewnątrz.
- Cukrzyca typu 2 – rozwija się na skutek zmniejszonej produkcji insuliny przez trzustkę lub w wyniku wzrastającej insulinooporności tkanek organizmu. W pierwszym przypadku główne skrzypce grają czynniki genetyczne. W drugim natomiast to, na co my sami mamy wpływ, czyli czynniki środowiskowe, m.in. zła dieta prowadząca do otyłości.
- Cukrzyca ciążowa – to zaburzenie tolerancji węglowodanów, występujące między 24. a 28. tygodniem ciąży. Stanowi sygnał ostrzegawczy – istnieje duże ryzyko rozwinięcia cukrzycy typu 2 w późniejszym czasie. Odpowiednia terapia i zmiana nawyków żywieniowych niweluje to ryzyko.
Jak rozpoznać cukrzycę?
W przypadku występowania objawów cukrzycy należy wykonać oznaczenie glikemii przygodnej – wynik ≥ 200 mg/dl (≥ 11,1 mmol/l) jest podstawą do rozpoznania cukrzycy.
Przy braku występowania objawów lub przy współistnieniu objawów i glikemii przygodnej < 200 mg/dl (< 11,1 mmol/l) cukrzycę można rozpoznać na podstawie:
- 2-krotnego oznaczenia glikemii na czczo w godzinach porannych (każde oznaczenie należy wykonać innego dnia) – dwa wyniki ≥ 126 mg/dl (≥ 7,0 mmol/l) są podstawą do rozpoznania cukrzycy;
- jednorazowego oznaczenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c) – wartość ≥ 6,5% (≥ 48 mmol/ mol) wskazuje na rozpoznanie cukrzycy;
Zasady rozpoznawania zaburzeń tolerancji glukozy
Stężenie poziomu glukozy w osoczu krwi żylnej oznaczone w laboratorium | Wartość HBA1C oznaczona w laboratorium | ||
Glikemia przygodna -oznaczona w próbce krwi pobranej o dowolnej porze dnia, niezależnie od pory ostatnio spożytego posiłku | Glikemia na czczo – oznaczona w próbce krwi pobranej 8–14 godzin od ostatniego posiłku | Glikemia w 120. minucie doustnego testu tolerancji glukozy według WHO | |
≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l) → cukrzyca (gdy występują objawy hiperglikemii: wzmożone pragnienie, wielomocz, osłabienie)* | 70– 99 mg/dl (3,9–5, 5 mmol/l) → prawidłowa glikemia na czczo | < 140 mg/dl (7,8 mmol/l) → prawidłowa tolerancja glukozy | |
100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l) → nieprawidłowa glikemia na czczo | 140–199 mg/dl (7,8–11,1 mmol/l) → nieprawidłowa tolerancja glukozy | ||
≥ 126 mg/dl (7,0 mmol/l) → cukrzyca* | ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l) → cukrzyca* | ≥ 6,5% (48 mmol/mol) → cukrzyca* |
*Do rozpoznania cukrzycy konieczne jest stwierdzenie nieprawidłowości w sposób opisany w tekście. Do rozpoznania cukrzycy konieczne jest stwierdzenie jednej z nieprawidłowości, z wyjątkiem glikemii na czczo, gdy wymagane jest dwukrotne potwierdzenie zaburzeń. Przy oznaczaniu glikemii należy uwzględnić ewentualny wpływ czynników niezwiązanych z wykonywaniem badania (pora ostatnio spożytego posiłku, wysiłek fizyczny, pora dnia).
Dieta w cukrzycy
Redukcja masy ciała
W przypadku cukrzycy typu 2 podstawowym celem profilaktyki wtórnej jest zachowanie prawidłowej kontroli metabolicznej choroby i zmniejszenie masy ciała. Spadek masy ciała o przynajmniej 5% (zalecane 7%) w porównaniu z wyjściową masą ciała wpływa na poprawę glikemii. Dzienne obniżenie kaloryczności o 500 – 700 kcal uważane jest za bezpieczne.
Węglowodany
- Udział węglowodanów w diecie powinien wynosić około 45% całkowitej ilości energii. Jeśli węglowodany pochodzą z produktów o niskim IG i dużym udziale błonnika, ich udział ogólnej kaloryczności diety może być większy (nawet do 60%).
- Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim IG (< 55).
- Minimalna dzienna podaż błonnika pokarmowego powinna wynosić 25 g lub 15 g/1000 kcal diety. Należy dążyć do zwiększenia spożycia błonnika pokarmowego przez włączenie co najmniej 2 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz 3 porcji warzyw bogatych w błonnik.
- W diecie powinny dominować pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, ciemne makarony i ryż, gruboziarniste kasze – gryczana i pęczak, płatki i otręby zbożowe, świeże warzywa i owoce).
- Ograniczeniu podlegają produkty zasobne w węglowodany proste (<10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego), w tym szczególnie słodycze, słodkie wyroby cukiernicze, napoje gazowane, soki, napoje energetyzujące oraz miód.
- Dopuszcza się dzienne spożycie fruktozy w ilości nie większej niż 50 g/d.
- Słodziki mogą być stosowane w ilości zalecanej przez producenta.
Białko
- Udział energii pochodzącej z białka w diecie powinien wynosić 15–20% (około 1–1,5 g/kg m.c./dzień).
- U osób z cukrzycą typu 2 z nadmierną masą ciała, dieta zawierająca 20–30% białka, zapewnia większą sytość oraz ułatwia redukcję.
- Chorzy z przewlekłą chorobą nerek powinni utrzymać podaż białka w ilości około 0,8–1 g/kg m.c./dzień.
- Nie istnieje konieczność ograniczania białka zwierzęcego, chociaż u niektórych osób korzystne może być zastępowanie białka zwierzęcego białkiem roślinnym (np. sojowym).
- Jako źródło białka zaleca się: chude mięso drobiowe, jaja, sery białe i żółte, produkty mleczne fermentowane, ryby, nasiona roślin strączkowych.
Tłuszcze
- Udział tłuszczu powinien być taki jak w diecie osób bez cukrzycy i może wahać się od 25% do 40%.
- Jakość tłuszczu w diecie jest ważniejsza niż jego ilość ogółem. Przy wysokiej podaży tłuszczu szczególnie ważny jest udział poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych.
- Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.
- Tłuszcze jednonienasycone powinny zapewnić do 20% wartości energetycznej diety, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić ok. 6-10%.
- Zawartość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/dzień, a u chorych z dyslipidemią < 200 mg/dzień.
- W diecie należy zwiększyć udział tłuszczów pochodzenia roślinnego: oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, tłuste ryby morskie (łosoś, tuńczyk, makrela, śledź).
Alkohol
- Spożywanie alkoholu przez osoby z cukrzycą nie jest zalecane.
- Alkohol hamuje uwalnianie glukozy z wątroby i w związku z tym jego spożycie (zwłaszcza bez przekąski) może sprzyjać hipoglikemii.
- Dopuszcza się spożywanie czystego alkoholu etylowego w ilości nie większej niż 20 g/dzień przez kobiety i 30 g/dzień przez mężczyzn.
Sól kuchenna
Ilość soli (pochodzącej ze wszystkich źródeł – produkty i solenie potraw) nie powinna przekraczać 5 g/dzień (2300 mg sodu/dzień), tj. 1 łyżeczka.
Cukrzyca — suplementacja
Suplementacja witamin lub mikroelementów u osób, u których nie stwierdza się ich niedoborów, nie jest wymagana, ale warto zwrócić uwagę na poniższe składniki.
Witamina D
Udowodniono, że niedobór witaminy D zmniejsza wrażliwość na insulinę i zaburza prawidłową pracę komórek β. Suplementacja witaminy D3 w cukrzycy powinna być zgodna z zaleceniami dla populacji ogólnej.
Czarnuszka
Przeprowadzono szereg badań, które wykazały korzyści wynikające ze stosowania czarnuszki siewnej u cukrzyków. Podawanie 2,5 ml oleju z nasion czarnuszki spowodowało znaczący spadek glikemii w 120 minucie testu OGTT.
Morwa biała
Morwę białą stosuje się w łagodzeniu przebiegu cukrzycy. Jej oddziaływanie na parametry glikemiczne zostało szeroko ocenione w badaniach na modelach zwierzęcych. Z tego powodu powszechnie stosuje się ją jako składnik suplementów diety oraz środek wspomagający w stabilizowaniu poziomu cukru w organizmie.
Bibliografia:
- Araszkiewicz, A., et al. „Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023-Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.” Curr. Top. Diabet 3 (2023): 1-140.
- Gnalicka, Aleksandra, Katarzyna Korzeniowska, and Anna Jabłecka. „Suplementacja diety w cukrzycy typu 2 w świetle najnowszych badań.” Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 5. No. 2. 2014.
